Ziua Europeană a Justiției Civile: Dezbatere cu elevi despre „Libertatea de exprimare în era digitalizării” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 278 Vizualizări

Ziua Europeană a Justiției Civile: Dezbatere cu elevi despre „Libertatea de exprimare în era digitalizării”

La data de 5 iunie 2003, la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi Uniuni Europene, s-a stabilit data de 25 octombrie ca fiind ,,Ziua Europeană a Justiţiei Civile” menită să aducă în atenţia cetăţenilor europeni modul de funcţionare a justiţiei şi de a sprijin dezvoltarea unui spaţiu judiciar comun european.

Acest eveniment simbolic are menirea de a sublinia importanţa justiţiei, ca serviciu public, care oferă cetăţenilor posibilitatea de apărare şi promovare a drepturilor si libertăţilo constituţionale şi legale, precum şi de soluţionare a litigiilor, prin intermediul instanţelor d judecată.

Cu prilejul ,,Zilei Europene a Justiţiei Civile”, în acest an, Tribunalul Mureş a marcat evenimentul prin organizarea unei dezbateri având ca temă ,,Libertatea de exprimare în era digitalizării”, având ca invitaţi elevi ai colegiilor din Municipiul Târgu Mureş. Au răspuns invitaţiei noastre un număr de 30 de elevi din clasa a XI-a D, profil ştiinţe sociale, din cadrul Colegiului Naţional ,,Unirea” sub îndrumarea doamnei profesor Mihaela Rad, precum şi din clasa a XII-a F, profil ştiinţe sociale, din cadrul Colegiului Naţional ,,Alexandru Papiu Ilarian” sub îndrumarea doamnei profesor Alexandru Diana Cosmina”, au transmis președintele și vicepreședintele Tribunalului Mureș, judecător Veronica Szasz, și repsectiv, judecător Sebastian Voinea.

Gazdele evenimentului au fost magistraţii Tribunalului Mureş: preşedintele instanţei, judecător Veronica Szasz, vicepreşedintele instanţei, judecător Sebastian Voinea, preşedintele secţiei civile, judecător Gabriel Ursa, preşedintele secţiei contencios administrativ şi fiscal, judecător Daniela Chertes şi judecător Alexandru Alexa, judecător la secţia contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Mureş.

Discuție interactivă despre libertatea de exprimare în mediul online și nu numai

Discuţia a fost interactivă, iar elevii au considerat o oportunitate de învăţare invitaţia Tribunalului la această dezbatere, manifestând un interes deosebit cu privire la tema de discuţie propusă şi adresând magistraţilor întrebări deosebit de interesante cum ar fi:

  • Cum pot fi respectate drepturile omului în spațiul virtual, pe internet?
  • Ce fel de infracțiuni în mediul virtual conduc la privarea de libertate și cum sunt prinși cei care comit infracțiunile?
  • Care sunt limitele libertăţii de exprimare?
  • Este reglementată diferit libertatea de exprimare în mediul online, față de cel offline?
  • Care este opinia dumneavoastră cu privire la fenomenul „deepfake?

Acestea au fost doar câteva din întrebările adresate de către elevi magistraţilor Tribunalului Mureş. Scopul acestei întâlniri a fost creşterea gradului de conştientizare în rândul adolescenţilor cu privire la efectele juridice ale prezenţei lor online prin cunoaşterea drepturilor şi obligaţiile pe care aceştia le au.

Discuţia a cuprins şi informaţii despre profesia de magistrat, admiterea în magistratură, dar şi circuitul unui dosar în instanţă, iar elevilor le-au fost prezentate principalele secții ale instanţei, precum şi camera de audiere a minorilor. Camera de audiere a minorilor a fost înfiinţată în data de 9 decembrie 2021, fiind un proiect iniţiat de preşedintele instanţei, doamna judecător Veronica Szasz şi conceput de doamna Veronica Deac, designer de interior, ca şi spaţiu special pentru audierea minorilor în scopul creării unui mediu adecvat, cald şi primitor, adaptat nevoilor emoţionale ale vârstei, acesta urmând să fie folosit în derularea procedurilor judiciare specifice cauzelor cu minori aflate pe rolul Tribunalului Mureş şi Judecătoriei Târgu Mureş. Simbolul camerei de audiere este reprezentat de ,,Copacul copilăriei”, ale cărei ramuri sunt reprezentate de două mâini ce ocrotesc, protejează, oferă siguranţă şi speranţa că va fi bine”, au mai informat judecătorii. 

Elevii au primit materiale informative elaborate de Consiliul Superior al Magistraturii, (Organizarea sistemului judiciar din România, Admiterea în magistratură, Organigrama Consiliului Superior al Magistraturii, Prezentarea Zilei Europene a Justiţiei Civile) dar şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Prezentarea organizării şi funcţionării).

(L.P.)

Sursa foto: Tribunalul Târgu Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE