Mureșenii care dețin trotinete electrice vor fi obligați să-și achiziționeze asigurare RCA Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1118 Vizualizări

Mureșenii care dețin trotinete electrice vor fi obligați să-și achiziționeze asigurare RCA

Mureșenii care dețin o trotinetă electrică ce poate atinge viteza maximă mai mare de 25 km/h ar putea fi obligați să își achiziționeze o asigurare RCA începând chiar din acest an, conform unor modificări legislative pregătite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru transpunerea unei Directive UE care modifică legislația RCA.

Directiva UE 2021/2118/CE va modifica legislația RCA și va fi transpusă în legislația națională începând cu anul 2023. Legea prevede redefinirea termenului de vehicul astfel încât și anumite trotinete electrice să intre în această categorie și să aibă nevoie de asigurare RCA.

Până la data de 23 decembrie 2023 Directiva UE va trebui implementată în legislația națională, afectăndu-i implicit și pe mureșenii care dețin astfel de mijloace de transport. ASF va include aceste dispoziții în proiectul de lege privind modificarea legii RCA la care lucrează în prezent.

Explicația reprezentanților ASF cu privire la obligația asigurării RCA la unele trotinete electrice

Chiar dacă în textul propriu-zis al Directivei UE nu se precizează în mod clar termenul de „trotinetă electrică”, ASF susține că unele modele de trotinete electrice, în special cele care depășesc viteza maximă de peste 25 km/h, vor avea nevoie de asigurare RCA pentru a putea circula pe carosabil.

Citește și: Trotinetele electrice, pericol public la Târgu Mureș!?

Directiva 2021/2118/CE de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi, modifică definiția vehiculului, definiție ce este în legătură cu obligația de a introduce o asigurare pentru acestea.

Astfel, se definește vehiculul după cum urmează:

(a) orice autovehicul (n.a vehicul cu motor) acționat exclusiv în mod mecanic pe uscat, dar care nu se deplasează pe șine, cu:

  • (i) o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h; sau
  • (ii) o masă proprie maximă mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h;

(b) orice remorcă destinată utilizării cu un vehicul menționat la litera (a), indiferent dacă este cuplată sau necuplată. Fără a aduce atingere literelor (a) și (b), vehiculele pentru scaune rulante destinate exclusiv utilizării de către persoanele cu dizabilități fizice nu sunt considerate vehicule în sensul prezentei directive.

Așadar, în transpunerea legislației europene în legislația națională din România nu vorbim de introducerea obligației de asigurare pentru orice fel de trotinetă electrică, ci doar pentru acelea care se încadrează în criteriile tehnice de mai sus. Pentru celelalte trotinete sau vehicule care nu se încadrează în aceste criterii există opțiunea încheierii unei asigurări facultative ce acoperă răspunderea proprietarului sau a conducătorului, aceasta în măsura în care în mod voluntar proprietarii acestora vor dori încheierea unor astfel de contracte”, au precizat oficialii ASF.

Obligativitate RCA pentru orice mijloc de transport care depășește viteza de 25 km/h

Potrivit ASF, obligativitatea RCA va viza orice mijloc de transport cu propulsie proprie care are viteză mai mare de 25 km/h. Astfel, în proiectul de lege de modificare a legii RCA, transmis de ASF către Ministerul de Finanțe, termenul de vehicul este definit astfel:

vehicul – bun care reprezintă:

a) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteza maxima constructiva mai mare de 25 km/h;

b) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masa proprie mai mare de 25 kg și o viteza maxima constructiva mai mare de 14 km/h; c) tramvai; d) orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul menționat la lit. a) și b), indiferent dacă este cuplată sau necuplată”.

Proiectul de lege privind modificarea legislației RCA elaborat de ASF ar urma să fie scos în consultare publică de Ministerul de Finanțe în perioada următoare, pentru a fi adoptat de Guvern și transmis Parlamentului.

Sursa foto: www.depositphotos.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE