Record de investiții pentru Sâncraiu de Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2337 Vizualizări

Record de investiții pentru Sâncraiu de Mureș

Bugetul comunei Sâncraiu de Mureș pentru anul 2023, adoptat recent de către Consiliul Local al Comunei Sâncraiu de Mureș, este de 27.985.000 de lei la capitolul ”Venituri” și de 32.463.000 de lei la capitolul ”Cheltuieli”. De asemenea, Programul de investiții aprobat pentru anul 2023 de Consiliul Local al Comunei Sâncraiu de Mureș are o valoare de 21.127.000 de lei, ceea ce reprezintă un procent de 65% din totalul cheltuielilor.

În ceea ce privește deficitul bugetar în sumă de 4.478.000 de lei, acesta va fi acoperit din excedentul bugetar al anilor trecuți, a explicat Petru Ionuț Budian, primarul comunei Sâncraiu de Mureș.

”Diferența de 4,4 milioane de lei dintre cheltuieli și venituri va fi acoperită din excedentul bugetar rezultat din anii precedenți. Excedentul reprezintă de fapt niște proiecte pe care le-am avut în licitație și în desfășurare, din bugetul local, din anii precedenți. Abia în decembrie s-a semnat un contract de 2,8 milioane de lei pentru canalizare pe câteva străzi și pentru patru stații de pompare, și alte 2,5 milioane de lei pentru modernizare șanțuri pe trei străzi, pe o lungime de aproximativ 6 kilometri”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Petru Ionuț Budian.

Când munca în echipă dă roade

Suma alocată pentru investiții în 2023 este cea mai mare din ultimii ani pentru instituția condusă de Petru Ionuț Budian, primar aflat la primul mandat.

”E un buget mai mare decât cele din anii precedenți, iar în 2022 am avut un buget mai mare decât cel din 2021. Anul acesta avem o sumă de 21,1 milioane de lei pentru investiții, e cea mai mare sumă pentru investiții în acești ani de când sunt primar, datorită faptului că am reușit să semnăm contracte de finanțare importante, atât din fonduri europene, cât și guvernamentale. Am finalizat și proiecte, din bugetul local cam 5 milioane de lei reprezintă proiecte care au fost supuse la procedură de achiziție, proiecte întocmite din bugetul local. Bineînțeles, avem multe investiții din bugetul local, unele mai mărunte, cu sume mai mici, reabilitări și reparații de șanțuri, modernizări de intersecții, extinderi de iluminat public în zonele unde nu avem, necesare comunei. Sper să fie un buget care va fi executat și care să arate într-adevăr munca și străduința echipei de la Primăria Sâncraiu de Mureș pentru a face lucruri bune în comună”, a explicat primarul comunei Sâncraiu de Mureș.

Viziune pentru o dezvoltare ”în perspectivă”

Referindu-se la faptul că Sâncraiu de Mureș este, potrivit Recensământului din 2021, cea mai populată localitate rurală din județul Mureș, și singura care are peste 10.000 de locuitori, mai exact 10.403 de locuitori, Petru Ionuț Budian a explicat că ”râde cu un ochi și plânge cu celălalt” și a afirmat că dezvoltarea comunei ”trebuie făcută cu o gândire în perspectivă, pentru viitor, și nu haotică”: ”O comună mică are probleme mici, o comună mare are probleme mari. Din păcate, în ultimii ani când s-a dezvoltat comuna nu s-a dezvoltat tocmai în cel mai plăcut mod posibil și în cel mai practic mod din punct de vedere al urbanismului. Din păcate, comuna s-a dezvoltat puțin înghesuit, ceea ce nu e neapărat un lucru rău, dar partea proastă e că în multe zone dezvoltarea s-a făcut destul de rău, și avem multe străduțe înguste, înfundate, chiar și probleme iscate de partea juridică a drumurilor în zone unde Primăria e coproprietară cu alți cetățeni sau unde proprietarii nu se mai găsesc de fapt și drumurile nu pot fi preluate în domeniul public. Toate acestea însumate duc la multe probleme. Ne-am străduit, am adus la zi, pe partea de carte funciară, peste 50 de străzi în ultimii doi ani, dar mai avem de lucru. Îi rugăm pe cetățeni să se informeze la Primărie înainte de a cumpăra un imobil, un teren, ca să știe exact situația reală de la fața locului.”

Principalele investiții preconizate pentru anul 2023:

3.476.000 de lei – Eficientizare energetică la Căminul Cultural Nazna;

3.178.000 de lei – Amenajare șanțuri, strada Vale, Nouă, Mureșului – etapa I;

2.466.000 de lei – Extindere rețea de canalizare în comună (strada Macului, Mioriței, Cerbului, Vadului, Valea Viilor, Iasomiei);

2.106.000 de lei – Eficientizare energetică bloc de locuințe în Sâncraiu de Mureș;

1.200.000 de lei – Modernizare și reabilitare drumuri în comună;

1.287.000 de lei – Construire creșă în Sâncraiu de Mureș;

1.000.000 de lei – Reabilitare moderată a Dispensarului Uman;

900.000 de lei – Asfaltare de străzi în comuna Sâncraiu de Mureș;

850.000 de lei – Asfaltare intersecție Mureșului, Vale și Podeț;

825.000 de lei – Reabilitare și eficientizare energetică a Dispensarului Veterinar;

821.000 de lei – Actualizare Plan Urbanistic General și elaborare în format GIS a acestuia și 2 stații de reîncărcare vehicule electrice;

701.000 de lei – Programe, proiecte;

500.000 de lei – Extindere rețea electrică în comună (strada Pășunii, Vadului);

515.000 de lei – Reabilitare de șanțuri existente în Sâncraiu de Mureș

300.000 de lei – Extindere rețea de iluminat public;

300.000 de lei – Canalizare menajeră strada Digului, Mureșului – Nazna;

225.000 de lei – Finanțare achiziționare de autoutilitară pentru serviciul Situații de Urgență;

260.000 de lei – Amenajare trotuare în comuna Sâncraiu de Mureș;

100.000 de lei – Extindere conducte de apă.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE