Suprataxa de salubrizare de la Târgu Mureș anulată de instanță! Administratie
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 6727 Vizualizări

Suprataxa de salubrizare de la Târgu Mureș anulată de instanță!

Un complet de judecată al Secției Contencios Administrativ și Fiscal din cadrul Tribunalului Mureș a decis vineri, 2 februarie 2024, anularea taxelor speciale de salubrizare pentru utilizatorii noncasnici și casnici stabilite de Hotărârea Consiliului Local Municipal Târgu Mureș nr. 487 din 29 decembrie 2022.

Procesul s-a judecat pe fond, între Claudiu Maior, consilier local din partea Pro România, care are calitatea de reclamant, și Primăria Municipiului Târgu Mureș și Consiliul Local Municipal Târgu Mureș, care au calitatea de pârâți.

”Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul M.S.C., în contradictoriu cu pârâţii M.T.M. şi C.L.M.T.M. Anulează Hotărârea emisă de pârâtul de rând 2 sub nr. 487/29 decembrie 2022, privind taxele speciale de salubrizare pentru utilizatorii noncasnici şi casnici, aplicate de Serviciul public – Administraţia domeniului public – în anul 2023. Obligă pârâții să achite suma de 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. În baza articolului 23 din Legea 554/2004, prezenta hotărâre se va publica, după rămânerea definitivă. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Mureș. Pronunțată în condițiile articolului 396 alineatul 2 Noul Cod Procedură Civilă azi, 2 februarie 2024”, se menționează în soluția dată de instanță și publicată pe pagina web www.portal.just.ro.

Ce conține hotărârea anulată

În data de 29 decembrie 2022, Consiliul Local Municipal Târgu Mureș a aprobat Hotărârea nr. 487, care are următorul conținut:

”Articolul 1. Se aprobă taxele speciale de salubrizare pentru utilizatorii noncasnici și casnici, aplicate de către Serviciul public – Administratia domeniului public în anul 2023, după cum urmează:

1.1. Taxa specială de salubrizare pentru utilizatorii noncasnici, în cuantum de 592,07 lei/ tonă.

a) Cuantumul taxei speciale de salubritate pentru utilizatorii noncasnici va fi stabilit prin raportarea cantităților de deșeuri colectate și cântărite de către operatorul de salubritate.

b) Termenul de plată este data de 25 a fiecărei luni. Neplata la termen generează majorări de întârziere în cuantumul stabilit de Codul de procedură fiscală pentru obligaţiile fiscale datorate bugetelor locale, până la data plăţii integrale a debitului, iar creanțele datorate rămân active şi se recuperează prin Serviciul executare silită și evidența amenzilor din Direcției Fiscală Locală Târgu Mureș.

c) Taxa specială de salubrizare pentru utilizatorii noncasnici se aplică și încasează de către Serviciul public Administraţia Domeniului Public.

1.2. Taxa specială de salubrizare pentru utilizatorii casnici, în cuantum de 14,93 lei/ persoană/ luna.

a) Taxa specială de salubrizare pentru utilizatorii casnici se aplică, urmarește şi se încasează de către Direcția Fiscală Locală Târgu Mureș.

b) Pentru plata anticipată, până la data de 31 martie 2023, a taxei speciale de salubrizare pentru utilizatorii casnici datorată pe întreg anul 2023, se acordă o bonificație de 10%.

c) Pentru anul 2023 se aplică Regulamentul de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare pentru utilizatorii casnici din Municipiul Târgu Mureş, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 406/2021.

Articolul 2. Prevederile prezentei hotărâri intră în vigoare de la data de 1 ianuarie 2023.

Articolul 3. La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri orice prevederi contrare se abrogă.

Articolul 4. Încasarea taxelor speciale de salubrizare prevăzute la Articolul 1.1. – 1.2., se face în contul RO17TREZ47621330250XXXXX, deschis la Trezoreria Municipiului Târgu Mureș, titular Municipiul Târgu Mureș – Serviciul public – Administraţia domeniului public, Cod Fiscal 4322823.”

Cine cum a votat în 29 decembrie 2022

Ședința Consiliului Local Municipal Târgu Mureș din data de 29 decembrie 2022 s-a desfășurat în regim extraordinar, convocată de îndată, în sistem online, în prezența a 19 consilieri locali.

Au lipsit 4 consilieri locali: Kelemen Attila (UDMR), Horațiu Suciu (PNL), Bogdan Voicu (PNL) și Claudiu Maior (Pro România).

Au votat ”pentru” 16 consilieri locali: Tamási Zsolt (UDMR), Portik Vilmos (UDMR), Szabo Peter (UDMR), Frunda Csenge (UDMR), Berecki Sandor (UDMR), Kakassy Blanka (UDMR), Iszlai Tamas (UDMR), Jakab Istvan (UDMR), Szabo Arpad (UDMR), Venczi Janos (UDMR), Horea Șarlea (PNL), Alexandru György (PNL), Sebastian Pui (PSD), Sergiu Papuc (PSD), Adrian Mureșan (POL) și Pápai Laszlo (POL).

S-au abținut 3 consilieri locali: Călin Moldovan (Pro România), Radu Pescar (PMP) și Kiss Zoltan (PMP).

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Nu este prima data cand iese la iveala ca nu exista autonomie local.In majoritatea cazurilor instantele judecatoresti guverneaza in locul alesilor locali mai ales intrun an electoral.Destul de rau intrucat guvernarea cu „mainile si picioarele legate”este destul de greu si anevoios.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE