CTB-ADMINISTRAȚIE. Sânpaul, comuna cu buget de 2,5 milioane de euro Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 242 Vizualizări

CTB-ADMINISTRAȚIE. Sânpaul, comuna cu buget de 2,5 milioane de euro

Conferința Transilvania Business ”Harta investițiilor publice de succes. Dezvoltare locală în context global” a adus în fața participanților o poveste administrativă de real succes, comuna Sânpaul, aflată în zona metropolitană Târgu Mureș. Au pornit de la a fi localitatea cu cei mai mulți asistați din județ, cu 880 de dosare, la a fi localitatea cu două parcuri industriale, un al treilea în pregătire, proiecte pentru o școală locală de ucenici și… 40 de asistați social.

Cea mai bună dovadă a succesului acestei comune se vede în creșterea bugetului local, de la 100.000 de euro, ceea ce la acea vreme era motiv de adevărată bucurie, la cei 2,5 milioane de euro, ne spune primarul Istvan Simon.

”Noi nu mai avem ce să mai asfaltăm, unde să tragem apă sau canalizare, trebuie să cerem fonduri pe alte proiecte”, a declarat primarul comunității mureșene.

Sânpaul s-a confruntat ani de zile cu problema cetățenilor de etnie romă, 35% din populație era de această etnie. Treptat, s-a reușit integrarea în comunitate a acestora, iar acum ei lucrează în fabricile din localitate. Iar dacă tot ne referim la aceste firme, municipalitatea Sânpaul a creat un prim parc industria de 80 de hectare, a urmat o extindere a acestui parc, cu o a doua componentă. Acum sunt destule locuri de muncă pentru oricine dorește să muncească. Rezultatul: de la 880 s-a ajuns la 40 de dosare de asistați sociali.

Dar cum oferi forța de muncă, dacă tinerii au plecat deja pentru că nu aveau ce munci, Soluția găsită a fost cea a oferirii unor terenuri pentru acești tineri, la pachet cu un proiect tip, toate autorizațiile necesare deja rezolvate, plus infrastructura trasă.

”Lipsea o roată de la căruță. Nu erau case. Am oferit terenuri pe locuri de locuințe pentru tineri. Sunt 250 de locuințe tipizate, cu totul aprobat și cu utilități. În ultima perioadă eram sub 4000 de locuitori, tinerii care au plecat mai demult la căpșuni au revenit acasă pentru că acum au unde să lucreze”, spune Simon.

Desigur, primarul din Sânpaul a remarcat, la rândul său, necesitatea evidentă a educației performante.

”Avem acum un proiect mai mare, suntem în discuții pentru o școală de ucenici. În școlile din Sânpaul am investit 3,2 milioane de euro. În 10 – 15 decembrie copiii vor avea școlile reconstruite prin Programul Operațional Regional. Nu reușeam, toate aceste dezvoltări, dacă nu aveam fonduri europene. Fără acestea nu avem șanse să ne dezvoltăm”, a mai declarat Simon.

Marile investiții publice ale Transilvaniei, prezentate la Sibiu

În ciclul Conferințele Transilvania Business (CTB) a avut loc, în 17 noiembrie, la Hotelul Hilton Sibiu, evenimentul „Harta investițiilor publice de succes – Dezvoltare locală în context global”. Acesta a fost precedat, în 16 noiembrie, de conferința „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, unde au fost prezentate cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energetic.

La evenimentul de vineri au fost evidențiate cele mai importante investiții finalizate ori în curs de finalizare din 5 județe, 5 reședințe de județ, 5 municipii, 5 orașe și 5 comune din regiune.

“Sunt dovezi incontestabile că banul public poate și este eficient utilizat de marii jucători privați din economia românească. Pe această hartă, a României dezvoltate, președinți de consilii județene și primari de unități administrativ-teritoriale, proprietari și manageri de companii au deja cu ce se prezenta”, consideră organizatorii conferinței.

Evenimentul a avut trei paneluri: viziune – strategie – proiecte ale administrației publice; îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor, dezvoltarea comunităților prin susținerea investițiilor în edificii, regenerarea spațiului urban/ rural și turism; infrastructura mare, conectivitate interurbană și județeană, transport ecologic, mobilitate urbană, facilități industriale și atragerea companiilor.

Printre vorbitori s-au numărat Simona Bucura-Oprescu – Camera Deputaților; Roxana Mînzatu – Secretariatul General al Guvernului; Laszlo Borbely – Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă; Vlad Vasiu – președintele Consiliului Județean Sibiu; Claudiu-Vasile Ghiță – Agenția de Dezvoltare Regională Centru; Daniel Boca – Asociația Română de Tehnologii fără Săpătură; Cristian Hagmann – Geodata Services.

Dintre primari au fost prezenți, fizic și online, Dorin Nistor – Sebeș; Gheorghe Roman – Mediaș; Gheorghe Damian – Ciugud; Laszlo Zsolt Fulop – Sovata; Istvan Simon – Sânpaul; Nicolae Lazăr – Hoghilag; consilierii primarilor din Oradea – Călin Corpaș, Sighetu Marmației – Liviu Tămaș; Dragoș David – Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov. Din partea consiliilor județene susțin alocuțiuni Alin Iuga – Cluj; Jakab Barna – Covasna; Florin Moldovan – Bistrița-Năsăud; Călin Suciu – Mureș.

Robert BLOANCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE