Emil Dandea comemorat de PNL Mureş Administrație
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 377 Vizualizări

Emil Dandea comemorat de PNL Mureş

Echipa Partidului Naţional Liberal Mureş a marcat astăzi trecerea a 54 de ani de când Emil Dandea, primar al municipiului Târgu-Mureş, a trecut la cele veșnice. Preşedintele PNL Mureş , care este şi prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre, preşedintele PNL Târgu-Mureş, Horaţiu Suciu, viceprimarul municipiului Târgu-Mureş, Alexandru Gyorgy şi fostul prefect al judeţului, Mara Togănel, au depus o coroană de flori la statuia fostului edil din centrul municipiului.

Ciprian Dobre, prefectul judeţului Mureş, a declarat după momentul depunerii coroanei de flori că este important să ne aducem aminte de Emil Dandea ca un om de administraţie, dar şi ca un simbol al libertăţii.

„Cred că Emil Dandea pentru Târgu-Mureş este un simbol, cred că pentru liberali, de asemenea, este un simbol şi cred că avem multe de învăţat măcar din moştenirea celor lăsate de Emil Dandea pentru noi târgumureşenii. Cred că pentru fiecare dintre noi Emil Dandea trebuie să fie un reper, un reper ca om de administraţie, pe de o parte, şi un reper ca un simbol al rezistenţei anti-comuniste. S-a vorbit destul de puţin despre Dandea şi despre rezistenţa lui anti-comunistă pentru că trebuie să ne reamintim că Emil Dandea a fost arestat timp de un an de zile fără a fi judecat, a avut domiciliu forţat tocmai datorită ideilor sale liberale şi faptului că se opunea regimului totalitar. Niciodată nu este prea târziu să vorbim despre libertate”, a spus acesta.

Născut pe vremea Imperiului Austro-Ungar, Emil Dandea a trăit perioade importante din istoria României.

„Emil Dandea a fost primul primar al oraşului Târgu-Mureş în România reîntregită, a avut două mandate în care a iniţiat administraţia modernă. A avut o viaţă deosebită, s-a născut în 1883 în Imperiul Austro-Ungar, a trăit reîntregirea României, a avut de suferit de pe urma instalării regimului comunist. A fost un om al unor idei care l-au menţinut în viaţă prin atâtea regimuri”, a subliniat Horaţiu Suciu, preşedintele PNL Târgu-Mureş.

Statuia primarului Emil Dandea, amplasată în faţa clădirii Primăriei Târgu-Mureş a fost inaugurată 18 august 1996 și este opera sculptorului Anton Rațiu.

„Sunt astăzi 27 de ani de când avem această statuie în centrul municipiului Târgu-Mureş şi acum, de câteva zile, a fost finalizată restaurarea ei”, a spus viceprimarul Alexandru Gyorgy.

Emil Aurel Dandea (n. 1893 – d. 1969) a fost de profesie jurist, dar a practicat şi publicistica fiind director al ziarului Glasul Mureșului. A ocupta funcţia de primar al municipiului Târgu Mureș între anii 1922–1926 și 1934–1937. Începând din anul 1926 a reprezentat Mureșul ca deputat în Parlamentul României. A fost arestat în 1952 și închis în lagărul de muncă forțată din Poarta Albă, de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În 1953 a fost eliberat, stabilindu-i-se domiciliu forțat la Tazlău, până în 1955, perioadă în care a trăit izolat de toată lumea, inclusiv de membrii familiei sale. Pentru a putea supraviețui, în perioada 1955–1960, a lucrat ca muncitor necalificat și apoi ca paznic de noapte la Valea Călugărească. A murit la 18 august 1969, în București, la vârsta de 76 de ani.

Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE