10 ani fără permis pentru șoferii prinși drogați. Consumul de droguri, o problemă tot mai iminentă în România Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 386 Vizualizări

10 ani fără permis pentru șoferii prinși drogați. Consumul de droguri, o problemă tot mai iminentă în România

Șoferii care au consumat droguri sau băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan, riscă să rămână fără permis până la 10 ani. Aceasta este o nouă prevedere cuprinsă într-un nou proiect de lege depus la Senat de către sentaorul PSD Robert Cazanciuc.

Acest proiect de lege care prevede o pedeapsă mai aspră în ceea ce îi privește pe șoferii prinși drogați sau băuți la volan, este menit să combată traficul și consumul de droguri din România și îi vizează în mod direct pe consumatorii activi de substanțe interzise care urcă la volan în stare de ebrietate sau euforică avansată.

Închisoare pentru șoferii prinși drogați la volan

Șoferii care se urcă drogați sau băuți la volan riscă să-și piardă dreptul de a mai conduce vehicule pentru o perioadă de până la 10 ani, iar pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată. Astfel, în cazul în care sunteți prinși sub această ipostază la volanul unei mașini, riscați să fiți condamnat la închisoare cu suspendare, judecătorii fiind cei care vor decide dacă se impune măsura de arest cu executare.

Proiectul de lege prevedere şi circumstanţe agravante pentru traficul şi consumul de droguri, de exemplu folosirea minorilor în astfel de infracţiuni va constitui o circumstanţă agravantă. Este un proiect de lege care înăspreşte totodată pedepsele şi pentru finanţarea operaţiunilor de trafic de droguri. Acesta (proiectul de lege) va ajunge acum în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat și care, cel mai probabil, va fi adoptat cât de repde în parlamentul României.

Recent, președintele Klaus Iohannis a anunțat că problema consumului de droguri va fi introdusă pe ordinea de zi în viitoarea ședință de consiliu suprem de apărare a țării, toate acestea, pentru că problema drogurilor a devenit „o situație care pune în pericol siguranța națională”.

Combaterea consumului de droguri în județul Mureș

Pentru gestionarea adecvată a problemelor cauzate de consumul de droguri la volan, și nu numai,  o componentă importantă este reprezentată de activitățile cu rol preventiv. Astfel, activitățile informativ-preventive derulate de polițiștii mureșeni vin în completarea eforturilor din teren, pentru a spori disciplina rutieră în rândul tuturor categoriilor de participanți la trafic, de conștientizare a consecințelor negative asociate implicării în accidente de circulație cauzate tocmai de consumul de substanțe interzise și de educație rutieră, în special în rândul celor tineri, pentru prevenirea implicării acestora în evenimente negative și pentru formarea unor viitori participanți la trafic mai responsabili.

O preocupare constantă a poliției mureșene este reprezentată de informarea tuturor participanților la trafic cu privire la faptul că este exclusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul persoanelor aflate sub influența alcoolului, a substanțelor interzise sau fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident de circulație soldat cu pierderi de vieți”, a explicat coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Mureș, comisar-şef de poliţie Gabriela Pîncă, în urmă cu o lună, în cadrul unei conferințe de presă în care s-a discutat despre siguranța în trafic și despre combaterea consumului de substanțe psihoactive și a băuturilor alcoolice.

Coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Mureș, comisar-şef de poliţie Gabriela Pîncă

Materie opțională în școli, metodă de combatere a consumului de droguri

Coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Mureş, comisar de poliţie Ion Aleodor Roman, şi coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, comisar şef de poliţie Gabriela Pîncă, au propus, în premieră naţională, introducerea unei materii opţionale în şcoli „Educaţie pentru siguranţă”, pe problematica consumului de droguri şi siguranţei rutiere.

Dorim să implementăm o materie opţională în şcoli în care să fie abordate, pe lângă problematica consumului de droguri, bullying-ul, delincvenţa juvenilă, siguranţa rutieră. Este primul de acest gen la nivel naţional. Vârsta de debut în consumul de droguri este una îngrijorător de mică, 13-14 ani. Avem în evidenţe şi copii cu vârste mai mici, dar vârsta de debut de 13-14 ani, este îngrijorător”, a informat, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Mureş, comisar de poliţie Ion Aleodor Roman.

Coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, comisar-şef de poliţie Gabriela Pîncă, a arătat că acest curs opţional ar fi unic la nivel naţional şi că acesta a fost deja adoptat de anumite cadre didactice în şcoli din judeţul Mureş.

Proiectul pentru siguranţă este unul vechi, cu care ne mândrim şi cu care am făcut paşi. Pe site-ul edusig.ro profesorii pot afla ce trebuie să facă, să se înscrie şi să participe la formări pentru a putea susţine această materie. A fost puţin mai greoi, ca orice început, însă se aşteaptă avizul Ministerului Educaţiei pentru programă şi pentru a se organiza, prin Casa Corpului Didactic, formarea cadrelor didactice care doresc să se implice, să participe la formare şi apoi să predea până la urmă această materie. De altfel, în urmă 5 ani am început să discutăm despre asta. Însă în prezent, problema consumului de droguri a devenit din ce în ce mai apăsătoare, căci așa cum spunea și colegul meu, vârsta de debut în consumul substanțelor interzise a ajuns al un număr halucinant și sperăm că prin proiectul nostru vom reuși să stopăm această creștere a numărului de consumatori”, a subliniat comisar-șef Gabriela Pîncă.

Aceste droguri au în componenţă din ce în ce mai multe substanţe, altele decât cele psihoactive. Aici mă refer la substanţe chimice toxice, cancerigene, adevărate otrăvuri care sunt conţinute de aceste substanţe. Acestea sunt unele dintre riscurile care ne îngrijorează poate mai mult decât simpla creştere a prevalenţei şi a numărului consumatorilor de droguri, pentru că au apărut din ce în ce mai mulţi astfel de factori de risc. Noi de toate aceste aspecte am ţinut cont în activităţile noastre de prevenire a consumului. Toate au fost direcţionate în acest mod pentru a reuşi să diminuăm aceşti factori de risc, pentru a reuşi reducerea cererii de droguri. Iar un alt factor de risc de care noi am ţinut cont este diversificarea tipologiilor de consum şi a zonelor de consum. Acum nu mai vorbim de marile aglomerări urbane, de oraşe, municipii, în consum de droguri avem foarte mulţi consumatori la nivel de mediu rural, la sate, comune. În acest sens, am desfăşurat activităţi pe trei mari paliere pe prevenire, la şcoală (gimnaziu, liceu, mediu universitar), prevenire în familie şi prevenire în comunitate”, a  mai susţinut comisar Ion Aleodor Roman.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: Alin PETRE & Facebook – Poliția Română

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE