Home / Administratie / 175 de hectare de păduri ale Bisericii din zona Târgu Mureș inventariate în Monitorul Oficial al României

175 de hectare de păduri ale Bisericii din zona Târgu Mureș inventariate în Monitorul Oficial al României

Distribuie

Monitorul Oficial al României Partea I – Nr. 170 din data de 1 martie 2024 a publicat un Ordin al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru aprobarea amenajamentului silvic al fondului forestier proprietate privată aparținând Bisericilor Reformate I-X din Târgu Mureș, Bisericii Romano-Catolice Acățari și Parohiei Reformate Budiu Mic, Unitatea de Producție I Budiu Mic, județul Mureș.

Potrivit informațiilor prezentate în Anexa Ordinului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, fondul forestier este în paza Ocolului Silvic Târgu Mureș și are o suprafață totală de 178,8 de hectare, din care 175,1 de hectare sunt terenuri acoperite cu pădure, astfel: 108,3 de hectare de păduri și terenuri destinate împăduririi pentru care se reglementează recoltarea de produse principale și 66,8 de hectare de păduri și terenuri destinate împăduririi pentru care nu se reglementează recoltarea de produse principale.

În ceea ce privește structura fondului productiv pe clase de vârste, documentul relevă următoarele: clasa I – 5,4 de hectare, clasa a II-a – 18,3 de hectare, clasa a III-a – 53,3 de hectare, clasa a IV-a – 26,3 de hectare și clasa a V-a – 5 hectare.

”Fondul productiv este constituit în subunitatea de producţie “A” cu suprafaţa de 108,3 de hectare. Clasa de vârstă normală este de 19,7 de hectare. Din analiza structurii pe clase de vârstă se observă un dezechilibru în ceea ce priveşte structura arboretelor pe clase de vârstă, existând un deficit de arborete în clasele de vârstă I şi a V-a, lipsind arborete în clasa a VI-a și a VII-a şi un excedent evident în clasa a III-a de vârstă. Pentru viitor se va urmări menţinerea arboretelor corespunzătoare tipului natural fundamental de pădure cât şi aducerea prin metode silvotehnice a celorlalte arborete spre acest tip, încercându-se în acelaşi timp normalizarea fondului de producţie în raport cu clasele de vârstă”, se precizează în raport.

În același document se mai menționează că arboretele pure sunt formate din carpen, salcam si nuc american, iar cele amestecate au în compoziţie carpen, paltin, jugastru, frasin, tei, plop şi cvercinee, iar clasa de producţie medie a arboretelor este 3 și consistenţa medie de 0,88.

”Provenienţa arboretelor este următoarea: din sămânţă pe 7% din suprafaţă, din lăstari pe 91% din suprafaţă, iar 2% din suprafaţă este ocupată cu arborete provenite din plantaţii. Vitalitatea arboretelor este normală în proporţie de 100%. Indicele de creştere curentă este 6 metri cubi/ an/ hectar, iar vârsta medie a arboretelor este de 55 de ani. Volumul fondului lemnos total este de 37.146 de metri cubi. Pentru ameliorarea în continuare a fondului de producţie prin amenajamentul actual se propun o serie de măsuri care se referă în special la: refacerea tuturor arboretelor slab productive şi provizorii; promovarea, prin lucrările de îngrijire şi conducere a speciilor autohtone valoroase (gorun, stejar, paltin, cireş), precum şi a celor ce pot contribui la ameliorarea condiţiilor staţionale. În viitor, trebuie avută în vedere o echilibrare treptată a fondului de producţie pe clase de vârstă”, se mai subliniază în documentul citat.

Alex TOTH

Foto: https://www.freepik.com/

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Noua parcare de la Spitalul de Urgență Târgu Mureș, la un vot de aprobare!

Distribuie Aleșii județeni vor decide luni, 15 aprilie, cu prilejul unei ședințe extraordinare de lucru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.