Vama Buzăului, locul de obârșie al sustenabilității prin solidaritate Economic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 145 Vizualizări

Vama Buzăului, locul de obârșie al sustenabilității prin solidaritate

Dezvoltare durabilă prin solidarizarea eforturilor și potențelor unei comunități, aceasta a fost premisa antepusă succesului de astăzi a conceptului „Gastro Local” care a aparținut primarului comunei Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaș și care a fost implementat în mai multe zone ale României. „Gastro Local” este un proiect care prevede dezvoltarea unor locații de alimentație publică amenajate și gestionate de localnicii care întrunesc normele stabilite în regulamentul întocmit de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Gastro Local, un proiect național sustenabil

Ideea de bază a acestui concept vizează exploatarea resurselor gospodărești ale oamenilor în scopul dezvoltări prosperității locale într-un mod sustenabil. În același timp, prin intermediul acestor puncte gastronomice, sunt promovate nu doar cutumele culinare românești, dar și revenirea la o alimentație sănătoasă, fundamentată pe produse cultivate în gospodăriile țărănești. Inițiatorul acestui concept a mărturisit că nu a preconizat faptul  proiectul va deprinde vreodată o amploare națională. Tot acesta a precizat că de la idee la fapt a fost doar un pas, care se numește acțiune. „Conceptul Gastro Local s-a născut în Vama Buzăului în anul 2019 și s-a extins în județul Brașov, iar acum în întreaga țară. Este un concept care place oamenilor, nu doar celor care își deschid un punct Gastro Local, dar și celor care trec pragul acestor locații și servesc masa acolo, turiștilor, în speță. Mâncarea este gătită din produse rezultate din godpodărie, preparate după o rețetă specifică locului, o rețetă tradițională și servită în spații frumos amenajate, intime, drăguțe. Ințiativa mi-a aparținut 100%, după care am început să lucrez cu vămășenii. Am cerut sprijinul Direcției Sanitar-Veterinară pentru ca să obținem partea legală de autorizare a unor astfel de locații, iar atunci am aflat că există un Ordin de Ministru care avizează asfel de puncte gastronomice locale. Aceste puncte gastronomice au fost autorizate, iar acum funcționează extraordinar de bine. Am determinat chiar o lege. Cei de la Agenția Zonei Montane din cadrul Ministeurlui Agriculturii au demarat o serie întreagă de cursuri care îți dau posibilitatea să te autorizezi ca punct gastronomic local, pentru că trebuie să ai minime cunoștințe de igienă și siguranță alimentară, trebuie să ai cunoștințe de cum să amenajezi spațiul în care servești masa, dar și o conduita exemplară în fața clienților. În cadrul punctelor noastre Gastro Locale, activitatea este monitorizată, produsele sunt 70% din gospodăria proprie, lipsesc băuturile din comerț, iar aici clienți vor găsi doar alimente provenite din gospodăria proprie. Nu m-am așteptat că acest concept va avea o astfel de priză. La un moment dat, era un pelerinaj întreg la Vama Buzăului, veneau membrii ai Consiliilor județene, ai primăriilor, reprezentanți ai presei, care voiau să utilizeze și ei acest concept”.

Proiectul „Gastro Local” vizează incluziunea localnicilor într-o comunitate unitară și prosperă, iar dezvoltarea acestui concept a generat nu doar creșterea locurilor de muncă, dar și sprijinirea producătorilor locali, ceea ce contribuie la o creștere financiară zonală, dar și la crearea unui nou punct de interes turistic. Toate coordonatele acestui proiect merg mână în mână și denotă o atitudine progresistă și necesară în vederea asigurării unei dezvoltări durabile.

Workshop pe tema dezvoltării durabile, la Vama Buzăului

Joi, 16 noiembrie, diverse personalități angrenate sau interesate de domeniul dezvoltării durabile s-au reunit într-un workshop organizat la Vama Buzăului de către vicepreședintele Asociației Clusterelor din România, Vajda Lajos, pentru a dezbate importanța dezvoltării durabile în asigurarea unui viitor sustenabil.

„Scopul meu și al organizațiilor pe care le reprezint, aceste organizații de tip Cluster, este de a căuta metode de adaptare la noi situații. Din 2015, a început să se vorbească despre dezvoltare durabilă. Unii o numesc dezvoltare sustenabilă, în timp ce alții spun că dezvoltarea sustenabilă este aceea care poate fi susținută cu bani, în timp ce dezvoltarea durabilă este susținută de resursele oferite de globul nostru pământesc. Prin dezvoltarea durabilă, noi  urmărim să deprindem învățături despre cum să ne gospodărim cu aceste resurse. În 2015, la New York, 193 de state au semnat un acord și au stabilit 17 obiective de dezvoltare durabilă cu care am început să operăm și noi. Vama Buzăului este o comună sustenabilă, vie, localnicii sunt implicați în viața localității, nu trebuie să facă naveta în oraș pentru a se întreține, ci pe plan local au creat o structură prin care în sat se găsește modalitatea de a trăi și de a exista”, a declarat  Vajda Lajos pentru revista Transilvania Business.

Gastro Local, proiect susținut de Departamentul pentru Dezvoltarea Durabilă

Conceptul „Gastro Local”, care s-a extins la nivelul a peste 20 de unități doar în localitatea Vama Buzăului,  oglindește empiric cei 17 piloni ai dezvoltării durabile amintiți anterior de către vicepreședintele Asociației Clusterelor din România, aceștia fiind: Fără sărăcie; Foamete „zero”; Sănătate și bunăstare; Educație și calitate; Egalitate de gen; Apă curate și sanitație; Energie curate și prețuri accesibile; Muncă decentă și creștere economică; Industrie, inovație și infrastructură; Inegalități reduse; Orașe și comunități durabile; Consum și producție responsabile; Acțiune climatică; Viața acvatică; Viața terestră; Pace, justiție și instituții eficiente; Parteneriate pentru realizarea obiectivelor. Potrivit spuselor Consilierului de Stat în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély, în domeniul dezvoltării durabile a luat naștere o nouă profesie, aceea de expert în dezvoltare durabilă, iar până în anul 2026 se aproximează pregătirea a unui număr de peste 2000 de astfel de experți care vor oferi consiliere primarilor localităților spre a atinge idealul comun vizat de acest departament din cadrul Guvernului României. „Eu unul pot doar să vă felicit și să vă comunic că urmărim cum putem face o puternică publicitate pentru aceste inițiative pentru că avem acum posibilitatea prin mediile sociale și vom putea să extindem această inițiativă pentru a demonstra cât de multe lucruri frumoase se pot face atunci când ai o viziune integrată. Când vine turistul, atunci el trebuie să știe, pe lângă faptul că mănâncă bine și are un loc unde poate dormi, ce activități poate desfășura el timp de 3-4 zile în acea zonă. Atunci, Rezervația de Zimbri, Cascada Urlătoare și alte puncte de ineteres amenajate de conducerea locală devin puncte de interes pentru un turist care vine în zonă. Trebuie să ai inspirație, imaginație, simț organizatoric. Cred că ceea ce vedem în jur demonstrează faptul că dacă avem oameni care au o viziune, care au o concepție și care înțeleg ce înseamnă o dezvoltare sustenabilă a vieții unui om, atunci orice se poate realiza. Unul dintre cele mai frumoase proverbe românești este <<Omul sfințește locul>>. În cazul comunei Vama Buzăului, primăria și comunitatea și-a dat seama că acest concept poate să devină o afacere prosperă care să încurajeze oamenii să mănânce mai sănătos. În plus, trăim în era digitală și iată că această hartă creată cu sprijinul Departamentului de Dezvoltare Durabilă, care sigur va fi populată cu foarte multe zone de Gastro Local, căci foarte multe localități pot face acest lucru dacă ești pregătit, dacă ai o producție locală, dacă mănânci sănătos și dacă ai și disponibilități de cazare. Aici sunt pregătite peste 20 de case, 48 la nivelul județului Brașov, sunt și alte județe care au prins gustul acestui concept, iar noi trebuie să popularizăm aceste inițiative pentru că avem foarte multe comunități, avem una dintre cele mai frmoase țări din Europa cu foarte multe culturi și identități”, a fost mesajul Consilierului de Stat în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély.

Hartă națională a locațiilor Gastro Local

Pentru a face cunoscut turiștilor acest concept gastronomic inovator, inițiatorii proiectului au realizat, cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, o hartă care cuprinde totalitatea punctelor gastronomice la nivel național, punând la dispoziția clienților o serie de informații reprezentative, precum locația, orarul de funcționare, meniul și altele, care poate fi accesată prin intermediul următorului link: https://gastrolocal.ro. „În aplicația pe care am creat-o, am făcut câteva mici studii și am observat că din ce în ce mai multe familii își doresc mâncare sănătoasă, iar în Gastro Local nu se servește nicio băutură carbogazoasă cumpărată. Când mergem să mâncăm, fie că suntem turiști, fie că suntem în tranzit, ceea ce ne dorim este să mâncăm sănătos și relativ repede, dar oamenii vor și experiențe gastronomice, vor să știe cam care sunt valorile calorice, vor să știe dacă se folosește ceva natural, vor să știe povestea locului și atunci am spus că ne trebuie experiențe. Acest site nu este foarte complex, căci oameni vor ca din 2-3 click-uri să afle informația, iar atunci am creat o aplicație simplă. În partea de introducere poți căuta locația după județ, după localitate, poți căuta și meniu vegetarian, sau poți căuta gastro locale care oferă loc de joacă pentru copiii sau chiar posibilități de cazare. Poți căuta locațiile într-un catalog, sau poți căuta pe hartă”, a fost sinteza oferită de unul dintre proiectanții aplicației în cadrul workshop-ului din data de 16 noiembrie.

Fără pupic nu primiți nimic

Anca Vlad este una dintre localnicii comunei Vama Buzăului care s-a aventurat entuziasmată în acest proiect, primind propunerea de a deține propriul Gastro Local ca o oportunitate de a-și îndeplini un vis măreț. Aceasta mărturisește că acest proiect i-a conferit satisfacție, muncind din suflet pentru a oferi turiștilor bucate gustoase și o atmosferă primitoare. Obiceiul Ancăi este acela de a-și întâmpina vizitatorii cu un sărut tradițional pe obraz, ca formă de a-i iniția pe aceștia într-un univers colocvial și ludic. Mâncărurile alese, combinate cu spiritul entuziast și prietenos al bucătăresei, conferă acestui local un renume vestit în zona județului Brașov.  „Am auzit din întâmplare despre acest proiect, de la un vecin care este consilier la primărie, iar în momentul în care am aflat detaliile, m-a încântat foarte mult. În a treia zi am intrat deja în această activitate care îmi aduce foarte mare plăcere, o fac din pasiune pentru bucătărie și sunt fericită că pot demonstra calitățile pe care le am. La început am încercat tot felul de meniuri, dar de când am pus pe masă acest meniu, am avut un succes incredibil. Practic noi oferim un singur meniu, nu suntem un restaurant care oferă posibilitatea alegerii preparatelor dintr-o gamă diversă de meniuri. Fiecare punct gastro își întocmește propriul meniu, iar turistul care intră în zonă se informează de la centrul de informații despre locurile unde pot mânca și acolo află de punctele noastre gastro locale. Turiștii ne sună, le comunicăm meniul, iar dacă nu le place, sună la alt punct gastro local”, a explicat aceasta pentru revista Transilvania Business.

Text si foto: Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE