Luduș: Vasile Cornea s-a întors în timp Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1829 Vizualizări

Luduș: Vasile Cornea s-a întors în timp

După mai mult de doi ani de „deșert” cultural în orașul Luduș joi, 9 februarie, iubitorii autentici ai cuvântului scris și adunat între copertele unei cărți s-au delectat, timp de aproape două ore, la un eveniment al cărui autor a fost un vechi ludușean, actualmente locuitor al orașului Iernut, pe numele său Vasile Cornea, un om cu o biografie spectaculoasă derulată în proporții aproape egale între cele două repere care mai contează în zilele noastre: înainte și după anul 1989.

„Să mă întorc în timp și să-mi văd filmul vieții prin amintiri a fost cel mai complex proiect pe care l-am gândit vreodată (…). Pregătit de tipar, cuvântul scris al acestei autobiografii devine moștenirea care îmi încununează trecerea prin timp”, spune autorul volumului autobiografic „Întoarcerea în timp”.

De-a lungul vieții sale care a debutat la puțin timp după bombardamentele americane din 4 aprilie 1944 în București, acolo unde s-a născut, Vasile Cornea a făcut față cu brio la încercările de care a avut parte în viață și, cu tenacitate, iscusință, multă muncă, dar și cu mult noroc a urcat treaptă cu treaptă pe drumul greu al devenirii sale ca om, ca organizator și conducător al unor colectivități. La Consiliul Orășenesc Luduș, la Iernut în funcția de primar timp de 20 de ani, a contribuit în mod hotărâtor la multe realizări notabile, dar și înfrângeri, puține de altfel, pe care și le asumă, acum în perioada aceasta în care de multe ori realitatea de ieri este văzută prin lentile sau în oglinzi strâmbe.

Puțin, dar de calitate

După un interviu acordat la Radio Transilvania Luduș, Vasile Cornea a organizat lansarea ludușeană a cărții sale la Hotel Sabis, proprietar fiind un fost elev de-al său din perioada Papiu Ilarian. Moderator a fost prof. Ana Pandrea, cea care a prezentat acribia competențelor sale cunoscute și recunoscute persoana autorului și cartea primită cu mare interes de cei prezenți.

„Să apreciem sinceritatea autorului când a prezentat cele două etape ale existenței sale de dinainte și de după evenimentele din decembrie 1989. Ca un autentic patriot, Vasile Cornea și-a făcut datoria față de semenii săi în ambele epoci”, a precizat prof. Ana Pandrea. Înscris la cuvânt, ing. Ioan Armenean, fost director la Fabrica de Zahăr Luduș, apropiat ca vârstă de autor, a făcut o comparație între prezent și trecut subliniind importanța muncii competente și dedicate; Rudi Moca, actor și regizor, locuitor al Iernutului, cunoaște foarte bine transformările în bine ale fostului sat, devenit oraș în timpul mandatelor lui Vasile Cornea și a făcut aprecieri favorabile despre carte; artistul plastic Ioan Astăluș are multe amintiri comune cu Vasile Cornea din perioada trecută, dar și din cea actuală din derularea proiectului „Oarba de Mureș”, dealul eroilor cu 121 de monumente dăltuite în piatră de Viștea; Mitru Cirhagău, „leat” cu autorul, a evocat câteva amintiri, a făcut considerații asupra volumului prezentat și a propus ca într-o eventuală reeditare, „completată și adăugită”, cartea să poarte subtitlul de „Roman autobiografic” justificat de viața complexă și interesantă a autorului; prof. Ioan Cormoș, coleg în echipa de fotbal a comunei Sânger cu Vasile Cornea, în urmă cu vreo șase decenii, profesor de istorie pensionar, consideră că „Istoria trebuie să reflecte adevărul”, așa cum este prezentată în volumul „Întoarcerea în timp”.

La final, Vasile Cornea a mulțumit participanților pentru prezență, a făcut precizări suplimentare asupra unor momente consemnate în volum, a evocat câteva personalități ale politicii și culturii românești cu care s-a intersectat de-a lungul anilor, Ioan Vlasiu, Adrian Păunescu, Ana Blandiana, Iosif Boda și încă mulți alții și, nu în ultimul rând, întâmplarea banală care i-a pus viața pe o traiectorie deosebită.

Volumul „Întoarcerea în timp” a apărut la Editura Vatra Veche sub îngrijirea lectorului Nicolae Băciuț care a afirmat: „Confesiunea sa vine să limpezească multe dintre lucrurile tratate după ureche, manipulările și răutățile generate de invidii, complexe, frustrări, adversități, ba chiar dușmănii. Autorul vorbește despre lucruri mai puțin știute despre funcționarea administrației locale în subordonare politică unică, atât în timpul dictaturii cât și în anii postdecembriști”.

Încheiem relatarea despre un moment notabil din viața culturală a orașului Luduș cu o constatare tristă: nici Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” și nici Biblioteca Orășenească nu au avut reprezentanți la acest eveniment.

Ioan A . BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE