UPDATE: Percheziții pentru școlarizare fictivă la o școală mureșeană. Reacția șefului Inspectoratului Școlar Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3164 Vizualizări

UPDATE: Percheziții pentru școlarizare fictivă la o școală mureșeană. Reacția șefului Inspectoratului Școlar

Autoritățile din Mureș au efectuat percheziții în legătură cu un caz de înșelăciune în învățământ la o postliceală din județ, într-un dosar în care 11 cetăţeni italieni ar fi obţinut diplome într-un mod ilegal. Se bănuiește că cetățenii italieni au obținut diplome false de asistent medical valabile în Uniunea Europeană, în ciuda lipsei cunoștințelor de limba română și a absenței lor de la cursuri în tot acest timp.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române efectuează 12 percheziții domiciliare, în județele Ilfov și Mureș, într-un dosar privind “constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”.

Potrivit agerpres, în urma explicațiilor polițiștilor, la nivelul acestei unități de învățământ a fost dezvoltat un mecanism ilegal de acordare a diplomelor, din 2019 și până în prezent. Cetățenii italieni se înscriau la această postliceală, după care primeau diplome pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist pe teritoriul Uniunii Europene, deși aceștia nu vorbeau limba română și nu participau la cursuri.

În cauză, vor fi puse în executare mandate de aducere emise pe numele a 8 persoane, în scopul depistării acestora şi conducerii la sediul unităţii de poliţie, pentru aducerea la cunoştinţă a calităţii procesuale, a drepturilor şi obligaţiilor aferente şi audierii.

Activităţile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Potrivit aceleiași surse, la acţiune participă poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Totodată, aceştia beneficiază de sprijinul poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciului Criminalistic şi Serviciului pentru Acţiuni Speciale – IPJ Mureş.

UPDATE 1:

”Având în vedere știrile apărute în mass-media cu privire la perchezițiile desfășurate astăzi, 19 februarie 2024, la Inspectoratul Școlar Județean Mureș, în acest moment facem următoarele precizări: perchizițiile efectuate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române nu vizează  persoana juridică Inspectoratul Școlar Județean Mureș, fiind percheziții ce vizează persoane fizice. Astfel, reprezentantului legal al Inspectoratului  Școlar Județean Mureș nu i s-a înmânat vreo copie a mandatului de percheziție”, a transmis luni, 19 februarie, prin intermediul unui comunicat de presă, prof. Paula-Maria Dărăban, inspector școlar general al județului Mureș.

(D.C.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE