Sfântul Ioan Botezătorul, Sântionul de Iarnă Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 101 Vizualizări

Sfântul Ioan Botezătorul, Sântionul de Iarnă

Sf. Ioan Botezătorul este numit Înaintemergătorul Domnului pentru că el a pregătit lumea pentru primirea lui Iisus. Îi sunt dedicate mai multe zile de prăznuire: 29 august – Tăierea capului sau Sântionul de Toamnă, 24 iunie – Nașterea, Sântionul de Vară, Sânzienele, 24 februarie – Întâia și a doua aflare a capului, popular Sântion, Cap de Primăvară, 25 mai – A treia aflare a capului și 7 ianuarie – Soborul Sf. Prooroc, Sântionul de Iarnă.

Legendele ni-l infățișează pe sfânt ca păstor de capre, care a trăit în singurătate până când Dumnezeu i-a vestit voința Sa, de a-l boteza pe fiul său întrupat.

Tradițiile creștine, ni-l arată ca fiind cel de la care Iisus și întrega lume a primit botezul, semnificația fiind aceea de naștere spirituală. Este considerat cel mai mare profet, care face legătura dintre Noul și Vechiul Testament.

Legenda biblică spune ca Sf. Ioan a salvat sufletele oamenilor, prin eliberarea lor de sub diavol, suflete care au fost vândute de strămoșul lor, Adam, pentru o bucată de pământ roditor, atunci când a fost izgonit din Rai. Legământul acesta a fost scris de diavol pe o cărămidă, pe care apoi a îngropat-o sub apa Iordanului. Când Botezătorul l-a botezat pe Iisus, cărămida s-a sfărâmat și s-a dezlegat legământul cu diavolul al lui Adam, cu sufletul său și al urmașilor.

Sântionul este ocrotitorul roadelor pământului, al agricultorilor, crescătorilor de animale și al familiei.

În această zi sunt sărbătoriți toți cei care poartă numele de Ioan, la Balul Ionilor, obicei numit și Udatul Ionilor, un ritual de purificare în care aceștia sunt felicitați, aruncați la grindă si udați la o apă curgătoare. Tradiția spune că în dimineața zilei de Sfântul Ioan oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă pentru a fi feriți de boli în timpul anului. Conform tradiției populare, de Sfântul Ioan ”se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.

Sursă: Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin

Foto: Icoană pe lemn din colecția Muzeului Etnografic „Anton Badea”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE