Aproape 84 de milioane de euro, puși la dispoziție pentru IMM-urile din Mureș Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 257 Vizualizări

Aproape 84 de milioane de euro, puși la dispoziție pentru IMM-urile din Mureș

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) prin Autoritatea de Management pentru Programul Tranziție Justă, a publicat Ghidul solicitantului pentru apelurile de proiecte care vizează finanțarea IMM-urilor din județul Mureș, dar și alte cinci județe din țară. Sunt puse la dispoziție peste 775 milioane de euro prin Programul Tranziție Justă, apelurile de proiecte urmând să fie deschise în perioada 20 decembrie 2023 – 20 martie 2024. Pentru județul Mureș sunt disponibile din fonduri UE și cofinanțare de la bugetul de stat peste 83,903 milioane euro.

MIPE, prin Autoritatea de Management pentru Programul Tranziţie Justă (PTJ), lansează 6 apeluri de proiecte destinate finanţării IMM-urilor din judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş. Apelurile de proiecte vor fi deschise în perioada 20 decembrie 2023 – 20 martie 2024 şi vor finanţa acţiuni privind dezvoltarea investiţiilor productive în IMM-uri care sprijină creşterea durabilă şi crearea de locuri de muncă. Investiţiile sprijinite vor susţine crearea de locuri de muncă durabile, inclusiv formarea, perfecţionarea şi recalificarea persoanelor afectate de tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ce investiții sunt vizate

Investiţiile eligibile în cadrul unui proiect vor viza crearea unei noi unităţi, extinderea unei unităţi existente, sau diversificarea producţiei unei unităţi prin realizarea unor produse noi sau o schimbare fundamentală a procesului general de producţie a produsului/produselor sau a prestării generale a serviciului/serviciilor, cu scopul reconversiei către o economie verde.

Potrivit sursei citate, firmele care doresc să depună proiecte în cadrul acestor apeluri trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:  

  • crearea unei noi unități;
  • extinderea unității existente;
  • diversificarea producției unei unități prin realizarea unor produse noi;
  • o schimbare fundamentală a procesului general de producție a produsului/produselor sau a prestării generale a serviciului/serviciilor, cu scopul reconversiei către o economie verde.

De asemenea, solicitanţii trebuie să respecte cumulativ toate criteriile de eligibilitate specifice menţionate în cadrul Ghidului solicitantului. Schema de măsuri de ajutor de stat şi de minimis pentru finanţarea investiţiilor pentru dezvoltarea IMM care sprijină creşterea durabilă şi crearea de locuri de muncă în cadrul Programului Tranziţie Justă 2021-2027 a fost publicată în monitorul Oficial nr 951/20.10.2023, notează Agerpres.

Fondul de Tranziţie Justă (FTJ) – oferă sprijin populaţiei, economiilor şi mediului din teritoriile care se confruntă cu provocări socioeconomice majore care decurg din procesul de tranziţie către obiectivele Uniunii privind energia şi clima pentru 2030, şi către o economie a Uniunii neutră din punct de vedere climatic până în 2050. FTJ sprijină obiectivul Investiţii pentru ocuparea forţei de muncă şi creştere economică în toate statele membre.

Lorena PINTILIE

Foto: https://depositphotos.com/ro/home.html

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE