”ECCE HOMO BRÂNCOVEANU” – un poem cinematografic al vieții și sacrificiului unui domnitor Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1582 Vizualizări

”ECCE HOMO BRÂNCOVEANU” – un poem cinematografic al vieții și sacrificiului unui domnitor

În peisajul cinematografiei românești, se conturează un moment definitoriu, menit să rămână în amintirea iubitorilor artei filmului românesc. Este vorba despre lansarea peliculei ”ECCE HOMO BRÂNCOVEANU”, semnată de Dan Pița, o legendă a cinematografiei. Această creație se anunță a fi o bijuterie cinematografică ce va marca istoria filmului românesc.

”ECCE HOMO BRÂNCOVEANU” va avea parte de o premieră aparte, o vizionare privată la Cinema City Târgu Mureș, joi, 26 octombrie. Evenimentul se anunță unul grandios, cu peste 300 de invitați, distinse personalități ale scenei artistice și culturale, precum și sponsori din mediul de afaceri mureșean.

Această reuniune selectă subliniază nu doar calitatea excepțională a filmului ”ECCE HOMO BRÂNCOVEANU”, ci și așteptările legate de acest eveniment cultural, o celebrare a cinematografiei și a contribuției remarcabile a regizorului Dan Pița la patrimoniul cinematografic românesc.

De la idee la realizare

În urmă cu aproape un deceniu, regizorul Dan Pița a inițiat o călătorie remarcabilă, ce avea să conducă la crearea acestui excepțional proiect cinematografic. Ideea de a aduce pe ecran frânturi din viața și personalitatea domnitorului Constantin Brâncoveanu a prins viață în 2014, cu ocazia comemorării a 300 de ani de la moartea sa. Dan Pița s-a aventurat într-o călătorie marcată de pasiune și dăruire, cu scopul de a da viață acestui moment definitoriu în istoria noastră.

Scenariul a fost meticulos redactat de către Dan Pița și un fost student de-al său, Alex Molico. Acest film, de o importanță remarcabilă, a fost rezultatul unui proces de documentare laborios și îndelungat, care a implicat colaborarea strânsă cu numeroși academicieni, istorici și reprezentanți ai Patriarhiei Române.

Astfel, ”ECCE HOMO BRÂNCOVEANU” se relevă ca un adevărat testament artistic și cultural, o oglindă a valorilor și sacrificiilor unui domnitor care a lăsat o amprentă puternică asupra culturii, religiei și istoriei românești, fiind cunoscut pentru devotamentul său față de valorile culturale și religioase, precum și pentru sacrificiul său personal în apărarea acestora. Este o manifestare a respectului pentru trecutul istoric și o chemare la conștientizarea importanței acestuia pentru identitatea noastră națională și culturală.

Rolul crucial al Asociației Filmului Istoric

Orice proiect, fie el cinematografic sau altfel, necesită susținere și resurse pentru a fi dus la bun sfârșit. Scenariul acestui film nu ar fi fost niciodată transpus pe peliculă fără sprijinul și încrederea unor oameni generoși care au depus eforturi considerabile de-a lungul anilor pentru ca acest proiect să prindă viață.

Regizorul Dan Pița a avut alături câțiva apropiați care au îmbrățișat acest vis măreț de a readuce din adâncurile istoriei una dintre cele mai proeminente figuri care au sculptat destinul acestei națiuni. Astfel s-a format Asociația Filmului Istoric, cu membri fondatori precum Horațiu Nicolau, directorul general al companiei Herlitz România, Nicolae Mărgineanu, renumit regizor, scenarist și producător, Adrian Bucă, directorul Cinemaraton, și Lucian Chiriac, cunoscut profesor și avocat din Târgu Mureș. Asociația a fost înființată pentru a susține acest film unic, dar și pentru a sprijini alte proiecte de acest gen, inițiate de oameni cu viziune, pasiune și integritate, care nu uită și onorează întotdeauna trecutul bogat al poporului român.

În eforturile Asociației de a susține realizarea acestei capodopere a cinematografiei, membrii acesteia au organizat în vara anului 2022, la Târgu Mureș, o reuniune cu reprezentanți importanți ai mediului de afaceri din Târgu Mureș și nu numai. Pe lângă oamenii de afaceri prezenți, la această întâlnire au participat și personalități precum Excelența Sa Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, Prințul Dimitrie Sturdza, regizorul Dan Pița, academicianul Sorin Dumitrescu, actorul Dorel Vișan, producătorul Alexandru Ciocianu și scenaristul Alex Molico, dar și reprezentanți ai Primăriei orașului Făgăraș și Muzeului Țării Făgărașului care și-au deschis cu drag porțile pentru a găzdui echipele de filmare.

“Scopul acestei întâlniri a fost de aduna sprijinul atât de necesar acestui vis frumos de a da viață unui film monumental, de a readuce în lumină o pagină uitată din istoria noastră și de-a o face accesibilă publicului larg. Filmele de această anvergură cer resurse financiare considerabile, și inițial am estimat un buget de aproximativ 1,2 milioane de euro. Cu toate acestea, am visat mai mult decât atât; am visat ca întreaga comunitate de afaceri din Târgu Mureș să se implice și să contribuie la realizarea acestui film de excepție prin intermediul Asociației Filmului Istoric. Și, în cele din urmă, să avem onoarea de a împărtăși această bijuterie cinematografică cu orașul nostru, printr-o premieră la Târgu Mureș”, a declarat Horațiu Nicolau, președintele Asociației Filmului Istoric.

Pe lângă prezentarea ideii filmului și discuția transparentă despre buget, invitații au avut ocazia să vadă în premieră un film documentar cu impact emoțional puternic intitulat ”Mai presus de orice.” Acest documentar, regizat de Dan Pița și Nicolae Mărgineanu, pune în prim-plan evenimentele tragice legate de cutremurul din 1977, cu imagini impresionante ale dărâmăturilor și cu cadre din spitale, surprinse de operatorii de la Studioul Sahia și ai Televiziunii Române.

Prin implicarea sa în realizarea filmului ”ECCE HOMO BRÂNCOVEANU”, Horațiu Nicolau adaugă o altă pagină valoroasă în colaborarea sa de peste 35 de ani cu regizorul Dan Pița. Legătura dintre ei s-a consolidat de-a lungul anilor și a devenit o adevărată prietenie. Această inițiativă reprezintă cea de-a patra colaborare a lor în domeniul cinematografiei, după alte trei filme remarcabile: ”Noiembrie, ultimul bal”, ”Rochia albă de dantelă” și ”Autor anonim, model necunoscut”.

O poveste despre putere, credință și adevăr

”ECCE HOMO BRÂNCOVEANU”, o capodoperă ce durează 90 de minute, explorează ultima parte a vieții domnitorului Constantin Brâncoveanu. Filmul ilustrează puterea, sacrificiul, adevărul, credința, iubirea și jertfa pentru neam într-un mod sublim. Acesta reprezintă o parabolă despre onoare și caracter, inspirată din realitatea secolului al XVIII-lea și are în prim-plan figura domnitorului Constantin Brâncoveanu. Acesta a preferat să fie decapitat la Constantinopol alături de cei patru fii ai săi – Constantin, Ștefan, Radu și Matei – precum și de sfetnicul Ianache Văcărescu, în loc să se lepede de credința creștină.

Filmările pentru acest proiect cinematografic au avut loc în locații emblematice precum Făgăraș, Palatul Mogoșoaia, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, pe malurile Dunării și la Comana, dar și la Studioul Castel Film. Filmul se bazează pe o cercetare amănunțită și oferă o reprezentare autentică a evenimentelor istorice, inclusiv detalii precum utilizarea Bibliei domnitorului Constantin Brâncoveanu, reconstituirea ultimei sale mese înainte de plecarea spre Istanbul și refacerea călătoriei sale prin ținuturile românești.

Cu bucurie, dezvăluim o surpriză pentru proiecția din 26 octombrie de la Târgu Mureș: Cătălina Brâncoveanu, descendentă directă a domnitorului Constantin Brâncoveanu, va fi prezentă pentru a aduce o notă specială acestui eveniment.

Distribuție de excepție și eforturi colective

Distribuția filmului ”ECCE HOMO BRÂNCOVEANU” se mândrește cu prezența unor actori consacrați precum Constantin Pușcașu, Daniela Nane, Dorel Vișan, Claudiu Bleonț, Marius Bodochi, Marius Stănescu, târgumureșeanul András Demeter, Adrian Găzdaru, Gelu Nițu și, nu în ultimul rând, Niculae Cristache de la Teatrul Național din Târgu Mureș.

Întreaga echipă, compania de producție Apollo AV Production, producător, scenograf, muzică, costume, imagine, montaj, a dat dovadă de un angajament extraordinar și o pasiune desăvârșită. Acesta este un exemplu de colaborare care merită să fie aplaudată cu entuziasm și recunoștință.

O moștenire spirituală și cinematografică

Mai presus de valoarea sa artistică, ”ECCE HOMO BRÂNCOVEANU” aduce în prim-plan o lecție de istorie și învățăminte valoroase despre onoare, caracter și credință, precum și o amintire a sacrificiului domnitorului Constantin Brâncoveanu pentru credință și onoare. Acest film ne reamintește importanța de a cinsti trecutul și celebrează moștenirea noastră culturală și spirituală, invitându-ne să privim în trecut pentru a înțelege și aprecia mai bine prezentul și viitorul.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE