Pictură din 1910, considerată pierdută, donată Balului Palatului Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 306 Vizualizări

Pictură din 1910, considerată pierdută, donată Balului Palatului

O pictură considerată pierdută, „Concert de salon”, din anul 1910, realizată de Aladár Körösfői-Kriesch, va fi donată Palatului Culturii din Târgu Mureş de către Balul Palatului, a căreia a V-a ediţie este programată în 11 noiembrie, mai ales că pictorul este cel care a coordonat realizarea decoraţiunilor interioare şi exterioare ale acestei clădiri.
Organizatorii Balului Palatului de la Târgu Mureş, Cristina Manoilă şi Ovidiu Maior, au arătat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, în urmă cu câteva luni, casa de licitaţii Dorotheum din Viena a prezentat lucrarea „Concert de salon” de Aladár Körösfői-Kriesch, pictată în ulei în 1910, pe pânză cu dimensiuni de 96×73 centimetri, semnată şi datată în stânga jos cu „KKA 910”.
„La fel ca în fiecare ediţie a Balului Palatului vom face o donaţie. Vom dona Palatului Culturii din Târgu Mureş pictura ‘Concert de salon’ din anul 1910, realizată de Aladár Körösfői-Kriesch (…) Este al doilea tablou pe care îl donăm, primul a fost unul realizat de Aurel Ciupe. Tabloul realizat de Aladár Körösfői-Kriesch este în stare excelentă (şi aparţinea unei persoane din Austria Inferioară a fost aproape ascuns de ochii publicului şi profesioniştilor în ultimul secol”, a precizat Cristina Manoilă.
Existenţa acestui tablou era atestată doar de o reproducere publicată în 1914 în „Vasárnapi Újság”, un magazin informativ al epocii, „dar soarta lucrării s-a pierdut în negura timpului şi abia datorită acestei fotografii de arhivă a fost inclusă în catalogul operei lui Aladár Körösfői-Kriesch (1863, Buda – 1920, Budapesta), publicat în 2016”.
Potrivit organizatorilor Balului Palatului, lucrarea a stârnit şi interesul patronilor de artă din Târgu Mureş, deoarece autorul, în calitate de maestru principal al coloniei de artişti din Gödöllő, a fost cel care a coordonat elaborarea şi realizarea decoraţiunilor interioare şi exterioare ale Palatului Culturii (1911-1913).
„Körösfői, în calitate de pictor, sculptor şi artist artizanal, reprezentant remarcabil al curentului Art Nouveau, a creat la Târgu Mureş capodopere de artă în diferite tehnici. El a proiectat mozaicul de mari dimensiuni de pe faţada principală, şi tot el a realizat pictura decorativă de pe tavanul foaierului, precum şi picturile murale de pe ambele părţi ale intrării principale ale sălii de concerte. Relieful din bronz care reprezintă încoronarea lui Franz Joseph poartă tot semnătura lui. Din bogata operă a artistului, Secţia de Artă a Muzeului Judeţean Mureş deţine doar două schiţe realizate pentru aceste lucrări, şi abia în 2019 a reuşit să-şi îmbogăţească colecţia prin achiziţionarea unei picturi în ulei (Trei copii, 1905)”, a arătat Cristina Manoilă.
Ea a precizat că tema picturii se potriveşte perfect cu locaţia care găzduieşte Balul Palatului şi este centrul vieţii muzicale a municipiului Târgu Mureş.
Lucrarea are o valoare de 3.000 de euro şi va fi expusă în Sala Oglinzilor din Palatul Culturii.
Ovidiu Maior a precizat că Balul Palatului a mai donat până acum Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş 15 partituri tipărite în Germania, conţinând compoziţii ale lui Ludwig van Beethoven, Hector Berlioz, Wolfgang Amadeus Mozart etc., cinci cărţi vechi pentru Biblioteca Judeţeană Mureş, precum şi patru viori pentru Şcoala de Artă din Târgu Mureş.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!