Cercetaşii aduc bucuria lucrurilor mărunte la Târgu-Mureş Life style
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 658 Vizualizări

Cercetaşii aduc bucuria lucrurilor mărunte la Târgu-Mureş

În data de 20 mai 2023 v-a avea loc a 10-a ediţie a Festivalului Luminii Târgu-Mureş, eveniment organizat de cercetaşii Centrului Local Târgu-Mureş în Cetatea Medievală, după o pauză de patru ani.

“Festivalul Luminii e un eveniment organizat de Cercetașii României, în toată țara prin filialele organizației. Proiectul a pornit în Cluj-Napoca sub numele de „Seara viselor împlinite”, scopul fiind de a crea un mediu de relaxare în plina agitație urbană. Idea a prins și s-a extins la nivel național”, a declarat pentru Zi de Zi, a Laurenţiu Pop, preşedintele Filialei Târgu- Mures a Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României.

Ideea de bază a festivalului este “Bucuria lucrurilor mărunte”, iar activităţile vor fi diverse. “Festivalul Luminii este spaţiul de relaxare creat prin iluminarea unui loc întunecat cu mii de gulguţe (cutii de hârtie construite prin tehnica origami ce conțin o lumânare) unde fiecare participant poate explora liniștea și calmul dar totodată poate urmări tot felul de manifestații artistice oferite de artiști locali (expoziții foto/pictură, teatru, muzică)” a mai explicat Laurenţiu Pop.

Un alt fel de festival pentru oraş

După cum s-a menționat acest festival este unul la nivel naţional., aşa că am dorit să aflăm care este importanţa lui pentru oraşul nostru? “Orașul nostru beneficiază de multe forme de evenimente și ne bucurăm mereu când ai ce face în oraș. Prin Festivalul Luminii, cercetașii încearcă să ofere comunității un altfel de festival, unul în care nu sunt boxele la volum maxim, unde nu e mâncare și băutură la tot pasul, unde toată lumea e binevenită și unde fiecare poate găsi ceva frumos. Credem că e nevoie de un spațiu, măcar odată pe an, pentru comunitatea târgumureșeană unde să te poți plimba liniștit, sa reduci puțin din viteza cotidiană și să te laşi purtat de simțuri prin ce poate oferi peisajul, ornamentele, natura și artiștii locali”, a spus Laurenţiu.  

Ce înseamnă implicarea în acest festival?

Implicarea poate veni în mai multe forme: ca cercetaş, ca artist, ca sponsor/partener şi ca participant.

Laurenţiu Pop explică: “Ca cercetaș pot spune că e cel mai așteptat eveniment anual al organizației noastre, toată lumea vrea să pună mâna într-un fel sau altul. Unul din cercetași își asumă coordonarea și formează o echipa cu care să lucreze. Toți cercetașii implicați oferă multe ore voluntare de muncă, de la obținerea aprobărilor de la autorități, obținerea de sponsori și parteneri, idei de program și activităţi, contactare de artiști locali, gestionarea altor voluntari până la cărat materiale, construit elemente vizuale și multe altele. Implicarea ca sponsor/partener este vitală, cel mai important aspect al implicării firmelor și companiilor în acest proiect este că susțin tinerii să se implice, să prindă încredere că se poate, ceea ce finanțează este pur educativ și face un bine comunității.

Ca artist e un mod excelent și potrivit pentru a-şi prezenta comunității talentul, iar ca participant, trebuie doar să te bucuri de eveniment și să te lași purtat de magia ce se creează în momentul în care miile de gulguţe sunt aprinse.”

Şi totuşi, ce înseamnă de fapt să fi cercetaş?

Am menționat cercetașii de multe ori de-a lungul acestui articol, dar ce înseamnă, de fapt, cercetăşia? Laurenţiu Pop, cel mai vechi cercetaş activ al Centrului Local Târgu-Mureş, ne-a explicat ce înseamnă şi de ce e bine pentru copii şi adulţi să se implice în această organizaţie.

“Eu sunt cercetaș de la vârsta de 7 ani, am trecut prin toate etapele cercetășiei, și pot spune că, de la o etapă la alta, a fost tot mai fain. Pentru cei sub 18 ani e un mod super fain și interesant de a îți petrece timpul și a învăța lucruri noi, e un loc unde înveți prin practică, nu ai manuale și teorie, te joci și te simți bine alături de oameni faini. De obicei cei care se decid să rămână la cercetași sunt oameni faini și împart aceleași principii cu ceilalți. E un loc în care ești acceptat așa cum ești, un loc unde ai de-a face cu situații concrete de muncă în echipă și tot felul de provocări în natură care te vor face sa apreciezi tot ce te înconjoară. Sa nu mai zic de prieteni, am păstrat legături cu oameni pe care i-am cunoscut la cercetași de aproape 10 ani. Ca adult, ei bine, dacă îţi place conceptul de voluntariat atunci e locul perfect. Sunt sigur că ai trecut prin școală și când ai ieșit în viața reală te-ai lovit de anumite lucruri pe care ai fi vrut să ți le spună cineva, ei bine, la cercetași e locul unde poți învăța astfel de lucruri și ca adult poți da mai departe pentru cei mai tineri să intre în viața puțin mai pregătiți, e modul perfect prin care îți poți lăsa amprenta educațională asupra viitorilor adulți, să înveți alături de ei și să le fi alături când dau de greu, sa le arăți că sunt capabili și să le dai încredere că părerea lor contează, sa le dai încredere că pot face orice. Cea mai mare nevoie este de adulți, care să învețe metodele cercetășiei și să ne ajute să le propagăm la cât mai multă lume pentru că în lume, sistemul cercetășesc a lăsat o mulțime de oamenii faini cu principii solide și frumoase.”

Pentru cei care vor să afle mai multe despre cercetaşie, voluntariat sau pur şi simplu vor să se bucure de festival, cercetaşii vă aşteaptă în 20 mai la Cetatea Medievală începând cu orele 15:00.

Text: Mihai FURNEA

Foto:https://instagram.com/festivalul.luminii_targu.mures?igshid=MTIyMzRjYmRlZg==

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE