Salvați Copiii Mureș, raportul a 3 decenii de activitate Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 141 Vizualizări

Salvați Copiii Mureș, raportul a 3 decenii de activitate

Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu Mureș a găzduit vineri, 16 septembrie, de la ora 10.00, o conferință cu ocazia împlinirii a 30 de activitate a Asociației Salvați Copiii Mureș. În deschidere au vorbit Gabriela Alexandrescu, director executiv Salvați Copiii România, Mara Togănel, prefectul județului Mureș, Csép Andrea, deputat UDMR și dr. Meda Neagoe, președinte Salvați Copiii filiala Mureș.

Salvați Copiii filiala Mureș împlinește 30 de ani de când a devenit parte esențială a comunității în județul Mureș, o perioadă plină de proiecte realizate. 12.000 de copii, 5000 părinți și 600 cadre didactice au beneficiat de servicii educaționale și de consiliere psihologică. Activitatea celor implicați este dedicată copiilor din dorința de a le oferi o lume mai bună, mai sigură, lipsită de orice formă de violență, cu acces la educație și sănătate.

Centre de zi pentru copii

Centrele de zi destinate copiilor funcționează în Târgu Mureș, în cadrul Școlilor Gimnaziale “Serafim Duicu” și A.I Cuza, la Sighișoara Creștem împreună și Tureni, Cluj.

Proiectele pentru protecția drepturilor copilului în viața comunității mureșene au oferit sprijinul necesar unor copii din mai multe grupuri vulnerabile, fiind axate pe educație preșcolară, prevenirea abandonului școlar, reintegrare școlară educație juridică, protecție împotriva violenței a copiilor refugiați, situații de urgență, sănătate, lobby și campanii, strângere de fonduri.

350 de copii din Ciurila, județul Cluj, Bahnea, respectiv Idiciu din județul Mureș au primit suport socio-educațional în vederea prevenirii și reducerii abandonului școlar, în paralel fiind oferite soluții integrate de sprijin pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate din Târgu Mureș, Sântana de Mureș și Sighișoara. 92 de părinți au participat la activități de dezvoltare a abilităților de parenting în cadrul Centrului de Consiliere pentru Părinți din Târgu Mureș, iar 75 de mame din comuna Râciu au fost asistate pentru o mai bună stare de sănătate a lor și a copiilor lor, în vârstă de 1-5 ani.

Câteva din proiectele realizate

Din anul 2010 până în prezent organizația a oferit servicii comunitare integrate în mediul rural pentru mame, gravide adolescente, gravide minore și copii cu vârsta între  0 – 5 ani. Obiectivele au urmărit facilitarea accesului la servicii medicale, sociale și educaționale la nivel local, ajutând mamele, gravidele,  gravide minore și copii lor până la 5 ani să beneficieze de servicii de calitate în trei centre integrate la nivelul comunelor Râciu, Band și Mica. Beneficiari au fost 2500 de mame, mame minore și copii.

Din anul 2017 până în prezent se desfășoară un program de Educație pentru un stil de viață sănătos. Au avut loc sesiuni de informare pentru copii și tineri, privind sănătatea emoțională, bullying, nutriție, comportament de consum, educație sexuală. Au fost formați60 de voluntari, 5907 de copii beneficiari și 55 de unități de învățământ.

Din anul 2010 până în 2019, Grădinița estivală a fost un program de includere preșcolară și școlară a copiilor din medii defavorizate, beneficiari fiind 165 de copii de la Centrul de zi de la Școala Al.I. Cuza Târgu Mureș.

Școala după școală, educație remedială, are ca obiectiv prevenirea abandonului școlar pentru copii din grupuri vulnerabile. Un număr de 375 de copii au beneficiat de servicii oferite, mese calde, ajutor la teme, activități recreative, educație remedială și exersare, rechizite.

Din anul 2018 până în 2021 s-a desfășurat programul Viitor prin școală, 2018 – 2021, cu obiectivul de reducere a abandonului școlar timpuriu în rândul copiilor și al tinerilor. Au beneficiat 152 de elevi din Bahnea și 48 de elevi din Idiciu.

Copii singuri acasă, program de protecție și educație pentru copii rămași singuri acasă, ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate. La Centrul Serafim Duicu Târgu Mureș beneficiari unici au fost 146 de copii și 122 de părinți. La Centrul Creștem împreună Școala Generală Zaharia Boiu din Sighișoara, beneficiarii au fost 298 de elevi, 214 părinți, 30 de voluntari instruiți, 1730 persoane informate.

Salvați Copiii Mureș are și un program de sprijin pentru copii proveniți din zona de conflict armat din Ucraina și familiile acestora.

În 30 de ani, la Salvați Copiii Mureș s-au implicat 1125  de voluntari.

Salvați Copiii Târgu Mureș deschide trei noi programe destinate copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, în Târgu Mureș, Sântana de Mureș și Sighișoara. Obiectivul este crearea unui model integrat, inovator și sustenabil de sprijinire a dezvoltării armonioase a preșcolarilor și elevilor cu părinți plecați la muncă în străinătate,  cu accent pe acces la educație, consiliere psihologică, activități recreativ-sociale și sănătate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE