Ministrul Agriculturii îi îndeamnă pe fermieri să acceseze programele de subvenții agricole Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 136 Vizualizări

Ministrul Agriculturii îi îndeamnă pe fermieri să acceseze programele de subvenții agricole

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Ionuț Barbu, a discutat miercuri, 4 octombrie, cu fermierii județului Mureș în cadrul unei întâlniri avute cu prilejul redeschiderii Fabricii de Zahăr de la Luduș. Ministrul i-a îndemnat pe agricultorii mureșeni să aplice la programele de finanțare oferite de către Minister pentru a-și crește producția și pentru a valorifica materia primă pe care o cultivă.

Miercuri, 4 octombrie, cu ocazia vizitei de lucru al ministrului Agriculturii la Fabrica de Zahăr Luduș care s-a redeschis spre producție la începutul toamnei, fermierii au fost invitați să discute deschis cu delegația oficială formată din ministrul Florin Ionuț Barbu și deputatul PSD Dumitrița Gliga. S-au atins subiecte precum programele de finanțare în agricultură, modalități de creștere a producției, dar și modalități de asigurare a independenței energetice în fermele din județ.

Sunt programele pe care Guvernul României le are în momentul de faţă. Pe deoparte, am accesat şi am lansat cel mai mare program de procesare în România, INVESTALIM, cu o alocare de 600 de milioane de euro, pentru că ne dorim foarte mult ca materia primă pe care fermierii o produc să rămână în România şi să devină produs finit în țară. Nu suntem de acord şi nu mai vrem ca materia primă să plece în străinătate și să se reîntoarcă produs finit la un preț dublu. Mai mult de atât, din Banca Europeană de Investiţii am reuşit să atragem 500 de milioane de euro, practic independenţă energetică, atât în procesare, cât şi în fermele din România, pentru ca toţi fermierii şi toţi procesatorii să aibă să aibă cheltuielile mai mici cu energia electrică. Deci este un program cu o intensitate de 100%. La sfârşitul lunii noiembrie, cele două programe INVESTALIM şi independenţa energetică în ferme vor fi lansate. Aşteptăm fermierii să depună cereri pentru aceste proiecte”, a explicat ministrul Florin Ionuț Barbu la finalul conferinței de presă.

Program Naţional Multianual INVESTALIM

În data de 30 iunie 2023, Guvernul României a aprobat schema de ajutor de stat pentru aplicarea unui program național multianual denumit INVESTALIM, care se va desfășura pe perioada 2023-2026 și care constă într-un program de dezvoltare și modernizare a industriei alimentare, având ca obiectiv susținerea financiară în vederea stimulării producției interne de bunuri alimentare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va derula programul INVESTALIM prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). 600 de milioane de euro, respectiv 148 de milioane de euro anual, va fi bugetul maxim alocat Programului INVESTALIM pentru perioada 2023-2026.

Ministrul Agriculturii a explicat că prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susținerea investițiilor în achiziționarea de active pentru înfiinţarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi.

Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE