FOTO- „Șmecheria” întrece limitele bunei creșteri. Copii răniți din cauza petardelor Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 374 Vizualizări

FOTO- „Șmecheria” întrece limitele bunei creșteri. Copii răniți din cauza petardelor

Știm cu toții cât de importantă este influența socială în ziua de astăzi, într-atâr încât să despartă comunitatea membrilor generației Alpha, a adolescenților de azi, în două: agresori și agresați. Ne este familiară noțiunea de bullying, mai ales  în școli. Se pare că acest fenomen s-a extins însă și în mediul social, acolo unde copii nevinovați devin targetele șotiilor necugetate ale celor care vor să pară interesanți. Problema este că acest comportament are, de cele mai multe ori, consecințe grave asupra victimelor targetate. Și aici nu ne referim doar la traume emoționale, ci la vătămări fizice deopotrivă.

Astfel s-a întâmplat și în cazul unui băiețel care a suferit o plagă deschisă la picior în urma unor intenții voluntare a altor copii de a-l accidenta. Mai exact, un grup de adolescenți a aruncat o petardă spre baiatul vătămat.


Dragi părinți ai acestui oraș, știu ca suntem obosiți după o zi de muncă, mai ales într-o zi în care trebuie să fim activi și acasă, mai ales mamele, însă aș avea rugămintea ca din când în când să vă rupeți de la activitățile zilnice ale casei și să mai verificați ce fac copiii voștri când sunt afară cu prietenii. Înțeleg că vă bucurați că au vârsta la care puteți sa îi lăsați singuri, că mai aveți și voi un moment de respiro, mai ales când ei sunt de 14+, însă eu mi-am primit copilul de 11 ani astăzi acasă cu o plagă deschisă la picior, o plagă de unde îi lipsește o bucată de piele până în carne, din cauza faptului că „cei mari” folosesc petarde, aruncându-le spre cei mai mici de vârsta lor. Știu că nu aceasta este educația pe care o primesc acasă, adică sper! Și ii înțeleg și pe ei că vor să pară „șmecheri”, dar  șmecheria nu constă în așa ceva.
Mulțumesc pentru înțelegere și multă grijă de ai voștri copii
”, a fost mesajul postat de către mama băiatului accidentat pe pagina de Facebook a grupului privat „Ești din Târgu Mureș dacă…”.

Plaga lăsată în urma exploziei petardei

Petarde FP3, un adevărat pericol printre copiii târgumureșeni

De vină pentru aceste tipuri de răni, precum și în cazul minorului din cazul dat, sunt așa numitele petarde FP3, articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot este extrem de puternic. Legale fiind, aceste materiale exploxive sunt la îndemâna oricui. La un simplu „click” distanță, orice persoană poate să achiziționeze pachete întregi de astfel de petarde, fără ca măcar să fie întrebată ce vârstă are. Deși în legislație se arată negru pe alb interdicția folosirii acestora de către minori, nu există niciun fel de proces de selectare a clienților când vine vorba de cumpărarea online.

Articolele pirotehnice nu pot fi folosite pe drumurile publice, pe alei sau în spațiile deschise unde se află mai multe persoane. De asemenea, este interzisă manevrarea acestora la 50 de metri distanță de clădirile cu 4 etaje, la 100 de metri de cele cu peste patru niveluri ori la o distanță mai mică de 500 de metri de o pădure. Cei care nu respectă aceste reguli riscă şi 6.000 de lei amendă, se arată în legislație.

Deși legea este extrem de clară, cei mici continuă să achiziționeze astfel de materiale pirotehnice care nu numai că pot vătăma pe oricine stă în raza lor de acțiune, dar pot să provoace incendii și să aducă stricăciuni materiale. Sunetul propagat este foarte puternic, iar explozia în sine poate să proiecteze materialul din care este fabricată petarda până la 200 de metri distanță, periclitând fără doar și poate bunăstarea oricărei persoane îi stă în cale.

Vecinii, sătui de bubuiturile cauzate de petarde

Locuitorii din zonă nu au ezitat să își spună părerea prin comentariile adăugate la postarea mămicii îngrijorate, majoritatea spunând că, de o perioadă lucrurile au scăpat de sub control. „Am trecut chiar în seara aceea prin zonă și m-am bucurat sincer să văd că cei mici încă se întâlnesc afară și se joacă, așa cum o făceam și noi pe vremuri. Am observat însă, din start, că existau două grupuri bine divizate: cei mai mici, de 10-12 ani care se plimbau cu bicicletele de-a lungul Pocloșului, și adolescenții, cei de până în 14 ani, care stăteau într-un colț și îi urmăreau pe ceilalți. La o jumătate de oră distanță, când mă întorceam spre casă, am trecut din nou pe lângă podul unde îi văzusem pe cei mici jucându-se, dar în loc să mă bucur de ceea ce văd, m-am speriat cumplit. O bubuitură puternică s-a auzit la câțiva metri în spatele meu, iar la câteva secunde, mai mulți adolescenți au trecut gonind cu biciletele pe lângă mine, râzând și înjurând. Inițial am crezut că a pușcat vreun cauciuc de mașină, dar am realizat că era, de fapt, sunetul scos de o petardă. M-am întors să văd despre ce e vorba, iar pe jos erau bucățele din ceea ce păreau a fi rămășițele dintr-o petardă FP3, genul de material pirotehnic care se folosește de revelion, de către adulți. Mi-am dat seama instant că petarda repsectivă îi viza pe cei mai mici din zonă, după ce am făcut legătura cu răsetele răutăcioase ale celor care trecuseră razant pe lângă mine cu un minut în urmă”, a declarat o târgumureșeancă.

De asemenea, alți locuitori din cartierul Tudor și-au exprimat nemulțumirea față de sunete și pericolul ce îl cauzează petardele respective. „În fiecare seară se adună în fața blocului și pușcă petarde. M-am săturat să tot ies la geam să le spun să se oprească, oare nu au părinți care să îi verifice?”, „Eu ies cu câinele la dog-parcul de lângă zona aceea și de o vreme încoace îmi e frică să trec pe aleea, nu cumva să nimerească vreo petardă în fața mea sau a câinelui și să ne nenorocească”, „Plângere la poliție, asta trebuie, nu plâns pe Facebook. Să le dea poliția o lecție”, sunt doar câteva din comentariile adăugate la postarea femeii.

Mădălina ROHAN și Lorena PINTILIE
Sursa foto: depositphotos.com & Facebook – Grupul „Ești din Târgu Mureș dacă…”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE