VIDEO, FOTO: Festivalul „Fiii Satului”, moment de bucurie la Șăulia Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 301 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Festivalul „Fiii Satului”, moment de bucurie la Șăulia

Primăria și Consiliul Local al comunei Șăulia au continuat și în acest an tradiția organizării Festivalului ”Fiii Satului Șăulia”, eveniment care și-a derulat cea de a VI-a ediție duminică, 27 august, prilej de sărbătoare pentru întreaga comunitate, părtașă la un nou moment de bucurie, stropit din belșug de cântec și dans popular adus de soliștii și ansamblurile de dansuri din Șăulia, Grebenișu de Câmpie și Zau de Câmpie, precum și de artiști invitați care au urcat pe scena sărbătorii de la Șăulia.

Satul din sufletul fiecăruia

Momentul deschiderii oficiale s-a bucurat de prezența deputatului PSD Dumitrița Gliga, vicepreședintelui Agenției Naționale pentru Sport, Thomas Moldovan, precum și a primarilor Alexandru Iurian – Zau de Câmpie, Mircea Radu – Band, Ștefan Gojman – Grebenișu de Câmpie, Ștefan Cristian – Pogăceaua, Ovidiu Oltean – Tăureni, Emil Casoni – Miheșu de Câmpie, Vasile Boer – Voivodeni și Teodor Neacșa – Ogra.

„Nu cred că există multe expresii care să stârnească atâta trăire sufletească precum aceea de ”Fii Satului”. Cred că noi toții cei prezenți astăzi aici avem un sat în suflet pe care îl purtăm cu noi oriunde ne ducem în această lume, fie că este vorba de satul în care ne-am născut, fie că este vorba de satul părinților noștri sau de satul bunicilor noștri. Mă bucur că cei de aici din Șăulia au putut să organizeze această sărbătoare. Vreau să îl felicit în primul rând pe domnul primar Vancea pentru aceasta a șasea ediție, vreau să felicit echipa dumnealui care am înțeles că a lucrat toată noaptea ca în această zi frumoasă întreaga comunitate să petreacă împreună. Consider că trebuie să facem tot posibilul ca satul românesc să nu moară, să trăiască permanent în sufletele noastre, deși în paralel e datoria noastră să ne străduim să se dezvolte și să se modernizeze. Bine spunea Lucian Blaga atunci când afirma că veșnicia s-a născut la sat. Dezvăluia un adevăr profund pentru că numai cei ce au satul în suflet pot să înțeleagă. Vreau să-i felicit pe toți părinții prezenți astăzi aici și pe domnii primari pentru faptul că sprijină ansamblurile de copii. E o mare realizare, în condițiile în care sunt puține zone în țară care mai au atâtea ansambluri de copii. Vreau să felicit domnii primari pentru că reușesc să păstreze identitatea culturală a comunităților pe care le reprezintă”, a spus deputatul Dumitrița Gliga.

Cu bună credință și cu sufletul curat

La rândul său, gazda evenimentului, primarul comunei Șăulia, Dorel Vancea, a subliniat importanța momentelor de sărbătoare prilejuite de întâlnirea fiilor satului în vatra lor străbună. „Este o onoare pentru mine să anunț că ne aflăm la cea de-a șasea ediție a sărbătorii „Fiii Satului” și în același timp este o bucurie să ne revedem cu bună credință și cu sufletul curat pentru a sărbători împreună ziua comunei noastre. În această zi ne dorim să ne apropiem mai mult unii de alții, să ieșim din grijile zilnice, din prea multele probleme și să ne bucurăm aici, în comuna noastră. Satul este ținutul sfânt în care tradiția românească a fost și este păstrată. Este ținutul credinței, ținutul care a împărtășit și continuă să împărtășească valori frumoase și sfinte. Îi mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a binecuvântat cu acest eveniment care aduce împreună întreaga comunitate și ne oferă prilejul de a ne bucura de folclorul românesc, de tradițiile populare care sunt o adevărată comoară a sufletului românesc. Muzica populară exprimă trăirile sufletești și simțurile venite din inimile românilor, motiv pentru care trebuie să ne învățăm copiii să iubească aceste valori”, a precizat primarul Dorel Vancea.

Respect seniorilor, felicitări elevilor

Un moment aplaudat de întreaga suflare prezentă a fost cel al premierii Cuplurilor de Aur precum și a celor mai buni elevi la învățătură. Seniorii aplaudați la scenă deschisă care și-au unit destinele în urmă cu o jumătate de secol au fost Emil și Maria Turc (căsătoriți în anul 1970), Ioan și Maria Sanda (1970), Petru și Tudorica Gherman (1970), Ioan și Ileana Văcar (1971), Ioan și Leona Beian (1971), Ioan și Eugenia Toma (1972), Ioan și Maria (Sturza) Toma (1973), Vasile și Nastasia Iclănzan (1973), Emil și Silvia Bozedean (1973), Ioan și Mărioara Mileșan (1973).

La polul opus, tinerii cu rezultate bune la învățătură premiați de Primăria Șăulia au fost elevii Maria Socol (Clasa VIII-a) – Marele Premiu pentru Grafică la Faza Națională a Concursului ”Panait Istrati” București, Natalia Florea (Clasa VIII-a) – Mențiune la Concursul Județean ”Universul cunoașterii prin lectură”, Sebastian Feier (Clasa VIII-a) – Mențiune I la Concursul Județean Tetratlon, Mara Maier (Clasa VII-a) – Mențiune la Concursul Județean ”Universul cunoașterii prin lectură”, Runcan Alicia Mureșan (Clasa V-a) – Mențiune la Concursul Județean ”Universul cunoașterii prin lectură”, David Harapașcu (Clasa III-a) – Concursul Județean de matematică „MatematiCOOL”.

Jucăușii de pe Câmpie, la loc de cinste

„Flori ardelene” din Șăulia coordonat de Petru și Mariana Pop a fost cel care a deschis maratonul folcloric din cadrul sărbătorii Fiii Satului Șăulia,artiștii fiind aplaudați la scenă deschisă de publicul prezent în număr mare la scena amenajată în imediata în curte a Căminului Cultural din localitate.

Au urmat să încânte atmosfera ansamblurile „Datina” din Grebenișu de Câmpie și „Bujorii Zaului” din Zau de Câmpie, alături de soliștii Bianca Pop, Teodor, Narcisa și Teodor Țogorean, Ancuța Cozma, Elena Violeta Man, Ștefan Suciu, Roxana Pop, Antonia Costina, Patricia Corbei, Adriana și Nelu Maior. Invitații speciali ai sărbătorii de la Șăulia au fost Ionuț Langa, Sarra Rus, Aurora și Săndel Mihai, Angela Rusu și Lorena. Sărbătoarea s-a încheiat cu un foc de artificii care a consfințit o zi plină de bucurie la Șăulia.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE