”Motorul” economiei mureșene repornit la 50% din capacitate Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 734 Vizualizări

”Motorul” economiei mureșene repornit la 50% din capacitate

Combinatul Azomureș din Târgu Mureș a încheiat în aceste zile contracte de achiziționare de gaze naturale, care permit reluarea producției de îngrășăminte la 50% din capacitatea totală a fabricii, începând cu luna octombrie 2023. Achiziția de gaze naturale s-a făcut în ciuda provocărilor continue pe care le vedem în structura piețelor locale de energie, precum și a taxelor suplimentare care tocmai au fost anunțate, care cu siguranță vor crește costurile noastre.

Anunțul a fost făcut vineri, 22 septembrie, cu prilejul unei vizite de lucru pe platforma Azomureș a ministrului Energiei din România, Sebastian Burduja. La finalul vizitei, ministrul Energiei din România, alături de Ciprian Dobre, prefectul județului Mureș, și Josh Zacharias, director general al combinatului Azomureș, au susținut o conferință de presă, la sediul principalului producător de îngrășăminte chimice din România.

Conferința de presă a fost transmisă live, pe pagina de Facebook a cotidianului Zi de Zi.

„Îi mulțumim domnului ministru pentru vizita sa. A vizitat astăzi și termocentrala din Iernut și cred că încet, încet, atât din punct de vedere energetic, cât și din celelalte puncte de vedere, domnul ministru va sprijini mult județul Mureș”, a declarat Ciprian Dobre.

Totodată, prefectul județului Mureș a subliniat faptul că repornirea activității combinatului Azomureș este un semnal bun pentru economia județului Mureș: ”Cel mai important semnal s-a dat astăzi, aici la Azomureș, când cel mai important agent economic privat din județul Mureș își repornește activitatea după criza din pandemie. Celălalt semnal este legat despre sectorul agricol și tuturor fermierilor din România, vrem astăzi să le arătăm faptul că Azomureș face totul pentru agricultura românească. Mai exact, poate cel mai important lucru este acela de a aduce pe piața de fertilizare din România cele mai bune îngrășăminte chimice pentru sezonul agricol care urmează.”.

Sursă importantă pentru fermierii români

Ministrul Energiei din României a afirmat faptul că se află într-un loc ”în care România se mișcă”, vizita de vineri reprezentând cea de-a treia întâlnire de-a sa cu echipa combinatului Azomureș.

„Am spus recent că din 2027 România va fi cel mai mare producător de gaz din Europa, în urma primelor molecule de gaz care vor intra în sistemul național de transport din Neptun Deep, un proiect în coproducție 50% – 50%, Petrom – Romgaz. Din producția suplimentară anuală, 10 miliarde de metri cubi, cea mai proastă utilizare va fi să ardem acest gaz la aragaz, respectiv să-l folosim așa cum intră el în sistemul național de transport. Mă bucur că s-a potrivit ca astăzi echipa Azomureș să anunțe repornirea acestui combinat strategic pentru țară. Înțeleg că practic va fi repornit la o capacitate de peste 50-55% și că va fi o importantă sursă pentru fermierii români. Consider că nu e normal ca la capacitatea pe care România o are în sectorul agricol, să importăm produse din Egipt, Algeria și alte piețe, când avem gaz, avem potențial agricol și combinate chimice, precum este Azomureș. Nu e doar o sursă de venit, este și o sursă de locuri de muncă”, a punctat Sebastian Burduja.

”Un pas important înainte”

Directorul general al combinatului Azomureș a afirmat că echipa pe care o conduce își dorește evoluții cât mai mari și cât mai vizibile pentru viitorul apropiat.

„După doi ani nu ne-am oprit activitatea. Am continuat să investim și să primim noile oportunități pentru a începe în octombrie. Sunt vești bune pentru noi. Azomureș are un rol în conectarea unor domenii foarte importante, precum energia pe de-o parte și agricultura pe de altă parte. Este momentul în care ne asigurăm că sezonul următor va fi unul de succes pentru fermierii români. Credem că acesta este primul pas pentru a aduce totul la 100%. Apreciem suportul și avem în continuare multă treabă de făcut, deoarece vrem rezultate bune de 100%”, a declarat Josh Zacharias.

Platforma Azomureș produce amoniac (produs intermediar pentru fabricarea îngrășămintelor) în două instalații similare, codificate III și IV. Repornirea Amoniac III și a instalațiilor conexe vor permite fabricarea unei cantități importante de îngrășăminte pentru fermierii din România care pregătesc culturile din noul sezon agricol. Capacitatea totală de producție a platformei este de 1,6 milioane de tone, din care 80-85% sunt destinate pieței agricole românești.

„Am avut un dialog continuu cu Guvernul României și în special cu ministerele Economiei, Energiei și Agriculturii pentru a identifica cele mai bune soluții care să ne permită să ne reluăm pe deplin activitatea într-un mod sustenabil. Nu am ajuns unde ne-am propus, dar acesta este un pas important înainte și credem că, prin continuarea dialogului, ne vom asigura că Azomureș ajunge la 100% din capacitate și contribuie la ambiția Guvernului de a crește volumul mărfurilor produse în România, de a asigura locuri de muncă pentru români, de a îmbunătăți balanța comercială și, în cele din urmă, să vedem contribuția la bugetul de stat într-un mod productiv”, a conchis directorul general al combinatului Azomureș.

Text: Diana CĂRBUREAN, Alex TOTH

Foto: Alin PETRE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE