Reprezentaţii de excepţie ale comunităţilor evreieşti pe scena Pro Etnica Cultură
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 203 Vizualizări

Reprezentaţii de excepţie ale comunităţilor evreieşti pe scena Pro Etnica

De peste 20 de ani Festivalul Pro Etnica reuneşte la Sighişoara în judeţul Mureş artişti reprezentând cele 20 de minorităţi naţionale din România. O prezenţă constantă la toate ediţiile a fost Corul B’nei Milu al Comunităţilor Evreilor din Braşov, coordonatoarea acestuia, Cristina Plugaru, subliniind că artiştii evrei aparţin acestei mari familii ProEtnica.

Corul este păstrătorul unei tradiţii care îşi are rădăcinile în România anului 1974. Cei care au pus iniţial bazele grupului au plecat în Israel, dar mesajul lor este transmis şi astăzi.

„Dirijorul nostru este Răzvan Mureşan, un om extrem de dedicat, care de 20 de ani ne susţine, ne îndrumă, ne este alături. Suntem nu numai un cor, ci şi o familie şi întotdeauna venim la ProEtnica fiindcă înţelegem că ProEtnica trebuie să adune toate minorităţile. Facem parte din această mare familie – ProEtnica – şi ne bucurăm să fim aici an de an. Trupa a fost înfiinţată prin 1974, noi suntem urmaşii celor care au pus pietrele de temelie. (…) Cei care au înfiinţat acest cor sunt majoritatea în Israel, iar noi încercăm să transmitem mai departe, cu mândrie şi onoare, tradiţia. Repertoriul nostru este compus atât din rugăciuni, dar şi cântece laice israeliene şi idiş. Trebuie să menţionez aici numele domnului Katz Rudy, binecuvântată să-i fie memoria, care m-a ajutat să scriu textele cântecelor idiş, şi de câte ori le cânt mă gândesc la poveştile din tinereţea dânsului pe care le-am ascultat scriind aceste versuri”, a povestit Cristina Plugaru.

Muzica Klezmer promovată de evreii din Cluj

Comunitatea evreilor din Cluj a fost reprezentată la Sighişoara de formaţia de Klezmer Mazal Tov, prima formaţie de muzică Klezmer înfiinţată în România după Al Doilea Război Mondial.

„Reprezentâm Clujul, reprezentăm etnia, Federaţia, am fost prezenţi la o mulţime de festivaluri din ţară şi de peste hotare, peste tot am dus acest mesaj: „Toţi suntem fraţi!”. De fapt, de aceea venim la ProEtnica, pentru că într-adevăr toţi suntem fraţi, toţi vrem pace, toţi dorim să fim prieteni şi să trăim în bună pace. Formaţia Klezmer Mazal Tov este prima formaţie Klezmer din ţară de după al Doilea Război Mondial, înfiinţată în 2022, la iniţiativa profesorului Vasile Socea, care este şi dirijorul formaţiei. Ceea ce promovăm noi, cu precădere, este muzica Klezmer şi cântecele idiş tradiţionale specifice zonei geografice în care noi trăim”, a precizat Sulamita Socea, solista formaţiei Klezmer Mazal Tov din Cluj.

Muzica Klezmer este un folclor idiş, este o muzică instrumentală născută din împletirea cântecelor liturgice evreieşti cu folclorul popoarelor din zona Europei centrale, de est şi sud-est.

Poeţi cântaţi pe scena Pro Etnica

Din partea comunităţii evreilor din Oradea au concertat cantautorii Alexandrina Chelu-Schorr şi Florian Chelu Madeva, care au revenit pe scena din Sighişoara cu un proiect original – muzică pe versurile a peste 30 de poeţi evrei din România care au scris în limba română.

„Şi am zis ca ar fi foarte frumos ca, în felul acesta, să împărtăşim la Sighişoara cu celelalte etnii faptul că putem cânta pe Nina Cassian, pe Aurel Baranga, pe Veronica Porumbacu. Am găsit şi poeţi în viaţă cărora le-am cântat poeziile. Bucuria este mare, că în felul acesta am putut arăta că poeţi de etnie evreiască au putut lăsa o picătură de cultură şi în identitatea românească, şi-au lăsat amprenta culturală şi e păcat să nu o aducem în faţă. Noi o facem prin muzică, asta este bucuria noastră, în felul acesta aducem laolaltă poezia şi muzica”, a declarat Alexandrina Chelu-Schorr.

Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE