INTERVIU. Recomandări profilactice pentru mămicile novice Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 211 Vizualizări

INTERVIU. Recomandări profilactice pentru mămicile novice

Adina Iancu este moașă certificată, consultant acreditat internațional în alăptare și probleme de lactație, formator și trainer în gimnastică perineală, absolventă a UMF Târgu Mureș și fondatoarea „MamiCenter”, centru de îngrijire în perioada de maternitate, prin intermediul căruia își propune organizarea si susținerea de cursuri pentru părinți în ceea ce privește pregătirea pentru naștere, alăptarea, puericultura, reeducarea abdorperineala postpartum, diversificarea alimentației bebelușului și oferirea de informații calitative privind perioada maternității cu toate implicațiile ei. Pe lângă cursurile puse la dispoziție prin intermediul acestui centru maternal, Adina Iancu își valorifică expertiza medicală prin intermediul feluritor proiecte de informare privind igiena menstruației, educației sexuale, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală ș.a.m.d. În anul curent, aceasta a devenit membru fondator al Asociației pentru Educație, Cunoaștere și Pregătire pentru Viață.

În articolul prezent, ne-am propus să venim în sprijinul mămicilor novice, oferindu-le informații utile despre această perioadă sensibilă, dar deosebit de frumoasă din viața lor, recomandări privind alimentația, lactația, prevenția complicațiilor și alte informații utile despre maternitate. În acest sens, Adina Iancu, specialist în acest domeniu, a răspuns pozitiv invitației noastre de a-și metamorfoza impresionanta expertiză medicală în sfaturi profilactice pentru mămici.

Reporter: Care sunt noutățile în ceea ce privește unitatea MamiCenter, din punctul de vedere al proiectelor, campaniilor sau cursurilor inițiate?

Adina Iancu: În fiecare lună la sediul MamiCenter organizam cursuri de pregătire pentru naștere cu tot ce ține de această perioadă – alăptare, lăuzie, îngrijire bebeluș, cuplul după naștere. De asemenea, avem programe pentru bebeluși: ”Masajul bebelușului”, iar pentru femeile care au născut avem programul ”Reeducarea abdorperineală”, un program foarte important pentru sănătatea perineului. Susținem toate tipurile de naștere și în special informarea temeinică cu privire la drepturile gravidei/ părinților. E foarte important ca femeile să le cunoască și să știe exact ce opțiuni au. La MamiCenter avem un program special pentru părinți, pentru prima lună acasă cu bebelușul, intitulat ”Acasă cu moașa”, care constă în patru întâlniri la domiciliu, rolul programului fiind acela ca adaptarea la noua viață cu bebe să decurgă cât mai lin.

Rep.: În calitate de moașă acreditată cu o vastă experiență profesională și educațională, care sunt principalele sfaturi pe care le oferiți mămicilor în devenire?

A.I.: Este foarte important ca gravida să aibă o alimentație diversificată – legume, legume cu frunze verzi, fibre, proteine animale. Hidratarea eficientă e bine să fie o prioritate, să consume apă din surse sigure, să evite băuturile cu zaharuri și carbonatate. Mișcarea în sarcină este esențială pentru o stare de bine, dar și ca pregătire pentru un travaliu eficient. Recomandarea de top este yoga pentru gravide. Odihnă și somn, chiar dacă pe sfârșitul sarcinii devin destul de provocatoare, dar participarea la ședințele de yoga îmbucățește considerabil somnul.

Rep.: Care ar fi principalele obiceiuri la care viitoarele mămici ar trebui să renunțe pentru un decurs sănătos al sarcinii?

A.I.: Sarcina nu este o boală, deci nu sunt contraindicații, ci mai degrabă anumite recomandări cu privire la o buna igiena a alimentelor, evitarea alimentelor pe bază de carne și lactate neprocesate termic. Evitarea totală a alcoolului și fumatului pe tot parcursul sarcinii.

Rep.: Care sunt sfaturile dumneavoastră în ceea ce privește educația pentru o lactație corespunzătoare?

A.I.: În ceea ce privește alăptarea, fiecare cuplu, fiecare gravidă ar fi potrivit să se documenteze despre ce implică, informații reale și științifice cu privire la schimbările care apar, la provocări. Un start bun în alăptare este influențat de modul și mai ales locul nașterii, de cât de susținut este acest proces în instituția unde a avut loc nașterea. În România rata alăptării este destul de scăzută, undeva spre 39% si nu datorită faptului că femeile nu doresc să alăpteze, ci pentru că sunt pur și simplu sabotate de un sistem medical neprietenos. Despărțirea copilului de mamă imediat după naștere are un impact negativ, epiziotomia (secționarea perineului femeii la nașterile vaginale) produce dureri, limitează mișcările femeii și pozițiile de alăptare, lipsa personalului specializat duc la aceste cifre scăzute precum și la creșterea depresiei postpartum. Ce poate face viitoarea mamă pentru un start cât mai bun în alăptare: să se informeze și să studieze despre ce înseamnă o poziție corectă, o atașare la sân optimă, să fie în temă cu politicile spitalului în care urmează să nască cu privire la accesul imediat după naștere la nou-născut, piele pe piele, inițierea alăptării imediat după naștere, să știe cum să gestioneze provocările, angorjarea – furia laptelui, durerile, ragadele și, mai ales, să ceară ajutor atunci când se simte copleșită sau are dureri.

A consemnat Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE