Gimnaziul ”Alexandru Ceușianu”, în galeria selectă a școlilor afiliate UNESCO Învățămînt
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 419 Vizualizări

Gimnaziul ”Alexandru Ceușianu”, în galeria selectă a școlilor afiliate UNESCO

În umă cu 70 de ani se lansa la nivel mondial Proiectul Reţelei de Şcoli Asociate UNESCO în ideea diseminării idealurilor de pace şi toleranţă, cunoscut în prezent ca Şcolile Asociate pentru UNESCO (ASPnet), reţea globală ce cuprinde peste 11.500 de instituții și unităţi de învăţământ în 182 din cele 193 de ţări membre ale UNESCO. În selecta galerie a unităților de învățământ afiliate UNESCO se înscrie începând de vineri, 10 februarie, și Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu”, singura unitate de învățământ din județul Mureș care accede la acest important statut.

Ca urmare a activităților desfășurate de-a lungul timpului în cadrul Gimnaziului ”Alexandru Ceușianu” sub egida UNESCO (Simpozionul și Concursul Național ”Europa în școală”, Simpozionul ”Nu judeca, nu discrimina, nu uita!”, Proiectul educațional ”Apa și pădurea – izvoarele vieții”, Proiectul ”Egali în drepturi, diferiți în idealuri”, Proiectul ”Gândește global, acționează local!”), școala din Reghin a primit în cursul anului trecut statutul de școală afiliată UNESCO, iar de vineri, 10 februarie 2023, membru în Rețeaua Școlilor Asociate UNESCO.

Momentul istoric consemnat la Reghin a fost marcat prin dezvelirea unei plachete care să marcheze importantul pas făcut de Gimnaziul ”Alexandru Ceușianu”, precum și printr-un program artistic găzduit de Casa Municipală de Cultură ”Dr. Eugen Nicoară”, moment care a marcat și Ziua Limbii Materne.

„Suntem astăzi împreună martori la scrierea unei file de istorie a Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ceușianu”, un moment de o importanță fantastică care ne obligă să tindem mereu mai sus. Ne-am adunat astăzi, 10 februarie 2023 pentru a ne bucura împreună de roadele muncii acestui vrednic colectiv didactic al unității noastre de învățământ, materializate prin asocierea școlii noastre cu UNESCO. Acest parteneriat reprezintă pentru noi recunoașterea la nivel național a muncii depuse de fiecare cadru didactic, din primul moment al existenței școlii și până în prezent”, a precizat prof. drd. Paula Andrada Chelariu, directorul Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ceușianu” care a punctat atuurile școlii pe care o conduce care au dus la statutul de școală afiliată UNESCO.

„Vreau să duc în discuție calitatea corpului profesoral care se caracterizează prin seriozitate, consecvență, perseverență, dar și prin preocupările mereu crescânde ale oamenilor acestei școli pentru pregătirea științifică și didactică. Un alt punct esențial este reprezentat de participarea masivă a profesorilor și a doamnelor învățătoare la cursuri de formare profesională. Apoi se adaugă în discuție calitatea elevilor, rezultatele foarte bune obținute de aceștia la concursuri școlare, olimpiade și examene de sfârșit de ciclu. Procentul de promovabilitate la examenul național a fost întotdeauna peste media pe țară și pe județ, unele clase având procentul de 100%. În atingerea țintelor noastre am avut tot timpul în vedere stabilirea unei vaste oferte educaționale care să corespundă cel mai bine cerințelor societății. Toate datele prezentate anterior ne recomandă a fi o școală de elită și ne îndreptățesc a fi în topul preferințelor părinților din oraș și din împrejurimi. Pe lângă multe alte proiecte desfășurate în unitatea noastră de învățământ, Erasmus, PNRR sau POCU, faptul că de acum suntem sub umbrela UNESCO ne oferă un plus de valoare. În concluzie, consider că s-a reușit printr-o muncă asiduă, perseverentă și cu simț de răspundere din partea tuturor cadrelor didactice, indiferent de ciclul de învățământ la care au predat, prin prestarea unui act educațional de calitate, obținerea de rezultate foarte bune pe toate planurile. Toate acestea justifică asocierea cu UNESCO și de aceea le mulțumim colegilor pentru implicare și pentru susținere. Le dorim sănătate, putere de muncă și succes nenumărate în activitatea de fiecare zi. Să fim uniți în continuare și să veghem la creșterea calitativă a actului educațional și să ne dezvoltăm câte un pic în fiecare zi”, a precizat directorul Gimnaziului ”Alexandru Ceușianu”.

Salutul oficialităților Momentul istoric consemnat vineri la Reghin a fost salutat și de oficialitățile prezente, printre care s-au numărat, Mara Togănel, prefectul județului Mureș, Dumitrița Gliga, deputat PSD, Márk Endre, primarul municipiului Reghin.

„Școala Gimnazială “Alexandru Ceușianu” din Reghin este prima și unica unitate de învățământ din județul Mureș care face parte din Rețeaua Școlilor Asociate UNESCO. Elevii de aici sunt parte activă a diseminării idealurilor UNESCO de pace şi toleranţă, alături de alte 11.500 de școli partenere din 182 de state. Cred cu tărie că un viitor bun se construiește având grijă de prezent, iar exemplul de mai sus este o dovadă că prin implicare și interes putem spori capacitatea copiilor de a fi mai buni, mai competitivi și creativi. Felicit echipa școlii reghinene coordonate de doamna director Paula Chelariu pentru viziune, prospețime și empatie”, a fost mesajul transmis de Mara Togănel, prefectul Județului Mureș.

„Şcoala Gimnazială ”Alexandru Ceuşianu” este singura din județul Mureș asociată la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Manifestarea organizată vineri la Reghin a marcat și Ziua Internațională a Limbii Materne, aniversată la nivel global în data de 21 februarie. Însuși Alexandru Ceușianu, cel care a dat numele său școlii reghinene, a scris despre odiseea limbii române în Transilvania în lucrarea sa ”Vremuri de osândă; Revoluția de la 1848 din perspectiva unui orășel ardelenesc”. Orășelul acela fiind, evident, Reghinul. Astăzi, această școală a ajuns la venerabila vârstă de aproape 300 de ani și mă bucur să știu că aici învață împreună și copii de naționalitate română, și de naționalitate maghiară. În Reghin, să nu uităm, sunt și copii care învață în limba germană. Personal, am fost implicată în mai multe proiecte și programe derulate în învățământ sub egida UNESCO, la Reghin. Iar performanța că astăzi să avem o școală asociată la UNESCO se datorează doamnei director Sorina Sav – Grădinița “Voinicel”, și doamnei Lucreția Băluță, expert al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, care, din 2000 încoace, au organizat evenimente deosebite UNESCO în municipiul Reghin. Felicitări pentru evenimentul emoționant preșcolarilor și elevilor, cadrelor didactice și, în special, doamnei prof. Oana Sav Gabor! ”, a spus  Dumitrița Gliga, deputat PSD.

„Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușanu” a fost dintotdeauna unul din bastioanele cele mai importante ale educației reghinene. Între Primăria Municipiului Reghin și această unitate de învățământ va exista mereu un parteneriat. În ultimii 30 de ani UNESCO a pătruns în viața a sute de comunități din România. Suntem recunoscători pentru prezența UNESCO în orașul nostru, începând cu recunoașterea patrimoniului nostru cultural și a tradițiilor. Placheta inaugurată cu acest prilej reprezintă recunoașterea și încununarea muncii depuse de elevii acestei școli sub îndrumarea profesorilor școlii, în activitățile ce au vizat promovarea diversității culturale. Suntem recunoscători doamnei profesoare Oana Gabor Sav pentru implicarea și inspirarea, totodată, a solidarității bazate pe înțelegere, toleranță și dialog, pentru toată munca depusă pentru ca astăzi să putem participa cu toții la acest moment. Placheta ne onorează și în același timp motivează școala pentru a continua acțiunile întreprinse în vederea propagării limbii materne”, a precizat Márk Endre, primarul municipiului Reghin.

”Suntem astăzi la un eveniment de excepție pentru învățământul reghinean și mureșean, aniversarea Zilei Internaționale a Limbii Materne sub egida UNESCO. Această zi este marcată anual în luna februarie pentru a promova diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume. Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului mondial și o componentă esențială în procesul de definire a unei națiuni. Momentul aniversar marchează calitatea educației, dar și calitatea profesională și umană a educatorilor noștri. Nu cred că există lume mai fascinantă decât lumea școlii, în care se plămădesc și rodesc caractere, sentimente nobile și virtuți morale. Este ceea ce simțim și întâlnim aici, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu” din Reghin. Performanța a fost mereu condiționată de frumusețea celor care o realizează, profesori și elevi deopotrivă. Vă mulțumesc tuturor celor care ați participat activ de-a lungul timpului la realizarea misiunii școlii și vă doresc să vă îndepliniți toate așteptările, să rămâneți ancorați sub arcul timpului, să dați valoare școlii noastre. Felicit Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu” din Reghin pentru că este prima unitate de învățământ care va funcționa sub această egidă UNESCO, începând de azi și mult timp de acum înainte. Felicitări și mult succes pe mai departe tuturor”, a precizat prof. drd. Sabin Pășcan, inspector școlar general, IȘJ Mureș.

„Proiectul Reţelei de Şcoli Asociate a fost lansat în anul 1953 în ideea diseminării idealurilor UNESCO de pace şi toleranţă, cunoscut în prezent ca Şcolile Asociate pentru UNESCO (ASPnet), reprezintă o reţea globală ce cuprinde peste 11.500 de instituții și unităţi de învăţământ în 182 din cele 193 de ţări membre ale UNESCO.Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu” face parte din cele 53 de unități de învățământ din țară și este singura din județ care a primit această distincție, placheta UNESCO. Iar asta se datorează doamnei educatoare Sorina Sav și doamnei profesoare Gabor Sav Oana. Mulțumim pentru implicare și vă dorim succes în implementarea viitoarelor proiecte”, a transmis Dragoș Pui, viceprimarul municipiului Reghin.

„Aceasta este normalitatea în orașul în care m-am născut și trăiesc. Reghinul din centrul Transilvaniei este locul perfect pentru a desfășura un eveniment multicultural unde fiecare etnie își găsește locul dar și respectul celor din jur, indiferent de limba vorbită.Încercările de a crea tensiuni și conflicte, extremismul camuflat în diferite forme, ostilitatea și violența nu își au locul în Reghinul meu. Vineri seara  am participat la o nouă lecție de toleranță, respect, prietenie, iubire necondiționată, conviețuire pașnică și o nouă dovadă că împreună și diverși suntem faini, suntem o comunitate. Felicitări pentru organizare, Gabor Oana Sav!”, a fost mesajul transmis de Imola Grama, purtător de cuvânt Primăria Reghin.

Ziua Limbii Materne cinstită prin cântec, dans și bucurie

A urmat un program artistic oferit de elevii din cadrul unităților de învățământ din Reghin, Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu”, Școala Gimnazială ”Augustin Maior”, Școala Gimnazială Nr. 4 Apalina, Grădinița PP 3 Reghin, Școala Gimnazială Răstolița, Colegiul ”Petru Maior”, Liceul Teoretic ”Lucian Blaga, program organizat pentru a celebra Ziua Limbii Materne.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE