Dezbatere. Comunitățile de romi vor avea reprezentanții lor în consiliile locale?! Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 216 Vizualizări

Dezbatere. Comunitățile de romi vor avea reprezentanții lor în consiliile locale?!

Cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor în România, celebrată anual la data de 20 februarie, Renew Europe, în parteneriat cu Asociația Mișcarea Romilor Unită Mureș, a organizat un eveniment dedicat importanței acestui eveniment istoric în lupta pentru egalitate și dreptate etnică a romilor din România. „S-a dorit a fi comemorată Ziua Dezrobirii Romilor. În acest fel, romii și-au putut exprima problemele pe care le întâmpină, deoarece chiar dacă au trecut 168 de ani de la Ziua Dezrobirii, încă nu trăiesc așa cum și-ar dori și nu le sunt  respectate drepturile, cel puțin în România. Evenimentul a întrunit 60-70 de persoane de etnie romă. A fost un eveniment frumos în care oamenii s-au deschis, și-au spus problemele și au reacționat foarte bine, au fost foarte fericiți că cineva le-a ascultat problemele. La sesiunea de Q and A, fiecare reprezentat din fiecare comunitate a spus care sunt problemele pe care le întâmpină la ei în localitate și ce soluții văd ei pentru dezvoltarea și participarea activă a tinerilor în viața socială, administrativă, culturală și politică. Acest lucru presupune că atunci când se apropie alegerile, să candideze și ei și să aibă și ei reprezentanți în consiliile locale. S-a ajuns la concluzia că asta ar fi cea mai bună soluție pentru ei”, a declarat pentru cotidianul Zi de zi Irina Sorescu-Vasile, membru al BN REPER, responsabilă de Regiunea Centru.

 Evenimentul s-a desfășurat la Hotel Grand din Municipiul Târgu Mureș și a inclus o serie de discursuri inspiraționale și prezentări culturale susținute de speakerii invitați la eveniment, anume: Dragos Pîslaru- membru al Parlamentului European, grupul renew Europe,  Irina Sorescu-Vasile- Membru al BN REPER, responsabilă de Regiunea Centru, Tibor Csurkuj- Lider al Asociației Mișcarea Romilor Unită Mureș, Ramona Strugariu- Europarlamentar, Cinca Gheorghe- Profesor de limba Romani,  Lorand Sas- Deputat de Bistrița, Alin Prunean- Deputat al județului Sălaj.

Dreptul la egalitate etnică

Laitmotivul evenimentului a fost promovarea ideii egalității etnice și a drepturilor acestor comunități la a participa activ în viața de comunitate. Europarlamentarul Dragoș Pîslaru este cel care a subliniat necesitatea stopării fenomenului discriminării sociale și a ignoranței în rândul acestor colectivități și nevoie de a acționa solidar față de acceștia: „Când politicienii dau din umeri și aleg să închidă ochii în fața nedreptăților, ei se unesc pentru a-și cere drepturile, pentru a-și câștiga locul în societate, de fapt și de drept. Oameni ai nimănui, curg peste lume, greu de scos din apele lor. Rămân neabsorbiți, neînțeleși, neiubiți. La periferie. De sute de ani stau la ușă. Știți cine e de vină pentru toate acestea? Noi, toți cei care îi ignorăm. Noi am ales să nu o facem, să nu îi ignorăm”, a precizat acesta în cadrul unei postări pe pagina proprie de Facebook.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE