Home / Cultură / ProEtnica, sărbătoarea interculturalității revine la Sighișoara în perioada 25-28 august
Foto:www.primariasighisoara.ro

ProEtnica, sărbătoarea interculturalității revine la Sighișoara în perioada 25-28 august

Distribuie

După doi ani de pauză, Sighișoara găzduiește din nou cel mai important festival intercultural din România- ProEtnica. Depășind obstacolele din trecut și prezent, Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret (IBZ), în calitate de organizator, anunță că a 18 – a ediție a Festivalului Intercultural ProEtnica va avea loc la Sighișoara, în perioada 25 – 28 august 2022. Festivalul este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și cu Consiliul Județean Mureș. Finanțatorul evenimentului este Ministerul Culturii. Municipiul Sighișoara sprijină manifestarea din punct de vedere logistic si pune la dispoziție domeniul public.

„Aceasta ediție îi va comemora pe Carol König și Aurel Vainer, care au trecut la cele veșnice în toamna anului 2021. Le suntem recunoscători pentru generozitatea, optimismul și profunda omenie cu care au sprijinit festivalul ProEtnica, de la prima ediție, în anul 2001”, a precizat Volker Reiter, președintele Asociației  Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret (IBZ).

Spectacole de muzică și dans, simpozioane, mese rotunde și workshopuri

Potrivit organizatorilor, la festival sunt așteptați 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naţionale din România, organizaţii care facilitează dialogul intercultural, mass-media și peste 10.000 de spectatori.

„Programul artistic cuprinde 60 de spectacole de dans și muzică tradiționale susținute de ansambluri ale minorităţilor naţionale, care pot fi urmărite pe scena în Piața Cetății. Totodată, în “Salonul literar”, 4 scriitori ai minorităţilor naţionale îşi vor prezenta creațiile. ”Agora dialogului intercultural” cuprinde 9 prelegeri, mese rotunde sau simpozioane, iar în secțiunea de workshopuri publicul este invitat sa participe activ la 3 ateliere. Programul reunește, de asemenea, 4 expoziții de artă si de fotografie cu 4 standuri de prezentare ale minorităților naționale si ale altor oganizații etno-culturale”, au precizat organizatorii.

30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german

De remarcat prezența în festival a minorității naționale a sorabilor din Germania, fapt ce  dezvoltă latura internațională a festivalului, după cum afirmă organizatorii. „ProEtnica se înscrie în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german. La 21 aprilie 1992, România și Germania au semnat, la București, „Tratatul între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa”, care a pus bazele dezvoltării relațiilor bilaterale după încheierea Războiului Rece și Reunificarea Germaniei. ProEtnica este un instrument unic pentru punerea în valoare a diversităţii etnoculturale a Patrimoniului cultural naţional, fapt confirmat în cele 17 ediţii de până acum. Este, totodată, un model de conviețuire pașnică care promovează diversitatea etnoculturală ca motor și comoară a dezvoltării și nu ca un pericol de combătut. Misiunea festivalului e una simplă: Pace! Pace – prin promovarea dialogului, pace – prin oferirea drepturilor de exprimare minorităților naționale din România și Europa”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara.

Volker Reiter, inițiatorul festivalului

“Considerăm că acest festival contribuie în mod concret la consolidarea păcii într-o societate pluralistă și democratică. El este un semnal că popoarele și etniile nu mai acceptă sisteme dictatoriale care promovează teza că un popor este superior altora, care promovează războaie și genocide drept instrumente legitime pentru îndeplinirea unor vise de hegemonie etnică” – afirmă Volker Reiter, inițiatorul festivalului.


De asemenea, verificati

Licitația pentru Magistrala “Apă pe câmpie” are un câștigător! (Luduș – Grebenișu de Câmpie)

Distribuie SC Aqua Serv Cluj SRL este câștigătorul licitației pentru aducțiunea de apă Luduș – …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.