7, un număr norocos în mai multe culturi: De ce este atât de special Altele
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 153 Vizualizări

7, un număr norocos în mai multe culturi: De ce este atât de special

Numărul 7 este considerat norocos în numeroase culturi. Ce-i drept, este și prezent adesea în jurul nostru. Vedem că săptămâna are 7 zile, că pe gama muzicală sunt 7 note, în lume sunt 7 continente și 7 mări. Există 7 minuni, iar agentul James Bond are codul 007.

În ultimii ani s-au făcut mai multe studii pentru a afla de ce 7 este considerat un număr norocos. S-a descoperit astfel că și creierul uman poate memora cel mult șapte lucruri deodată. În cazul în care sunt mai multe, ele trebuie despărțite în grupuri mai mici în așa fel încât să fie memorate.

În sondajele din ultimii ani, când oamenii au fost întrebați care e numărul lor preferat, răspunsul cel mai des folosit a fost 7. Iar numărul 7 este considerat norocos și în jocurile de cazino. Cei care joacă pacanele gratis și pe bani reali știu că o combinație perfectă la multe sloturi este 77777 sau cel puțin 777. O astfel de combinație îți poate aduce un câștig considerabil și din acest motiv este printre cele mai râvnite de utilizatori.

Numărul 7 este important și în religie. Acest număr este adesea prezent și în Biblie, iar Dumnezeu a creat lumea în șase zile și a șaptea a fost folosită pentru a se odihni. Numărul 7 e adesea menționat și în islamism și iudaism, unde există șapte ceruri. În religia musulmană, oamenii se plimbă de șapte ori în jurul Kaaba în timpul pelerinajului de la Mecca. În hinduism sunt șapte luni superioare și șapte subterane, în timp ce în budism sunt făcuți șapte pași de Buddha când este nou-născut.

Ce au relevat studiile

Oamenii s-au întrebat de decenii bune de ce este 7 considerat un număr norocos. Psihologi, numerologi și matematicieni au inițiat studii de genul. Un astfel de studiu a fost realizat de psihologul George A Miller, care în 1956 a susținut că este mai mult decât o coincidență. Concluzia studiului său a fost că memoria noastră funcționează bine doar în momentul în care ne amintim cel mult șapte lucruri.

Migliore, Novara și Tegolo au efectuat în 2008 un alt studiu. Acesta a relevat că cele mai bune informații erau produse de creier în momentul în care dendritele care primesc stimulare erau șapte. Asta deoarece acesta este modul în care creierul nostru preferă să stocheze datele.

„Există câteva aspecte cognitive interesante la numărul șapte. Dacă arăți cuiva o colecție de obiecte împrăștiate aleatoriu pe o masă sau pe ecranul unui calculator… Șapte este cel mai mare număr de obiecte pe care le vor recunoaște că au fost prezente”, a spus profesorul Keith Devlin, de la Centrul pentru Studiul Limbii și Informației, de la Universitatea Stanford, conform NPR.

Explicațiile oamenilor care au participat la studiu

Un sondaj realizat de matematicianul Alex Bellos, la care au luat parte peste 44 de mii de oameni, a avut ca temă numerele considerate norocoase de oameni. 7 a fost de departe pe primul loc. Oamenii au afirmat că numărul 7 le aduce în minte amintiri plăcute din trecut sau zile de naștere.

La polul opus, în acest sondaj s-au aflat numerele care se termină în 5 sau 0. Explicația este simplă. În momentul în care te referi la numărul 100 sau la 50, există o șansă bună să aproximezi și să nu te raportezi strict la un număr.

Așadar, e evident că numărul 7 e prezent în numeroase domenii, de la viața de zi cu zi, la jocuri până la religie. Percepția generală este că 7 este un număr norocos, pe care unii îl consideră un talisman.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE