Investiții bifate cu succes în Solovăstru Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 50 Vizualizări

Investiții bifate cu succes în Solovăstru

Comuna Solovăstru continuă să contabilizeze noi și frumoase investiții menite să ridice nivelul de trai al locuitorilor din cele două sate aparținătoare, Solovăstru și Jabenița. Despre acestea ne-a vorbit Ilie Chirilă Tătar, primarul comunei Solovăstru în interviul următor.

Reporter: Cum s-a raportat anul 2022 la nivelul comunei Solovăstru?

Ilie Chirilă Tătar: Pe primul plan în acest an au fost investițiile, pentru că ele sunt cele care aduc dezvoltarea comunei și atrag investitori și tinerii care să își doresc să locuiască într-o comună care are o dezvoltare în ce privește nivelul de trai. Consider că în comuna Solovăstru în acest an s-a făcut mai mult decât se putea. Chiar dacă vremurile sunt așa cum sunt, am reușit să finalizăm proiectele începute în anii trecuți în infrastructură, respectiv asfaltări, poduri și canalizare. Suntem, de asemenea, prinși cu unele proiecte noi de investiții care sunt în derulare sau în faza de contractare, altele care au venit ulterior grație unor finanțări prin PNRR, Componenta 10 Fondul Local. La unul dintre ele am semnat deja contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării și Investițiilor, la altele urmează să le rezolvăm. Mai exact, înainte de sărbătorile de iarnă trebuie să ajung din nou la București pentru a semna un contract care are în vedere amenajarea de piste de bicicletă pe raza comunei. Mai avem un proiect care prevede reabilitarea dispensarului uman, care probabil la sfârșitul anului va trebui semnat și acesta la Minister. Pe lângă toate acestea am reușit să reabilităm și baza sportivă din Solovăstru, lucrare finanțată prin Grupul de Acțiune Locală Prietenia Mureș-Harghita. Baza sportivă a beneficiat de înlocuirea covorului sintetic, bănci de rezerve, porți, plase noi. Căminul Cultural din Solovăstru este finalizat, este funcțional, ne mândrim cu el, arată chiar foarte bine, mă pot declara pe deplin mulțumit față de această investiție. Pot spune că încet, încet reușim să atingem toate punctele, sport, infrastructură, învățământ. La acest ultim capitol urmează să depunem un proiect prin care vom înlocui mobilierul vechi de la școală. Recent, am făcut o vizită și mi-am amintit cu plăcere vremurile când eram elev la Școala Generală din Jabenița. Acuma a venit momentul să înlocuim acest mobilier vechi cu unul nou, de calitate. Finanțarea acestui proiect va fi prin Grupul de Acțiune Locală Prietenia Mureș-Harghita. Sunt investiții pe fonduri europene, în contextul în care bugetul unei comune precum Solovăstru nu permite foarte multe investiții din fonduri proprii în afara celor de reparații și întreținere. Am încercat să folosim acești bani în ce privește educație de data asta pentru că educația este un punct important în societate și noi cei ce suntem în instituția care conduce această comună punem un accent pe învățământ și pe ceea ce se întâmplă în școlile din comună.

Rep.: Ce planuri aveți pentru anul viitor?

I.C.T.: O mare dorință a mea este aceea de a face o creșă în comuna Solovăstru. În acest moment este aprobat de către Minister acest proiect, și după ce obținem avizele, în cel mai scurt timp voi fi la București pentru a semna contractul de finanțare. Această investiție este finanțată 100% din bani europeni prin PNRR. Cred că va fi prima creșă din mediu rural din zona noastră. Avem și o locație destul de bună. Este vorba de zona Mociar, unde se construiește extrem de mult în ultima vreme. De la an la an apar în această zonă case noi, case în care cu preponderență locuiesc familii tinere, atât din comuna noastră, dar și din Reghin sau din comunele învecinate. Este o un lucru important, pentru că aceste familii tinere vor face copii și nu vor mai avea bătaie de cap ce fac cu copilul când trebuie să mă întorc la servici. Va fi o grădiniță complet nouă, construită de la zero, o grădiniță nou-nouță, prietenă cu mediul, așa cum spun și finanțatorii. Va avea o capacitate de patru grupe a câte zece locuri.

Rep.: Cum întâmpinați Sărbătorile de Iarnă?

I.C.T.: Și în acest an Moș Crăciun va veni în vizită la cele două școli din comuna noastră. Copiii vor primi pachete odată cu serbarea de Crăciun. Pentru noi, copiii sunt extrem de importanți, nu-i uităm nici într-un an, așa cum nu-i uităm nici pe cei vârstnici. Aceștia din urmă, la împlinirea unei vârste rotunde primesc câte un premiu în valoare de 200 de lei din partea Primăriei. Și în acest an au fost alocați în buget acești bani și încă sunt oameni care trebuie să vină să-i ridice, inclusiv tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și locuiesc în comuna Solovăstru. Tot în această perioadă premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, punem la punct și iluminatul festiv care nu este cu mult mai bogat ca în anii trecuți din cauza faptului că energia electrică s-a scumpit foarte tare și consumul crește. Cu toate astea am încercat cât de cât să punem în comună ornamente pentru a crea o atmosferă de sărbătoare. Am montat câțiva brazi naturali în parcul din Solovăstru, în Jabenița, în cele două părculețe mai mici și în curtea căminului de la Jabenița, unde vom amenaja un loc pentru copii cu diverse figurine luminate de sărbători. În final, aș dori să închei prin a transmite cele mai bune gânduri, urări de bine, sănătate multă cu speranță că ne vom întoarce la o viață normală față de ceea ce este acum, tuturor locuitorilor comunei Solovăstru. Sărbători Fericite tuturor și anul 2023 să ne găsescă sănătoși și plini de viață.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE