Realizări și nemulțumiri ale primarului din Zau de Câmpie Administratie
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 238 Vizualizări

Realizări și nemulțumiri ale primarului din Zau de Câmpie

Bugetul comunei Zau de Câmpie a fost adoptat în 12 februarie. „Am încercat să acoperim cheltuielile, dar și să asigurăm o dezvoltare a comunei noastre. Bugetul pentru funcționare este în valoare de 5,8 milioane de lei. Pentru partea de dezvoltare avem o sumă destul de mare, pe care sperăm să o putem cheltui în totalitate pentru proiectele pe care le-am depus și le avem aprobate la finanțare. Majoritatea contractelor de finanțare sunt semnate, iar proiectele se află în perioada de pregătire a dosarelor pentru licitații”, a declarat Alexandru Iurian, primarul comunei Zau de Câmpie.

Școli reabilitate și dotate

Proiectele aflate în faza de finalizare în comuna Zau de Câmpie sunt investițiile în infrastructura pentru educație. Au fost reabilitate două școli, în satul reședință de comună, pentru care au fost recepționate lucrările. De asemenea, este în etapa de construcție o grădiniță nouă. „Să sperăm că până în vară va fi finalizată”, a precizat primarul.
Valoarea proiectelor, finanțate din fonduri europene, pentru reabilitarea celor două școli se ridică, în total, la aproape un milion de euro.

Printr-un alt proiect va fi achiziționat mobilier și alte dotări moderne în școli. „Am insistat cu aceste proiecte, pentru a le creea condiții copiilor. Avem un număr destul de bun de elevi, sunt în jur de 370 de copii. Deja încep să apară clase duble, pentru anumiți ani de studiu”, a adăugat primarul din Zau de Câmpie.

„Mai avem o școală în satul Bărboși, care a fost construită în 2002, și pentru care nu am putut accesa fonduri, din cauză că a fost construită după anul 2000. Aceste clădiri nu au fost eligibile pentru a putea fi reabilitate. Totuși, școala nu are izolație și după atâția ani, ar trebui făcute reparații și chiar intervenit mai serios”, a precizat Alexandru Iurian.

Apă și canalizare pentru 98% din comună

Prin AFM, din PNRR, va fi finanțată construcția rețelelor de apă și canalizare în satele aparținătoare comunei Zau de Câmpie. „Este un proiect de aproape 8 milioane de euro. Este o investiție prin care putem să asigurăm apa și canalizarea pentru 98% din populația comunei”, a precizat Alexandru Iurian.

Aventura apei la Botei

„Este al treilea proiect pe care îl avem pentru apă și canalizare. Sper ca până în 2025 lucrările să fie finalizate”, a adăugat primarul.
Pentru unul dintre satele din comuna Zau, Alexandru Iurian susține că în timpul exercițiului financiar anterior al U.E., „operatorul de apă ne-a dat o negație prin care să nu ni se aprobe finanțare și pentru apă în satul Botei, numai canalizarea, pentru că suntem prinși în master planul județului. Acolo avem o aventură. Nu sunt mulțumit și nu știu de ce trebuie să fim în bătaie de joc. Pentru că în momentul în care a fost făcut master planul județului satul respectiv a fost exclus, oamenii rămânând de acum 3 ani de zile fără apă.”
Locuitorii de satul Boteni au canalizare, dar nu au apă curentă. „Pentru că cineva din conducerea județului a considerat că oamenii aceia nu mai trebuie să aibă apă.”

Satele în care vor fi finalizate rețelele de apă și canalizare, prin cel mai recent proiect, sunt Bărboși, Ciretea, Tău și Botei.

„Dacă reușim să aducem tot ce ne-am propus prin PNRR, plus ceea ce am avut pe fondurile prin AFIR, vom ajunge undeva la 20 și ceva de milioane de euro, investiții, numai din fonduri europene”, a declarat Alexandru Iurian, primarul din Zau de Câmpie.

Nemulțumit de noile condiții AFIR

Alexandru Iurian consideră nedrepte noile condiții pentru finanțările prin AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale). „Ceea ce m-a nemulțumit foarte tare: vii acuma să spui că nu poți aplica pentru măsurile scoase de AFIR, dacă ai avut un proiect pe acea acțiune. Nu-i normal. Dincolo, pentru finanțările din bugetul național de ce nu s-a spus că dacă ai primit o anumită sumă nu mai poți primi finanțare. Cei care am alergat și am muncit, acum suntem defavorizați. Nu e normal și, din păcate, cei care suferă sunt oamenii”, susține primarul. Acesta a menționat că finanțările primite de comuna Zau de Câmpie, din surse guvernamentale, au fost „prea puține”.

Despre comasare

Alexandru Iurian, membru PNL, a câștigat alegerile din 2020, în Zau de Câmpie, din postura de candidat unic. Din consiliul local al comunei fac parte 8 consilieri din partea PNL, 2 consilieri de la PSD, 2 reprezentanți de la Partida Romilor „Pro Europa” și un consilier de la UDMR.
Întrebat ce părere are despre comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pentru data de 9 iunie, Alexandru Iurian a declarat: „Pentru mine nu este o normalitate ceea ce se întâmplă”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE