Expoziția de sculptură „Romulus Ladea” în desfășurare Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 62 Vizualizări

Expoziția de sculptură „Romulus Ladea” în desfășurare

Muzeul Național de Artă al României găzduiește în perioada 4 octombrie 2023 – 4 februarie 2024 expoziția creatorului școlii de sculptură clujene, Romulus Ladea, o expoziție organizată după mai bine de 50 de ani de la ultima retrospectivă la București.

În viziunea curatoarei, Judit Balint, expoziția prezintă o selecție a celor mai importante lucrări ale artistului Romulus Ladea provenind din patrimoniul MNAR, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Artă Timişoara, Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național Al Banatului, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, din colecția familiei Ladea și cea a domnului Radu Zaciu, la care se adaugă fotografii și documente de la Muzeul Național de Artă Contemporană și o înregistrare audio de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”, a transmis Muzeul Național de Artă al României.

Sculptorul Romulus Ladea s-a impus în istoria artei autohtone printr-o viziune modernistă și adoptarea unui limbaj sculptural original extras din tradiția populară locală, din lecția maeștrilor clasici și din tendințele sculpturii europene interbelice, fără a fi tributar niciunei influențe, deși a studiat la Paris cu Antoine Bourdelle și a lucrat în atelierul lui Constantin Brâncuși din Montparnasse.

Dorim să răspundem apetenței publicului pentru diversitate și înaltă calitate artistică cu o excepțională expoziție de sculptură care va revigora, sperăm, interesul pentru acest gen artistic și pentru opera unui artist de sorginte transilvăneană, Romulus Ladea. Totodată, ne propunem și cu această expoziție să facem cunoscut extraordinarul patrimoniu artistic pe care MNAR îl deține și să oferim și altor muzee din țară posibilitatea de a prezenta opere de mare importanță publicului din Capitală”, susține directorul general al MNAR Călin-Alexiu Stegerean.

Evenimentul reunește 33 de opere prezentate într-o scenografie impecabilă și se desfășoară la Palatul Regal din București, Calea Victoriei nr. 49-53.

(A.B.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE