FOTO, VIDEO: Tradiția șezătorii, continuată la Dedrad Comune
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 119 Vizualizări

FOTO, VIDEO: Tradiția șezătorii, continuată la Dedrad

Căminul Cultural din localitatea Dedrad, comuna Batoș a fost sâmbătă, 24 februarie, gazda tradiționalei șezători, eveniment de suflet organizat de inimoșii oameni din Dedrad. Pe lângă gazde, au participat iubitori ce tradiții din satele aparținătoare comunei, Goreni, Uila, Batoș, precum și oaspeți din Ibănești. De asemenea, printre oaspeți s-a numărat și Maria Borzan, fost director al Muzeului Etnografic ”Anton Badea” din Reghin care a prezentat celor prezenți semnificația sărbătorii de Dragobete.

„Iată că ne-a hărăzit bunul Dumnezeu ca încă o dată să ne întâlnim voioși, sănătoși, la o ultimă manifestare, să zic așa, din ciclul sărbătorilor și a manifestări manifestărilor noastre de iarnă. Am început la Batoș cu colinda de Crăciun, am continuat cu manifestări de Bobotează, Ziua Culturii Naționale, Hora Unirii de 24 Ianuarie, apoi Maria Doch și Balul Mascat de la Uila și acum, ca o ultimă manifestare, această șezătoare frumoasă de la Dedrad. Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru faptul că au contribuit la aceste minunate sărbători și evenimente culturale. Scopul șezătorii nu este doar acela de a păstra obiceiurile, tradiția, mai e și socializarea, care, alături de voia bună inspiră liniște și armonie. Pe lângă asta, șezătoarea face legătura între generații, între generațiile care participă, între generațiile satului. Aici la Dedrad s-a mai făcut un schimb între generații, doamna Viorica Sfârâiac este pentru prima dată prezentă de când a predat ștafeta doamnei Floarea Halațiu, atât în ce privește Ansamblul Dedrețeana cât și în ce privește organizarea acestei șezători. Se cuvine să-i mulțumim și să o aplaudăm”, a spus Dumitru Dinu Cotoi, primarul comunei Batoș.

„Îi mulțumim pentru tot ce fost până acuma, pentru faptul că ne-a îndrumat și mai ales pentru faptul că ne-am promis că ne mai ajută. Noi nu ne pricepem așa de bine la ce se pricepe dânsa, dar cu toate acestea vom încerca să ne ridicăm la nivelul dânsei”, a spus Floarea Halațiu, răspunsul venind imediat din partea predecesoarei ei la conducerea Ansamblui „Dedrețeana”.

„Am făcut tot cu tot dragul, pentru sat, nu pentru mine, pentru toată lumea, pentru comuna asta frumoasă. Prima dată când am făcut această șezătoare, când am reușit să împodobim tot căminul, parcă nu aveam aer să respir atât de bucuroasă și de fericită eram”, a spus, emoționată, Viorica Sfârâiac.

Șezătoarea de la Dedrad organizată în zi de Dragobete certifică dragostea celor de pe Valea Luțului de tradiții, păstrearea lor fiind una din prioritățile subliniate de primarul Dinu Cotoi.

„Indiferent că suntem tineri sau vârstnici trebuie să punem umărul și să continuăm aceste manifestări, nu numai pentru plăcerea noastră. Avem o obligație de a face aceste lucruri pentru că numai astfel putem păstra tradițiile. Nu ne putem opune tehnicii, Facebook-ului și altor lucruri de acest gen, însă poate să vină un tăvălug care ar rade toate aceste manifestări cu această globalizare. Prin puterea dumneavoastră, prin implicare și sprijin le putem păstra. Neamul românesc așa s-a menținut, prin credință, prin tradiții, obicei, istorie și cultură”, a subliniat primarul Dumitru Dinu Cotoi.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE