Testarea antidrog a elevilor o cale spre servicii de specialitate în caz de nevoie Învățămînt
  • Sanda Vitelar
  • 1 comentarii
  • 183 Vizualizări

Testarea antidrog a elevilor o cale spre servicii de specialitate în caz de nevoie

Cu aproape o săptămână înainte de începerea noului an şcolar şi ca urmare a înmulţiri cazurilor de tineri prinşi la volan în timp ce se aflau sub influenţa substanţelor halucinogene, ministrul de interne Cătălin Predoiu a anunţat că la nivel guvernamental se iau în considerare o serie de măsuri preventive. Una dintre acestea a stârnit dezbateri largi în spaţiul public. Este vorba despre posibilitatea ca elevii care se prezintă la şcoală având un comportament „caracteristic consumului de droguri.”

Iniţial, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că se lucrează la un proiect de testare antidrog a elevilor în școli. Această posibilitate s-ar aplica numai în cazurile în care elevii prezintă semne vizibile ale consumului de stupefiante și ar presupune să se facă doar în cabinetele medicale sau în cabinetul psihologului și doar după ce se stabilește o procedură clară prin care să urmeze, după depistarea consumului de stupefiante, un program de sprijin psihologic și dezintoxicare pentru elevi.

Părerile sunt împărţite în această privinţă, mai ales după ce prefectul capitalei a declarat că toţi elevii ar trebui testaţi obligatoriu, deşi majoritatea factorilor implicaţi par a considera măsura ca fiind utilă.

Din perspectiva celor care oferă asistenţă tinerilor aflaţi la risc de consum şi care realizează anual campanii de conştientizare şi prevenire în unităţile de învăţământ, o astfel de măsură ar permite un acces mai uşor elevilor la servicii de specialitate în cazul în care se confruntă cu problema consumului de droguri.

„Așa cum știți, la nivelul MAI, s-a propus ca, în cazul în care elevii prezintă semne de consum de droguri, să fie testați antidrog în școli, cu acordul părinților. Este o propunere ce va permite accesul mai facil el elevilor consumatori de droguri, la serviciile de specialitate, pentru a putea fi sprijiniți, atât ei, cât și familiile acestora, în depășirea problemei cu care se confruntă”, a declarat pentru Zi de Zi, Comisar de poliție Ion Aleodor Roman, desemnat șef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș.

Acesta a subliniat faptul că o astfel de măsură ar putea fi introdusă doar după consultarea tuturor factorilor implicaţi. „În prezent, testarea elevilor în școli se află la nivel de idee, urmând să aibă o dezbatere publică în acest sens, cu implicarea și pronunțarea tuturor partenerilor rețelei de siguranță – familie, cadre didactice, specialiști și, în primul rând, copii. Rolul Agenției Naționale Antidrog este de a oferi asistență celor care se află la risc de consum sau au inițiat deja consumul de droguri, dar și de a informa și conștientiza părinții cu privire la riscurile la care se expun copiii lor ca urmare a unui astfel de consum, în scopul recunoașterii timpurii a semnelor consumului de droguri la copii și solicitării de sprijin specializat”,  a arătat comisar de poliţie Ioan Aleodor Roman.

Reamintim că echipa C.P.E.C.A. Mureş oferă servicii de evaluare medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de tutun, alcool şi droguri precum şi servicii de management de caz conform “Standardelor sistemului naţional de asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri”. Se asigură gratuitate şi confidenţialitate pentru toate serviciilor oferite în cadrul Centrului.

Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Și la vămi? Pe când corectitudine? Controale și teste în școli, dar nu la punctele de intrare a drogurilor. Ați scos din uz orice polițist care poate pune întrebări. Marionetele nu întreabă de ce un container nu este verificat. Ce rușinos este la adresa procurorilor, judecătorilor, polițiștilor. Dacă voi nu mai contați, cum vom putea să ne apărăm noi, cei mici, fără putere? Vedeți, acesta este motivul pentru care testarea în școli este egală cu o frecție la piciorul de lemn. Combaterea traficului traficului are legătură cu prevenirea intrării lor în țară , alături de campaniile naționale de conștientizare a riscurilor în rândul tinerilor .Cum pot preveni ,,ei” ceea ce facilitează alte trei instituții ale statului? Profesorii sunt specialiști antidrog? Doar vă bateți joc de ei, aruncând o răspundere plătită cu bani grei în pensiile speciale a unora. Avem acum cazul fostului șef BCCCO cu consum de droguri pe accident….. Acel om ,,a ținut sub control traficul de droguri”. Deci, ce să ai comentăm ……..?

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE