Recunoștință înaintașilor, de Ziua Pompierilor Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 285 Vizualizări

Recunoștință înaintașilor, de Ziua Pompierilor

Ziua Pompierilor Militari organizată miercuri, 13 septembrie, la Reghin a prilejuit prezența unor personalități marcante care și-au pus amprena asuprea dezvoltării serviciului de urgență, aliat de nădejde al pompierilor de mai bine de trei decenii. Printre cei care au subliniat acest tandem de succes Pompieri-SMURD s-a numărat și dr. Cristian Boeriu, actualmente medicul-șef al UPU SMURD Târgu Mureș.

„Anul acesta împlinim și noi cei din cadrul SMURD 33 de ani alături pompieri. Generalul de brigadă Călin Handrea a pomenit despre autoritatea publică locală, de rolul acesteia și de echipajele de prim ajutor calificat din cadrul pompierilor. Primul echipaj de prim ajutor calificat din România a fost creat sub autoritate publică locală ca un proiect pilot în anul 2000 în comuna Ibănești. Desigur, am dat ca exemplu comuna Ibănești, dar aduc și eu mulțumirile, pe de o parte, structurii pompierilor, pe de altă parte, autorităților publice locale care au făcut acest lucru posibil fapt pentru care sunt deosebit de mândru să spun că astăzi, la această ceremonie, vizavi de mine, în partea dreaptă, văd bărbați în roșu. Tot vorbind de istorie, aș dori să menționez câteva nume fără de care nu s-ar fi putut ajunge astăzi aici și probabil nu m-aș fi aflat astăzi în fața dumneavoastră ca să țin acest scurt speech. Vorbind de perioada de început, aături de mulți alții, aș vrea să-l menționez pe domnul general Ionel Crăciun, care a fost primul de la comanda superioară a pompierilor, care și-a asumat riscul de a porni ceea ce înseamnă astăzi SMURD. Amintesc aici de domnul colonel Liviu Micu, care, spre cinstea și onoarea noastră se află alături de noi, el fiind comandantul pompierilor din Târgu Mureș la acea vreme și care a deschis porțile pompierilor ideii de salvator medical, de domnul profesor Mircea Chioreanu, care din păcate nu se mai află printre noi, el fiind șeful Clinicii de Terapie Intensivă la Târgu Mureș la vremea respectivă. Acești oameni deosebit, acești giganți ai SMURD-ului, acești părinți ai SMURDului fiind cei care cot la cot cu domnul dr. Raed Arafat au pus bazele acestui sistem de care ne bucurăm cu toții astăzi. De aceea, în încheiere, aș dori să spun că noi, partea medicală, considerăm că SMURD nu ar fi existat niciodată fără pompieri și vreau să vă mulțumesc pentru acest lucru. Mă înclin în fața dumneavoastră. Vă doresc multă sănătate, și la mulți ani nouă”, a spus dr. Cristian Boeriu.

 Acte de eroism, zilnic

Alături de dr. Cristian Boeriu s-a aflat și cel care asigura comanda pompierilor mureșeni în momentul apariției SMURD în urmă cu 33 de ani, colonelul în rezervă Liviu Micu.

„Sunt stăpânit de o emoție deosebită participând la această festivitate în care aniversăm 175 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii. Fără a intra în detalii istorice, vreau să vă spun că acest 13 septembrie, mai târziu după bătălie a devenit prin decret prezidențial ca zi a pompierilor din România. Nu știu cum se face, dar luna septembrie, de-a lungul istoriei acestei arme pe care o slujiți, a fost presărată de evenimente, unele deosebit de tragice, vezi bătălia de la 1848 dar și de alte evenimente mai recente, ca să nu mă opresc decât la dezastrul produs în urmă cu puțin timp la Crevedia, la toate acestea și pompierii șiau adus sacrificiul suprem. De asemenea, vreau să vă spun că tot într-un septembrie, acum 33 de ani am inițiat ceea ce a devenit cunoscut în toată țara, serviciu mobil pentru urgențe, animare. Timid, acest serviciu s-a dezvoltat în județul Mureș, cu greutăți și cu tot felul de evenimente. Din ce vedem în viața cotidiană și în toate mijloacele media, nu există zi în care să nu se pomenească de actele de eroism și de intervențiile dumneavoastră. Deși și eu am slujit această armă timp de 36 de ani, mă simt bine în prezența dumneavoastră. Sunt mândru să aud de faptele pe care le săvârșiți în care sunteți implicați”, a precizat col. (r) Liviu Micu.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE