FOTO: Prețuire nemărginită pentru România, la Târgu Mureș Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1401 Vizualizări

FOTO: Prețuire nemărginită pentru România, la Târgu Mureș

1 Decembrie a fost la Târgu Mureș despre unirea sufletelor și despre cântecul înălțător pe care bucuria acestora l-a degajat. Tremurul mulțimii n-a fost din cauza frigului, ci s-a datorat emoțiilor care s-au armonizat în culorile drapelului țării. Evenimentul din centrul orașului Târgu Mureș a îmbinat pentru România exact ceea ce cu toții avem atunci când ne dezbrăcăm de etnie, de ego sau de apartenența politică. A îmbinat oameni cu voci ce răsună la unison, cu zâmbete împărtășite pe deplin și cu inimi ce bat în același ritm. În esență, România e cea care rămâne după ce-i dăm jos ambalajul încărcăturilor. E cea pe care ne-au creat-o înaintașii noștri, cea pe care ne-au slăvit-o și ne-au iubit-o fără limite…

Astfel, sărbătorirea Marii Uniri a debutat joi, 1 decembrie, cu prezentarea onorului către prefectul județului Mureș, Mara Togănel, după care Imnul Național al României a fost intonat de grupul Ad Libitum Voices din Cluj Napoca. Apoi, cei prezenți au avut onoarea de a asista la un act de curaj contemporan, având loc parașutarea drapelului național al României. Pentru acest moment plin de intensitate și-au unit forțele, pilotul aeronavei IAR-330 Puma și un parașutist. După predarea de către parașutist a drapelului național al României, prefectului județului Mureș, Mara Togănel, evenimentul a continuat cu ceremonia religioasă.

Extras din Rezoluția Adunării Naționale din 1918

Pentru a omagia trecut care a pus temelia României de astăzi,  Costin Gavază, actor la Teatrul Național Târgu Mureș, a dat citire în fața publicului, unui extras din rezoluția adaptată la Alba-Iulia în 1 decembrie 1918.

„Punctele cuprinse în rezoluția Marii Adunări de la Alba-Iulia reprezintă expresia unui vis care dăinui în inimile fiecăruia dintre noi. Vă invit așadar să rememorăm un moment fără de care nu am fi fost azi aici:

„Ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Națională proclamă următoarele:

1. Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.

2. Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.

3. Înfăptuirea desăvârșită a unui regim curat democratic pe toate terenele vieții publice. Votul obștesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporțional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, județe ori parlament.

4. Desăvârșită libertate de presă, asociere și întrunire, libera propagandă a tuturor gândirilor omenești.

5. Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăților, în special a proprietăților mari. În baza acestei conscrieri, desființînd fideicomisele și, în temeiul dreptului de a micșora după trebuință latifundiile, se va da posibilitatea țăranului să-și creeze o proprietate (arător, pășune, pădure) cel puțin atît cât să poată munci el și familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte potențarea producțiunii.

6. Muncitorimii industriale i se asigură aceleași drepturi și avantagii, care sînt legiferate în cele mai avansate state industriale din apus”.

Spiritul ardelenesc, mai viu ca oricând

Zoltán Soós, primar al Municipiului Târgu Mureș, a susținut un discurs în fața întregii mulțimi: „Mă bucur că putem fi astăzi împreună din nou, pentru a sărbători Ziua Națională a României, deși la granițele noastre se desfășoară de aproape de un an de zile, conflicte nedorite de noi. Ziua Națională a unei țări, deși fiecare țară o serbează la o dată anume, este de fapt în noi, în fiecare zi. E despre omenie, despre curaj, despre puterea de a trece peste orice aparentă dificultate și a te uita în jur la semenii aflați în nevoie și a mișca lucrurile astfel încât comunitatea căreia îi aparții să evolueze. Le-am arătat celor aflați în nevoie, că știm să le întindem o mână de ajutor și pentru asta vă mulțumesc, dragi târgumureșeni. Refugiații ucraineni, vârstnici, mame și copii, au găsit la Târgu Mureș o comunitate închegată, care le-a deschis ușa, iar pentru asta, astăzi mai mult decât oricând, doresc să îmi arăt aprecierea și recunoștința, față de fiecare dintre dumneavoastră. Prin unitate, dragi mureșeni deopotrivă, români, maghiari, romi, sași, dar și aparținători ai altor etnii, putem lucra împreună, în prezent, pentru un viitor mai bun!”.

Primarul a conchis adăugând că „spiritul ardelenesc predominat de omenie și bun simț este aici, la Târgu Mureș, mai viu ca oricând”.

Levente Mihály Kovács, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, și-a început alocuțiunea cu o vorbă de duh: „Dacă vrei să mergi repede, mergi singur. Dacă vrei să mergi departe, mergi împreună cu alții”.

„Noi toți de aici, din județul Mureș, simțim nevoia de stabilitate, având în spate un trecut greu, dar evoluția societății și educația ne-au arătat că diversitatea și multiculturalitatea sunt vectorii care dau unicitatea acestui județ. Valoarea acestui loc și a comunității deosebite, este dată de oamenii care trăiesc în ea. Români, maghiari, sași, romi și alte etnii, doar împreună putem construi un viitor copiilor noștri. Pentru a lucra împreună, trebuie înainte de toate, să ne respectăm reciproc. Doar astfel putem merge înainte”, a mai transmis vicepreședintele Consiliului Județean Mureș.

„Trei ancore ne vor fi sprijin”

Un ultim discurs a susținut în această zi de sărbătoare prefectul județului Mureș, Mara Togănel: „Sărbătoarea noastră, a tuturor românilor ne regăsește împreună. Și ne regăsește împreună pentru a ne spune „La Mulți Ani!” și pentru a ne cinsti unii pe alții. Trăim vremuri destul de complicate, adevărate teste pentru securitatea și integritatea unor națiuni. Ultimul an ne-a arătat că la nivel european s-au petrecut lucruri grave… În continuare, dragi mureșeni, doresc să vă mulțumesc. Să vă mulțumesc pentru omenie, pentru empatie și generozitate. Am găzduit și găzduim refugiați ucraineni, iar dumneavoastră, alături de autorități, ați făcut ca aceștia să beneficieze de condiții decente și de o tratație care să le mai aline puțin suferința provocată de agresiune… În ceea ce ne privește pe noi, cu toții ne dorim să rămânem o țară indivizibilă, să rămânem o Românie puternică și respectată. Dar de multe ori uităm că noi, fiecare dintre noi, suntem România de zi cu zi și cuvântul de azi este fapta de mâine. De aceea, cred că este bine să judecăm drept, decent și înțelept și să acționăm ferm și unitar”.

Mara Togănel a mai vorbit și despre nevoia de a avea fiecare dintre noi grijă de România, dar și despre importanța păstrării unei Europe definită de închegare și unitate.

 „Dacă acum 5 sau 10 ani spuneam că trebuie să avem grijă de România, puteam părea patetici sau poate populiști. Iată că prezentul ne confirmă mai mult ca oricând că a avea grijă de România trebuie să fie preocuparea noastră cotidiană. Observăm că în actuala criză energetică, multă lume vorbește despre izolaționism și că fiecare țară din Europa ar trebui să acționeze pe cont propriu. Nu cred că ar fi o greșeală mai mare decât aceea ca Europa să se dezbine în 27 de bucăți. Indiferent că vorbim despre apărarea țărilor noastre, despre încălzirea caselor noastre sau despre educația copiilor noștri, Europa ar trebui să rămână unită și solidară. Pe noi românii, trei valori ne-au însoțit de-a lungul istoriei noastre: credința în bunul Dumnezeu, demnitatea și inteligența poporului nostru. Am convingerea că toate cele trei ancore ne vor fi sprijin și de acum înainte. Iar noi, mureșenii, cred că trebuie să le arătăm copiilor noștri că putem face lucruri bune pentru ei și că județul intră pe sens unic, dezvoltarea. Și da, cred că trebuie să arătăm că suntem creatori de prezent și viitor. Așadar, dragi mureșeni, haideți să facem și să ne îngrijim ca viitorul care vine să ne includă pe toți!”, a mai evidențiat prefectul județului Mureș.

Evenimentul s-a încheiat cu aceeași solemnitate cu care a debutat, prin ceremonia depunerii de coroane la Monumentul Latinității din Piața Victoriei, defilarea Gărzii de Onoare, Parada portului popular și nu în ultimul rând jocul spectaculos al culorilor roșu, galben și albastru, care au împânzit cerul din centrul orașului.

La Mulți Ani, România!

Text: Ioana MĂRGINEAN 

Foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE