FOTO: „Ia Românească – Tradiţie și Modernitate”, la Muzeul „Ciobotă-Petruț” din Lunca Bradului Comune
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 257 Vizualizări

FOTO: „Ia Românească – Tradiţie și Modernitate”, la Muzeul „Ciobotă-Petruț” din Lunca Bradului

A devenit o tradiție ca Muzeul „Ciobotă-Petruț” din Lunca Bradului să-și deschidă larg porțile cu ocazia evenimentului cultural ”Lada de Zestre”, demers de suflet al celor care păstoresc muzeul din Lunca Bradului, familia Gavriluț, Rusalina și Andreea Petruț.

Nu a făcut excepție nici anul 2023, prilej pentru Asociaţia Culturală ”La poale de Călimani” să organizeze vineri, 23 iunie, cu sprijinul Primăriei şi Consiliul Local Lunca Bradului şi Despărţământul ASTRA Reghin, cea de a 7-a ediție a evenimentului „Lada de Zestre”. A fost o sărbătoare dedicată tradițiilor, culturii populare, cu precădere iei românești, tema aleasă de organizatori, respectiv „Ia Românească – Tradiţie şi Modernitate”.

Printre cei care au onorat cu prezentța la sărbătoarea găzduită de Muzeul Ciobotă-Petruț s-au numărat Alexandru Bexa, primarul comunei Lunca Bradului, Dumitrița Gliga, deputat, Iulian Praja, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, Mircea Mariș, primarul comunei Suseni, Ilie Frandăș, Despărțământul ASTRA Reghin, care au adus mulțumiri și felicitări inimoaseor gazde pentru strădania organizării evenimentului dedicat iei românești.

„Ne bucurăm că ne susțineți în această activitate culturală românească prin care sărbătorim Ziua Iei. Am ținut să o sărbătorim și la Lunca Bradului, să arătăm că Valea Mureșului Superior are multe de arătat. Cei care doresc să cunoască tradiția și cultura poporului român pot să-și încânte privirea la acest eveniment, atât cu iile românești de peste 100 de ani ce le-au cusut bunicii, străbunicii noștri cât și cu creațiile meșterilor populari prezenți să-și arată măiestria, să vedem noi și copiii noștri aceste minunate valori care trebuiesc consemnate în istorie, altfel o să ne pierdem tradiția și nu vom ști de unde am venit, dar mai ales încotr-o ne îndreptăm. Am dorit ca în acest loc minunat să prezint tot ce are Valea Mureșului Superior mai frumos, atât în pictură cât și în alte ramuri ale culturii noastre. Mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături, fără sprijinul lor n-am fi putut desfășura această activitate”, a precizat Rusalina Petruț, președintele Asociației „La poale de Călimani”.

Mesajul gazdei a fost întregit de emoția fiicei Andreea, prezență la eveniment atât în calitate de gazdă, artist plastic, interpret de muzică populară, calități etalate cu mândrie de Andrea Petruț. „Sunt onorata să vă văd într-un număr atât de mare. Mă bucur nespus de mult că ne sunteți alături și totodată vreau să mulțumesc bunului Dumnezeu că m-a înzestrat cu o familie minunată. Emoțiile sunt mari pentru că nu m-am gândit vreodată că voi putea participa la un astfel de eveniment și să am atâta lume în jurul meu care să mă susțină”, a spus Andreea Petruț.

Participanții la eveniment au avut parte de standuri pline cu frumuseți create de Maria Herenean din Idicel, Angela Branea din Rușii Munți, Maria Vlasa din Deda, Adriana Luierian din Răstolița, Lucica Cucuiet din Toplița, Doina Cotfas din Toplița, Mihaela Tornea din Toplița, Liliana Mărioara Luncan din Gălăuțaș, Floarea Bombea din Luier, Mărioara Popovici din Dumbrava și Livia Harta din Petriș.

Pictura a fost de asemenea bine reprezentată grație lucrărilor semnate de Andreea Petruț și Maria Galat, completată frumos de muzică și poezie grație soliştiilor Livia Harpa, Andreea Petruţ, Alexandra Mureşan, Dalia Fendrihan, Petru Covrig, Grupul folcloric ”Crenguță de brad”, Ansamblul folcloric „Fluieraşii şi băciţele din Dumbrava”, respectiv Sorina Bloj, Ionică Fiscutean şi Maria Galat pentru momentele de poezie.

Text și foto: Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE