FOTOREPORTAJ: Alexandru Gyorgy: Reabilităm şcolile din temelie! Administrație
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 333 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: Alexandru Gyorgy: Reabilităm şcolile din temelie!

Curţi inundate, săli de clase improprii, căldura când şi cum, laboratoarea în spaţii insalubre, terenuri de sport mai mult lipsă, sunt doar câteva dintre problemele cu care unităţile de învăţământ din Târgu-Mureş s-au confruntat în ultimii ani. Lucrări au mai fost, marea majoritate de reparaţii sau de peticire. Anul acesta, însă, au fost demarate o serie de investiţii, atât din fonduri proprii, cât şi din surse nerabursabile pentru lucrări importante de reabilitare din temelie a unora dintre şcolile din municipiu. Echipa Zi de Zi a fost pe teren, alături de viceprimarul Alexandru Gyorgy şi de directorul Direcţiei Şcoli din cadrul Primăriei Târgu-Mureş pentru a vedea în ce stadiu se află investiţiile la câteva unităţi de învăţământ.

Gheorghe Şincai, reabilitare completă

Prima oprire în cadrul vizitei de lucru a fost în cartierul Dâmbu Pietros la cea mai mare unitate de învăţământ cu profil tehnic din judeţul Mureş, Liceul Tehnologic „Gheorghe Şincai” unde studiază peste 900 de elevi. Şcoala a intrat într-un proces complex de reabilitare care a presupus canalizarea, instalaţia electrică, instalaţia de încălzire, grupurile sanitare, sistemul de hidranţi pentru stingerea incendiilor sălile de clasă precum şi amenajarea şi dotarea laboratoarelor necesare părţii practice a procesului de învăţământ.

„La Liceul Gheorghe Şincai avem unul dintre cele mai mari proiecte de reabilitare, o reabilitare din temelie. Este singura şcoală de profil tehnic din judeţ care a intrat în reabilitare. Este cea mai mare şcoală pe profil tehnic din judeţ ca număr de elevi. Valoarea investiţiei este de 14 milioane de lei, din care 80% sunt suportate de la bugetul local şi aproximativ 4 milioane sunt eligibile pentru finanţare din fonduri europene, noi sperăm ca elevii care acum sunt la Liceul Vlasiu să se întoarcă din luna septembrie la şcoala lor”, a explicat viceprimarul municipiului Târgu-Mureş, Alexandru Gyorgy.

„A fost foarte greu, dar avem speranţe şi încredere că se fac toate eforturile pentru a putea începe activitatea în luna septembrie. Atelierele urmează să fie mutate în Corpul C acolo vom avea laboratoarele de tehnic iar la etajul 2 intenţionăm să amenajăm pentru fetele de la specializarea de servicii o mini cameră de hotel şi un mini restaurant unde ele să poată exarsa. Toată partea de tehnologie, de mecanică auto, de proiectare, toate se vor muta în Corpul C. Acela are termen până în anul următor, acolo în proiect sunt cuprinse şi dotările pentru partea de mecanică, electronică, proiectare CAD”, a explicat directorul instituţiei de învăţământ, Antoaneta Rauca.

Viceprimarul Alexandru Gyorgy şi directorul Liceului Gheorghe Şincai Antoaneta Rauca
Instalaţia electrică a fost complet schimbată
Sală de clasă inundată din care s-a scos podeaua putrezită
Corpul C al clădirii în anul 2022
Corpul C al clădirii în prezent
Laboratoare amenajate în spaţii improprii în 2022
Se lucrează la viitoarele laboratoare din Corpul C

Friedrich Schiller, şcoala de pe apă

Cea mai dificilă lucrare este în derulare la Gimnaziul Friedrich Schille din Alea Carpaţi. Poziţionarea pe Malul Mureşului face ca pânza freatică să fie foarte sus. Şcoala este consolidată pentru a putea fi şi mansardată, autorităţile estimând că lucrările vor fi finalizate în cursul anului viitor.

„Nu cred că după Revoluţie a mai fost o astfel de lucrare de reabilitare la o şcoală din Târgu-Mureş. Aici fiind aproape de râul Mureş pânza freatică este foarte sus, la o adâncime de doar 3,5 metri. Această consolidare vizează şi o mansardare. Pe interior se vor arma pereţii după ce se finalizează consolidarea fundaţiei. Valoarea proiectului este 12,4 milioane de lei, din care primim cam 85% de la UE şi 13% de la bugetul de stat. Pentru sala de sport s-a câştigat licitaţia şi se lucrează acum la partea de proiectare”, a precizat viceprimarul Alexandru Gyorgy.

Tunel termic sub clădirea Gimnaziului care a fost plin de apă
Clădirea este consolidată din temelie
Lucrările de consolidare vizează şi interiorul clădirii
Plăcuţa care marchează nivelul până la care a fost inundată clădirea în anii 1970

10 milioane de lei pentru curţi şi terenuri de sport

Municipalitatea a alocat anul acesta cea mai mare sumă din ultimii ani pentru amenajarea curţilor şi a terenurilor de sport.

„Am alocat 10 milioane pentru aceste asfaltări ale curţilor, amenajarea aleilor de acces, amenajarea terenurilor de sport. Doar aceste 10 milioane reprezintă o sumă mult mai mare decât cea care a fost investită în şcoli. Mă bucur că şi consilierii locali şi-au dat seama că avem aceste nevoi foarte mari. În ultimii trei ani s-au alocat fonduri semnificative şi lucrările vor continua şi în anii viitori,  Vom avea undeva la 10 terenuri de sport noi amenajate plus campusul de la Constantin Brâncuşi unde avem un proiect special. Ne dorim ca elevii să beneficieze de un spaţiu verde primitor”, a explicat Alexandru Gyorgy.

În curtea liceului Constantin Brâncuşi se schimbă ţevile de apă şi canalizare învechite
Noul teren de sport în pregătire
Actualele laboratoare vor intra şi ele în reabilitare în faza a 2-a a proiectului
Aleile sunt în curs de amenajare şi se caută soluţii de finanţare pentru amenajarea corespunzătoare a spaţiului verde
Lucrări de reabilitare sunt în derulare şi la Gimnaziul Liviu Rebreanu
Elevii de la Gimnaziul Bernady Gyorgy vor avea din toamnă o curte nouă

Sanda VIŢELAR

Foto: Alin PETRE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE