Puțin CALM la UAT Târgu Mureș- Conferințele Americii Latine – MULTICULTURALIDAD Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 355 Vizualizări

Puțin CALM la UAT Târgu Mureș- Conferințele Americii Latine – MULTICULTURALIDAD

Foaierul Teatrului Studio al Universității de Arte din Târgu Mureș a găzduit luni, 27 februarie,de la ora 10.30, deschiderea unui eveniment în premieră, Conferințele Americii LatineMULTICULTURALIDAD.

Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, cinci artiști performativi, reprezentând cinci spații culturale definitorii ale Americii Latine (Argentina, Brazilia, Chile, Mexic și Peru) vor susține cinci conferințe și vor conduce cinci laboratoare de creație și cercetare exploratorie în artele performative (teatru-dans-performance-muzică).

„Doresc să mulțumesc invitaților noștri din Argentina, Brazilia, Chile, Mexic și Peru, iată suntem într-o companie extrem de onorantă pentru noi, o întâlnire care cu certitudine va produce, nu doar bucurii, ci și cunoaștere, este o ocazie unică pentru noi de a interfera cu spații geografice și culturale atât de distincte , marcante și importante pentru noi. Trebuie să mărturisim invitaților noștri, cel puțin pentru români, America Latină reprezintă un loc de atracție culturală, un loc spre care tot timpul ne îndreptăm atenția, cel puțin din punct de vedere al producțiilor literare și teatrale „, a menționat în deschidere Prof.univ.dr.habil. Sorin Crișan, rectorul Universității de Arte din Târgu-Mureș.

Cine sunt invitații

Evenimentul este organizat pe două secțiuni, respectiv partea de conferințe în care se vor dezvolta, teoretic, metodele și crezul lor artistic, iar în partea a doua a conferințelor vor fi discuții pe marginea acestor idei, care atacă teme legate de identitatea artistică în spațiul latino-american, problemele politice și sociale și până la urmă exprimă diversitatea și multiculturalitatea unei zone, potrivit informațiilor date de managerul de proiect, Adriana Boantă. Cei cinci invitați sunt

Théophile Choquet (Universidade de Brasília, Brazilia), artist performativ, cu o solidă pregătire academică, în arta dramatică. Cu un parcurs universitar în care se regăsește Universitatea Sorbona din Paris, o instituție de învățământ cu tradiție de secole Théophile se consideră un artist de teatru total. Creează și joacă în propriile spectacole, cu precădere în  monodrame, realizează spectacole-lectură, recitaluri și participă la conferințe și ateliere practice în Franța, Brazilia, Statele Unite.

Maria Paz Valle Riestra Ortiz de Cevallos, (Universidad Católica del Perú, Lima)  este dansatoare, coregrafă și profesor de dans contemporan de origine peruană. Actizează în cadrul Facultății de Artele Spectacolului a Universității Catolice din Peru, Lima.

Laura Fuentes Matus, artist performativ și directorul artistic al Asociației Culturale PEMEHUE CAI Collaboration Artistique Internationale, Chile. Din anul 2014 activează în Franța unde susține cursuri de teatru contemporan și de tehnică vocală. A colaborat, printre altele, cu Teatro para el fin de mundo din Mexico și cu Școala de Teatru de Imagine din Santiago, Chile. Participă în calitate de creator de teatru la prestigioase festivaluri de profil și conduce workshop-uri în Europa, Asia și America Latină.

Melissa Castillo Caviedes (Plataforma 322 Producción, Arte y Cultura, Puerto Vallarta Mexic), activează ca dansatoare, coregrafă, profesoară de dans contemporan și producător. Este implicată în proiecte derulate atât în mediul instituțional, cât și în cel independent. În calitate de atașat cultural al regiunii Puerto Vallarta, Mexic, este inițiatoarea a mai multor acțiuni de susținere a fenomenului coregrafic, fiind totodată și directoarea Festivalului Internațional de dans Espontaneo. Activitatea sa de cercetare în domeniul coregrafic se desfășoară în cadrul Centrului Cultural Platforma 322, a cărui fondatoare este. Platforma 322 este un spațiu de producție coregrafică care organizează în regim de permanență activități de creație și formare, de la cursuri și ateliere de dans contemporan, la rezidențe artistice și programe de intervenție performativă și mediere.

Să ai mereu cuvintele la tine

Marina Eugenia Rios (Instituto Nacional del Tango Buenos Aires din Argentina), solistă și actriță, este o artistă complexă, polivalentă, cu o experiență scenică bogată, cântă, scrie teatru, joacă, regizează și produce spectacole în care muzica și dansul sunt principalii actori. Este membră a Asociației Creatorilor și Interpreților de Tango și membru fondator al Institutului Național de Tango din Argentina. Întrebată ce sfat are pentru tinerii studenți români care visează să joace pe scene înafara țării, Marina Eugenia Rios este convinsă că trebuie să spui ceea ce ai de spus, dar să ai cuvintele la tine.

„Locuiesc în Buenos Aires, Argentina și mă aflu aici pentru că doresc să împărtășesc publicului cum e să fii artistă la Buenos Aires. Tangoul este un patrimoniu național și aparține tuturor, este un limbaj universal și mi se pare minunat să mă aflu într-un cadru de o așa anvergură unde pot împărtăți acest lucru. Este important să te dedici. În artă a te deplasa și a călători la evenimente internaționale e doar o consecință a ceea ce ai ales să faci. Este foarte important să știi cine ești, atunci când mergi în alte părți, iar dacă ai ceva de spus, vei spune, acolo unde vei merge. Trebuie să spui, dar să știi ce ai de spus„.

Această primă întâlnire între artiștii sud-americani și mediul universitar târgumureșean va fi urmată de perfectarea unor vizite reciproce, dar și de acordarea de burse de studiu și cercetare.

Emoții și amintiri împărtășite publicului

Daniel Pop, directorul artistic al evenimentului este din Târgu Mureș, aici a făcut școala generală, liceul, în paralel făcea dans modern, balet clasic, teatru și canto. La 19 ani a luat decizia să plece în Argentina la Buenos Aires, pentru studii de dans modern și comedie muzicală, unde l-a cunoscut pe coregraful Gigi Căciuleanu care, la acea oră, era directorul artistic al Companiei de dans contemporan din Chile. Acesta l-a trimis la Paris să urmeze cursurile doamnei Ruxandra Racoviță, partenera lui de o viață, la Conservatorul Regional Boulogne Billancourt. După ce a absolvit, a rămas în Paris pentru diverse contracte, proiecte și a început direct munca profesională.

 „Evenimentul acesta este un proiect de suflet, este o odă a bucuriei și a iubirii mele pentru acest tărâm îndepărtat, și totuși foarte aproape, pentru că în America Latină mă simt ca acasă. Mă simt foarte fericit să fiu aici cu 5 artiști din țări reprezentative ale Americii Latine. Proiectul acesta este o mică parte din teza mea de doctorat, sunt în anul I în cadrul Școlii doctorale UAT Târgu Mureș și cred că e o mare provocare pentru mine să fac traducere live din spaniolă, respectiv franceză, în română, pe teme atât de personale și emoționante pentru mine, pentru că, ce am putu trăi prin participările mele la festivaluri, conferințe, la ateliere, la creații artistice în aceste 5 țări, astăzi vin acasă și încerc să le traduc, să le transmit, să le împărtășec cu publicul târgumureșean și cel din România„, a declarat Daniel Pop.

Partenerii evenimentului

Dezvoltat de Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia (ITCM) din cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureș (UAT), în parteneriat cu Societatea Antreprenorială Studențească (SAS UAT), la inițiativa coregrafului Daniel Pop, directorul artistic al evenimentului, sub coordonarea managerului de proiect, lect. univ. dr. Adriana Boanta, CALM urmărește promovarea excelenței în cercetare, prin dezvoltarea de activități științifice și de formare cultural-artistice, în vederea realizării unor proiecte inter- și trans-continentale, având ca prim obiectiv, valorificarea potențialului creativ al studenților, afirmarea identității artistice, consolidarea mobilității studenților și acordarea de burse de cercetare.

Partenerii evenimentului Conferințele Americii Latine – MULTICULTURALIDAD sunt Societatea Antreprenorială Studențească (SAS UAT), Instituto Nacional Del Tango Buenos Aires, Universidade de Brasilia, Pemehue Cai Collaboration Artistique Internationale, Platforma 322 producciom, Arte Y Cultura, Puerto Vallarta, Universidad Catolica Del Peru, Lima.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE