Corner Cărturești la UMFST Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 176 Vizualizări

Corner Cărturești la UMFST

Biblioteca Facultății de Științe și Litere “Petru Maior”, din cadrul UMFST “G.E. Palade” Târgu Mureș s-a îmbogățit cu un corner Cărturești. Cornerul Cărturești își propune să devină și un loc de întâlnire cu scriitorii contemporani îndrăgiți de studenți și cadre didactice și iubitorii de carte sunt invitați să-l viziteze periodic pentru a descoperi noutăți editoriale din lumea literară.

Momentul festiv a fost marcat joi, 16 noiembrie, de la ora 16.00, prin prezența scriitoarei Simona Antonescu. Comunitatea academică a fost invitată la un dialog pe tema romanului istoric “Chiajna din Casa Mușatinilor”

”Începând de astăzi, veți avea în permanență dedicat acest stand. În fiecare lună vom alimenta cornerul Cărturești cu 15 volume noi, pentru a vă trezi curiozitatea și, desigur, interacțiunea cu cartea. Începând de luni, aici veți găsi câte un chestionar, în care vă puteți exprima intenția, astfel încât cărțile dorite să se regăsească în următoarea lună aici ”, a explicat în deschiderea evenimentului Lect. univ. dr. Cezar Sigmirean, prodecanul Facultății de Științe și Litere “Petru Maior”.

Invitata de onoare a evenimentului, Simona Antonescu, a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori, editori și alte personalități culturale de marcă, care au dat întâlnire mureșenilor la Teatrul Național, între 28 septembrie şi 01 octombrie, la cea de-a VIII-a ediţie a Salonului de Carte Bookfest Târgu Mureș.

”Corner Cărturești este un proiect în care credem și sperăm să mai avem și alte cornere, cine știe?! poate Bookstore, Humanitas. Aceste cărți se pot împrumuta în regim de bibliotecă sau pot fi comandate. Nu de mult timp, invitata noastră, Simona Antonescu, a fost din nou pe o scenă la Târgu Mureș, în foaierul Teatrului Național la Bookfest, lansând o carte care era extrem de proaspătă, un roman istoric care nu s-a scris până acum la noi, de o anvergură cu totul ieșită din comun, cu un personaj aproape mitic, extrem de controversat, Chiajna din Casa Mușatinilor, apărută în 2023 la Polirom, ” a menționat conf. dr. Dumitru Buda.

Autoarea o aduce înaintea cititorilor pe Doamna Chiajna, cea mai importantă personalitate feminină a Evului Mediu românesc. Chiajna a trăit în secolul al XVI-lea, și nu a fost ușor să găsească mărturii despre viața de zi cu zi în Țările Române din perioada aceea. S-a documentat numai de la specialiști, istorici, din 30 de cărți, inclusiv Oamenii Evului Mediu, de Robert Fossier, Sibiul veacului al XVI-lea, de Maria Pakucs-Willcocks sau Drumurile Mătăsii, de Peter Frankopan, toate adunate în teancuri pe birou, fără nici cea mai mică dorință de a se grăbi să le pună înapoi în bibliotecă, pentru că are sentimentul că întreg biroul este, încă, al Chiajnei. Cititorul va face o întoarcere în timp, va simți mirosurile, gusturile, texturile și sunetele din secolul al XVI-lea.

“După ce este rostită, orice poveste își pierde ceva din farmec. Strălucirea ei începe să se mătuiască pentru aceia care s-au aflat în mijlocul faptelor și încearcă să le istorisească. Încep să spun povestea Chiajnei, știind că o voi dezlipi dureros de mine, că pentru mine ea se va îndepărta, așa cum face orice copil după ce este născut de mama lui.”( fragment din “Chiajna din Casa Mușatinilor”).

Simona Antonescu s-a născut la Galați în 1969 și a copilărit în localitatea Țintea (județul Prahova). După absolvirea Liceului „Constantin Dobrogeanu-Gherea” din Ploiești, a urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul Institutului Politehnic București. A debutat în 2015 cu romanul Fotograful Curții Regale, câștigător al Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească/Polirom și al Premiului de Debut al USR și finalist la Festival du Premier Roman de Chambéry. A mai publicat romanele Darul lui Serafim (2016), Hanul lui Manuc (2017), finalist la Premiul Național pentru Proză Ziarul de Iași, Ultima cruciadă (2019), distins cu Premiul Cartea Anului 2019 de Filiala Brașov a USR, Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos (2019) și În umbra ei (2021), roman finalist la Premiul Național pentru Proză Ziarul de Iași. Începând din anul 2018 publică la Editura Nemi seria de cărți Istoria povestită copiilor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE