Noi proiecte și investiții la Muzeul Județean Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 255 Vizualizări

Noi proiecte și investiții la Muzeul Județean Mureș

„Muzeul e arsenalul cel mai puternic cu care un popor își apără originea, identitatea și tot ce a moștenit de la străbuni”, spunea Iosif Sterca-Șuluțiu. Într-adevăr, un muzeu este instituția care însumează deopotrivă trecutul, prezentul și viitorul seminției noastre, fiind căminul artei și al artiștilor, dar și lăcașul sufletelor învrăjbite de doleanța îmbogățirii culturale.

Muzeul Județean Mureș reprezintă unul dintre cele mai reprezentative foruri culturale ale județului și funcționează în subordinea Consiliului Județean. Instituția cuprinde, la momentul actual, cinci colecții (Istorie, Arheologie, Științele naturii, Artă, Etnografie) și îndeplinește trei funcții fundamentale: administrarea patrimoniului, cercetarea științifică și integrarea comunității mureșene în felurite activități culturale și educative. Patrimoniul muzeului este unul divers și vast, constând într-un cumul total de peste 200.000 de bunuri culturale, obținute fie prin săpăturile arheologice efectuate în mod constant, fie prin donații sau achiziții. Reprezentanții muzeului își propun să pună în valoare aceste bunuri de patrimoniu prin organizarea de expoziții, prin simpozioane, prin diverse articole publicate periodic în anuarul „Marisia”, sau prin sesiuni naționale de comunicări științifice.

Noi, mureșenii, suntem familiarizați cu activitatea acestei instituții culturale, căci reprezentanții muzeului și-au demonstrat până acum interesul sporit în ceea ce privește implicarea în comunitatea mureșeană, motiv pentru care anul acesta a fost unul bogat în evenimente culturale susținute de către acest for cultural. Le cunoaștem pe cele epuizate, dar haideți să aflăm mai multe despre cele care urmează a fi organizate, dar și despre cele aflate în plin proces de desfășurare, de la însuși directorul Muzeului Județean Mureș, Koppány Ötvös.

Lucrări de reabilitare, în desfășurare

Un proiect important aflat în curs de desfășurare este reabilitarea unuia dintre cele mai reprezentative foruri culturale ale municipiului Târgu Mureș, Palatul Culturii. Contractul privind renovarea patrimoniului a fost semnat în 2017, iar directorul Koppány Ötvös preconizează că lucrările vor fi finalizate până la finele anului curent, dacă nu intervin probleme. Proiectul a fost câștigat de Consiliul Județean Mureș și este finanțat de către Uniunea Europeană: “Am făcut progrese foarte mari la acoperiș, partea legată de schimbarea țiglelor e aproape gata. Una dintre fațade e gata în procent de 95%. Forul cultural însumează un număr mai mare de 1.000 de ferestre, care sunt foarte deteriorate, dar din cauza faptului că ele aparțin patrimoniului, categoria A, nu avem voie să le schimbăm. Totul trebuie recondiționat și este foarte greu. Proiectul nu prevede renovarea totală a Palatului Culturii, ci doar fațadele principale, acoperișul și Sala oglinzilor. La Sala Oglinzilor va fi rașchetat parchetul. Din cauza aceasta, expozițiile de la etajul 3 au fost oprite. Vrem, anul acesta sau anul viitor, să redeschidem galeriile de artă română modernă, artă clasică maghiară și Vlasiu. Parterul Palatului Culturii aparține Uniunii Artiștilor Plastici (UAP). Noi suntem administratori și acolo, dar este un fel de parteneriat între CJ și UAP.  La etajul 2 avem săli de expoziții itinerante. Acolo, la momentul actual, sunt lucrări de schimbare a parchetului”.

Un alt proiect important aflat în desfășurare prevede finalizarea renovării clădirii Secției de Științele Naturii, situată pe strada Horea. Conform declarației directorului muzeului, toate camerele vor fi renovate, cu excepția uneia care este destinată expozițiilor temporare. Tot acesta, a inițiat un proces de pedagogie muzeală, considerând că este foarte important ca elevilor să li se insufle pasiunea de a veni cu drag la muzeu: “Am angajat trei colegi noi care se ocupă de pedagogie muzeală, este important ca vizitatorilor să li se prezinte într-un mod atractiv și interactiv exponatele, pentru a-i face să se reîntoarcă. Este foarte important să-i educăm pe copii să vină la muzeu. Mergem și la școli și facem și acolo diverse proiecte. Vrem să ajungem la andragogie muzeală, adică să-i includem și pe pensionari. Vrem ca oamenii să înțeleagă arta. La acest muzeu a fost achiziționat și un schelet de rinocer în os din Siberia care va fi vizibil undeva în luna decembrie. De asemenea, la momentul actual, în curtea clădirii este dispusă o machetă de dimensiuni biologice, reale ale unui dinozaur. Dinozaurul a fost găsit în Insula Hațegului”.

Noutăți la Cetatea Medievală

„În cetate avem acum trei expoziții, una de bază, vernisată în luna martie a anului curent intitulată „Orașul întărit”. Este vorba despre istoricul orașului nostru, din secolul XVII. Avem o expoziție de arheologie, vernisată în mai, intitulată „Epoci, elite și arme”, unde se regăsesc diferite artefacte, cel mai important fiind Fibula de la Suseni, expoziția fiind disponibilă până la finele anului.  A treia expoziție este de artă contemporană Barabásilab: „Tipare ascunse”, care va fi disponibilă până în 15 octombrie. Urmează să avem încă două expoziții în cetate: în 9 noiembrie, dedicată Epocii migrațiilor, o expoziție de tip capsulă, adică de dimensiuni mici, care se va axa pe rezultatele săpăturilor din 2015 și o altă expoziție de istorie, despre colegiile reformate din Transilvania din secolele XVII-XVIII”, a spus directorul Muzeului Județean Mureș.

Săpăturile arheologice, „izvor” de bunuri de patrimoniu

Pe lângă achizițiile individuale și donații, cel mai productiv mod de procurare a bunurilor de patrimoniu sunt săpăturile arheologice, efectuate în mod constant de către echipa de arheologi a muzeului. La momentul actual, cel mai reprezentativ sit la care se efectuează săpături arheologice de peste un deceniu este cel de la Călugăreni.

“Există două feluri de săpături: Săpături de Salvare și Săpături periodice, cele periodice sunt finanțate de Muzeu și se realizează în interesul științific al sitului arheologic. Până anul trecut am avut doar situl Călugăreni, anul acesta am reînceput  și la Șincai. La Călugăreni facem săpături de 10 ani și sunt șanse foarte mari să devină sit UNESCO. Anul acesta avem o săpătură de salvare foarte mare. La comuna Brâncovenești se face canalizare și din fericirea noastră 80 de procente trece prin situl roman și atunci săpătura trebuie efectuată de noi, nu de excavatori. Noi săpăm acolo de vreo 5 luni și sperăm că terminăm anul acesta. Săpăturile se efectuează din primăvară, până când ne permite vremea, cam luna noiembrie, iar pe perioada iernii, colegii se ocupă cu materialul care intră din aceste săpături, inventarierea, depozitarea, cercetarea științifică ș.a.m.d”, a afirmat directorul Muzeului Județean Mureș.

Tururile virtuale și alte proiecte viitoare

Una dintre cele mai spectaculoase inițiative ale Muzeului Județean Mureș este noutatea privind tururile virtuale. Prin intermediul acestora, cei interesați în a vizita diverse expoziții și/sau instituții culturale, vor beneficia de această oportunitatea fără a fi nevoie de a se deplasa din confortul casei: “Lucrăm la trei proiecte, două la Zau de câmpie, dintre care unul este în colaborare cu Muzeul abandonului, fiind vorba despre o expoziție virtuală referitoare la orfelinatul din anii 1990 în România. Cel de-al doilea tur virtual de la Zau de Câmpie este un proiect european câștigat din programul România atractivă, care va avea în vedere Castelul Ugron și va reda atmosfera din timpul în care acesta ere locuit. Cel de-al treilea proiect este în colaborare cu Visit Mureș și prevede un ghid audio pentru Palatul Culturii. O parte din investiție a fost efectuată, căci aparatura a fost achiziționată deja de către muzeu, textele au fost realizate de angajații muzeului, iar acum urmează înregistrarea vocii. Vom digitaliza și cele două instituții, Palatul Culturii și muzeul Științelor Naturii”.

Alte proiecte viitoare prevăd inaugurarea a două case memoriale: casa memorială dedicată lui Gheorghe Șincai, amplasată la Râciu, și casa memorială dedicată lui Petőfi Sándor, amplasată la Albești.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE