FOTO: Adăpostul ”Fiducia”, sprijin pentru câinii fără stăpân Reghin
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 609 Vizualizări

FOTO: Adăpostul ”Fiducia”, sprijin pentru câinii fără stăpân

Dragostea pentru animale este cea care ar trebui să ne definească într-un fel sau altul caracterul. Un exemplu elocvent în această privință este Adăpostul ”Fiducia” de la Reghin. Înființat în urmă cu mai bine de două decenii de Lidia Maier, adăpostul Fiducia, alături de adăpstul vecin deținut de Primăria Reghin are în grijă 400 de câini fără stăpân. La invitația doamnei Mihaela Maier, fiica celei care a pus bazele adăpostului, am făcut o vizită la cele două adăposturi, prilej cu care am aflat de nevoile acestui loc pe care încercăm să le scoatem în evidență, poate așa oameni cu suflet mare vor face umilul gest de a veni în sprijinul câinilor din adăpost și a celor care se îngrijesc de ei.

Reporter: Care este povestea Adăpostului ”Fiducia” de la Reghin?

Mihaela Maier: Adăpostul ”Fiducia” din Reghin a fost înființat în anul 2000 de către mama mea, doamna Lidia Maier. Eu mă străduiesc să duc în continuare activitatea nobilă a ei începută în urmă cu peste 20 de ani.

Rep.: Câți câini sunt în momentul de față în cele două adăposturi?

M.M.: Sunt 400 de câini. La începutul anului 2023 ne-am înregistrat cu un efectiv de 235 de câini, dar pe parcursul anului trecut a scăzut numărul de adopții, atât la noi cât și la nivel de țară, și am ajuns la acest efectiv de 400 de câini.

Rep.: Cine se ocupă de acești câini?

M.M.: Există un tehnician veterinar și alte persoane care sunt angajați pentru îngrijirea câinilor și totodată și responsabili cu strângerea câinilor din oraș atunci când sunt sesizări din partea populației sau a cetățenilor că undeva există un câine care deranjează și care trebuie adus la adăpost. De asemenea, o avem pe doamna Marion Löcker, președintele Asociaţiei „Robin Hood” care vine din Austria de mai bine de 10 ani și sprijină adăpostul prin sponsorizări. Ne-a ajutat la renovarea țarcurilor vechi și sprijină și în momentul de față lunar adăpostul cu hrană. Hrana pe care o decontează primăria lunar nu acoperă necesitățile efectivului pe care îl avem în prezent și din acest din acest motiv trebuie și noi să contribuim pentru asigurarea hranei. Mulțumim pe această cale Primăriei Reghin pentru sprijinul care i-l oferă, aspect care certifică buna colaborare existentă între autoritățile locale și Adăpostul „Fiducia”.

Rep.: Cât de important este ca lumea să conștientizeze faptul că în cadrul adăpostului  sunt niște suflete?

M.M.: Foarte important. Poate și datorită mentalității, această problemă a câinilor comunitari și abandonați, societatea și populația o neglijează. Existența necuvântătoarelor și existența câinilor fără stăpân este o problemă socială. Oricât s-ar neglija existența câinilor, populația trebuie să conștientizeze că gestionarea lor și asigurarea unor condiții bune de viață cât de cât cade în sarcina omului. El este responsabil de existența lor și de faptul că ei ajung pe stradă. Faptul că adoptă un câine și după o lună-două se plictisește și îi dă drumul, faptul că au în curte un animal pe care nu-l sterilizează, aspect ce duce la înmulțirea lor. Acesta e cel mai important aspect care trebuie să-l conștientizeze populația, că existența acestor câini cade în sarcina omului. Noi suntem responsabili de gestionarea lor, să le asigurăm condiții cât mai bune, să nu fie flămânzi și să fie cât mai puțin abandonați.

Gestionarea câinilor fără stăpân este o problemă socială. Încurajez pe toată lumea să adopte, nu să cumpere, fiecare câine luat de pe stradă sau din adăpost este la fel de receptiv și de iubitor. Este în natura umană să ajutăm, cei care iubesc animalele doresc adesea să ofere ceva din ei înșiși celor aflați în cea mai grea situație, cei fără adăpost. Aș dori să fac apel la cetățenii din orașul nostru, dacă dispun de timp liber și pot să-și consacre două-trei ore pentru a fi de folos necuvântătoarelor, să vină în adăpost, am avea nevoie de voluntari în special pentru socializarea cățeilor adolescenți. E important să se obișnuiască cu apropierea omului, să nu ajungă la maturitate cu anxietăți, să fie sociabili.

Rep.: Care sunt nevoile adăpostului?

Rep.: Pentru suprafața pe care funcționează cele două adăposturi, numărul de angajați să spunem că e suficient pentru munca care trebuie să o facă aici. În schimb, am avea nevoie de voluntari, elevi, studenți, pensionari, care se bucură de sănătate care să ajute la socializarea cățeilor adolescenți, astfel ca ei să nu crească cu anxietăți și să se obișnuiască cu prezența omului. Avem lângă adăpost o porțiune mică de teren împrejmuit unde acești cățeluși tineri pot fi duși și plimbați într-un perimetru închis unde nu-i putem pierde. Aici pot fi plimbați pieptănați, mângâiați, pur și simplu o activitate de socializare pentru acești căței adolescenți. Pe lângă voluntari, avem nevoie și de sprijin, de orice fel de bunuri, începând de la lemne până la sprijin bănesc. Pe această cale, rog populația, în special cea din municipiul Reghin, iubitori de animale care doresc să contribuie cu ceva la bunăstarea animalelor. Cei care nu au direcționat încă cei 3,5% din impozit, dacă simt și vor să sprijine adăpostul nostru, îi rugăm să-l direcționeze înspre noi. De asemenea, persoanelor juridice, pot redirecţiona 20% din impozitul pe venit către Adăpostul ”Fiducia”. Suntem într-o situație financiară și de administrare a adăpostului mai grea față de cum am fost în ultimii ani. Pot să spun că suntem într-un impas și pentru asta fac apel la populația și la cetățenii orașului Reghin care pot ajuta prin orice mijloc. Este important să contribuim atât la bunăstarea acestor animale cât și la imaginea orașului. E important ca pe fiecare să-i intereseze, de aceea îi rugăm să ne sprijine cu ce pot. În toate țările civilizate unde această problemă e rezolvată în mare măsură, ea s-a făcut nu de către de către doi-trei oameni care a luat această inițiativă de a veni în sprijinul necuvântătoarelor.

Rep.: Cum pot ajuta reghinenii și nu numai Adăpostul ”Fiducia”?

M.M.: Pentru cei care doresc să sprijine adăpostul de câini ”Fiducia” de la Reghin au la dipsoziție următorul cont bancar RO 92BRDE 270SV13482522700 deschis la BRD Reghin pe numele Fundația Pentru Protecția Animalelor “Fiducia” Reghin, CIF: 12731489. De asemenea, pentru cei care doresc informații suplimentare despre cum pot ajuta din postura de voluntar au la dispoziție numerele de telefon 0745-549.357 – dr. Benko Attila – și 0749- 188.494 – Maier Mihaela.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE