Zilele UMFST: Diploma de Onoare ”Dr. Petre Muscă” acordată doctorului Alexandru Lupșa Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 510 Vizualizări

Zilele UMFST: Diploma de Onoare ”Dr. Petre Muscă” acordată doctorului Alexandru Lupșa

Conducerea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș a decernat joi, 14 decembrie, doctorului Alexandru Lupșa, președintele Consiliului Director al Fundației Alpha Transilvană din Târgu Mureș, Diploma de Onoare ”Dr. Petre Muscă”. Ceremonia s-a desfășurat cu prilejul unei ședințe festive a Senatului UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, fiind unul din momentele speciale incluse în programul Zilelor UMFST 2023.

Argumentele noii distincții

Acordarea Diplomei de Onoare ”Dr. Petre Muscă” reprezintă o premieră pentru principala universitate mureșeană, după cum a explicat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul instituției de învățământ. Acesta a precizat că respectiva distincție se acordă medicilor care nu sunt universitari, dar care ”prin muncă, dăruire și devotament” și-au adus contribuția ”la dezvoltarea sistemului medical târgumureșean.”

”Suntem un oraș universitar, un oraș în care partea de servicii medicale, de sistem sanitar, este unul care face cinste și orașului, dar și țării în egală măsură. Un sistem sanitar chiar și într-un centru universitar este format din două categorii de oameni care slujesc același scop: partea de universitari care cau abilități, calificare medcală, practic medicii, cadre didactice care lucrează în spitalul Universității, dar în egală măsură succesul unui sistem sanitar depinde și de cei care dintr-un motiv poate de conjunctură, din lipsa unei oportunități într-un anumit moment, nu au reușit să intre și în zona academică. Acest lucru nu scade în niciun fel valoarea profesională a colegilor noștri cu care de-a lungul timpului ne-am întâlnit și ne întâlnim în spitale, pentru că sunt în egală măsură colegii noștri. Din acest motiv noi am creat și acordăm în acest an pentru prima dată Diploma de Onoare ”Dr. Petre Muscă.” Petre Muscă este unul dintre medicii din Târgu Mureș care la începuturile istoriei moderne a orașului a fost și primar pentru scurtă vreme al Târgu Mureșului, a contribuit alături de alți medici din Târgu Mureș la organizarea și crearea unui sistem sanitar funcțional într-un oraș care avea nevoie de acest lucru”, a menționat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Totodată, rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș a subliniat că Diploma de Onoare ”Dr. Petre Muscă” va fi acordată anual ”celor care nu au fost sau nu sunt de-a lungul carierei în spațiul academic”, ca un mesaj ”pentru prețuire pentru oamenii care au făcut ceva pentru sistemul sanitar din Târgu Mureș.”

Lobby pentru ”misiunea comunitară”

Prezentat audienței ca fiind un pionier al dezvoltării organizațiilor nonguvernamentale din județul Mureș, dr. Alexandru Lupșa și-a arătat recunoștința față de distincția primită din partea principalei universități din județul Mureș, mărturisind că simte ”o onoare copleșitoare”.

”Bunica mea îmi spunea: ”medic trebuie să te faci, că vorbești așa de mult încât vindeci pe jumătate cu vorba.” În vremea când noi veneam spre Medicină ca să devenim medici și apoi de acolo diverși specialiști pentru mine impactul cu spitalul de pe strada Republicii unde bunicul meu a fost frecvent internat și viziunea oamenilor în halat alb și a studenților care forfoteau în jurul lor, în anii 60, a visul care m-a determinat să mă fac, așa cum spunea bunica, medic”, a împărtășit celor prezenți dr. Alexandru Lupșa, unul dintre neurochirurgii de vază ai sistemului medical mureșean.

În cadrul discursului său, dr. Alexandru Lupșa a mai afirmat că ”misiunea de medic, de formator, de om apropiat de pacienți” se împlinește ”prin misiunea comunitară.”

”Misiunea noastră comunitară, credibilitatea noastră umană, felul nostru de a fi, simpli, modești și rezervați, este cea care va ajuta să se schimbe comunitatea în care trăim”, a conchis dr. Alexandru Lupșa.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE