Cursurile de formare profesională organizate de DADR, luate cu asalt de fermierii mureșeni Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 253 Vizualizări

Cursurile de formare profesională organizate de DADR, luate cu asalt de fermierii mureșeni

Actuala conducere a Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Mureș a vorbit de curând despre noutățile legislative legate de proiectele aflate în derulare, sau care vor fi implementate în curând, din domeniul agricol și zootehnic.

Pe lângă proiectele de ajutor și sprijin financiar oferit fermierilor mureșeni prin programe de tip minimis, DADR Mureș derulează și alte astfel de programe care sunt menite să sporească producția agricultorilor din județ. Ing. SIlvia JUde, actualul director executiv al DADR Mureș, a declarat în exclusivitate pentru cotidianul Zi de Zi că în sectorul vegetal se află în curs de derulare mai multe programe de acest gen, în schimb, de sectorul zootehnic, instituția care se ocupă de astfel de proiecte este APIA.

Pe partea de noutăți legislative, să le spunem așa, din cadrul DADR Mureș avem proiectul de ajutor de minimis, care reprezintă o măsură de sprijin acordată unei întreprinderi agricole, cu o sumă ce nu depășește 200.000 de euro pe o perioadă de trei ani fiscali. Anul acesta ajutorul de minimis este acordat beneficiarilor care cultivă legume în arii protejate, însă, pe viitor vor continua și cele pe care le avem deja în derulare, cum ar fi programul usturoi și programul cartof”, a explicat ing. Silvia Jude.

Directorul executiv interimar al DADR Mureș, ing. Silvia Jude

Un alt program de sprijin pentru agricultori se derulează în această perioadă și este menit să îi ajute pe cultivatorii care au avut pierderi mari la producția finală, cauzate de vremea secetoasă de anul trecut. „Pe partea de zootehnie și ferme zootehnice, avem în derulare programul de sprijin pentru fermierii de suine care se ocupă de reproducerea acestei specii, în trecut ocupându-ne și de un program pentru apicultori, care a fost ulterior transferat către cei de la APIA. Avem și un program pe sectorul avicol, acolo unde încă așteptăm ca beneficiarii să se înscrie. De asemenea, va continua și programul de ajutor financiar pentru agricultorii care au producție atât primăvara cât și toamna și care au suferit din cauza secetei de anul trecut. De curând am încheiat „acest capitol” și am reușit să plătim toate sumele către cei 96 de fermieri afectați de producția slabă din anul 2022”.

Cursuri de formare profesională în domeniu pentru fermierii și agricultorii mureșeni

Pe lângă programele de ajutor și sprijin financiar, DADR Mureș se ocupă și de organizarea și susținerea de cursuri de formare în domeniu pentru agricultorii locali. Pentru a accesa subvenții și/sau finanțări din partea instituțiilor agricole regionale sau naționale, fermierii sunt nevoiți să aibă dovada unui certificat de calificare în domeniu. Având în vedere că foarte mulți nu au formare în domeniu, cei de la DADR le oferă șansa să obțină un astfel de certificat prin cursurile puse la dispoziție de instituție.

DADR se ocupă și cu organizarea și susținerea de cursuri pentru calificarea fermierilor. Cei care nu au cursuri în domeniu și au nevoie de acest tip de pregătire profesională pentru obținerea unor ajutoare de sprijin financiar, sunt așteptați la cursurile noastre. Spre exemplu, unul dintre programele de sprijin de care DADR Mureș se ocupă este „Tânărul fermier”, acolo unde doritorii pot să se înscrie până la data de 30 septembrie prin depunerea unei dovezi la sediul APIA Mureș conform căreia să reiasă existența unui curs de formare, altfel nu vor putea primi finanțarea necesară. Tot APIA se ocupă și de programele de obținere a unui certificat de calificare în domeniu care să îi ajute pe fermieri să obțină ajutor și să se descurce în viitor din acest punct de vedere”, a explicat directorul executiv interimar DADR Mureș.

Aceste programe de formare constă în cursuri de agromediu, cursuri ecologice, cursuri de lucrător în cultura plantelor și cursuri de lucrător în zootehnie. Cele două cursuri de calificare, ultimele menționate, momentan, sunt stagnate deoarece au fost arhivate și așteptăm standarde și coduri nomenclative noi pentru clasificarea acestor cursuri pentru a le putea reautoriza, sperăm, până anul viitor”, a exemplificat aceasta.

Fermierii mureșeni, foarte receptivi la cursurile organizate de DADR Mureș

Din fericire, numărul de participanți la astfel de cursuri sunt în creștere de la an la an, ne-a transmis ing. Silvia Jude, care se declară plăcut surprinsă de dorința fermierilor de a acumula informații și de a avea și o formare legală a cunoștințelor în domeniu. Doar în ultima lună s-au înscris peste 150 de persoane la cursurile puse la dispoziție în mai multe localități și orașe din județul Mureș.

Suntem plăcut surprinși de faptul că există foarte mulți doritori care accesează cursurile noastre în domeniu. Cel puțin în județul Mureș, fermierii, indiferent de vârstă sau culturile pe care le cultivă, sunt foarte receptivi când vine vorba de dezvoltarea și din punct de vedere educativ, dacă îi putem spune așa, nu doar de partea practică din teren. Spre exemplu, la începutul acestei săptămâni, începând cu 25 septembrie, în Sighișoara avem nu mai puțin de 65 de cursanți, în Deda și Chiheru se vor obține cursuri zilele următoare pentru un număr de 35 de cursanți, la Fântânele vor fi așteptați 27 de cursanți, iar la sediul instituției din Târgu Mureș se vor ține cursuri pentru 25 de fermieri”, a mai subliniat ing. Silvia Jude.

Lorena PINTILIE
Foto: Alin PETRE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE