Primăria Municipiului Târgu Mureș, despre prima parcare subterană din oraș: „Până în 2025 va fi funcțională” Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2404 Vizualizări

Primăria Municipiului Târgu Mureș, despre prima parcare subterană din oraș: „Până în 2025 va fi funcțională”

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, alături de reprezentantul companiei Geiger, Alexandru Radu, au organizat marți, 5 martie, o conferință de presă în cadrul Primăriei municipiului Târgu Mureș despre semnarea ordinului de începere a lucrărilor primei parcări subterane care va fi construită în spatele fostului Hotelului Parc, în apropierea Primăriei și a Prefecturii.

Săptămâna trecută s-a semnat contractul de execuție, respectiv, s-a dat ordinul de începere pentru pentru construcția primei parcări subterane multietajate din oraș, care va fi amplasată în zona fostului Hotel Parc. Acest lucru reprezintă un pas extrem de important adăugându-se transformării semnificative deja inițiată în domeniul transportului public dar și celui alternativ. Durata contractului este planificată pe o perioadă de 25 de luni, din care patru luni vor servi elaborării proiectului tehnic, iar 18 luni vor fi dedicate executări ilucrărilor, inclusiv organizarea șantierului”, a explicat, pentru început, edilul municipiului, Soós Zoltán.

Conform spuselor conducerii administrației orașului, parcarea subterană va fi funcțională în anul 2025, lucrările fiind în momentul de față la stadiul de proiect.

Dacă totul merge bine”, a explicat într-un mod foarte optimist primarul, „până în anul 2025 parcarea va fi funcțională. Construcția primei parcări subterane reprezintă un salt semnificativ în privința decongestionării traficului și revitalizării centrului orașului. Cu cele patru niveluri subterane, cu un total de 259 de locuri de parcare, proiectul este menit să amelioreze problema parcărilor din oraș”, a adăugat acesta.

Parcare subterană de 50 de milioane de lei în „buricul târgului”

Suma totală a lucrărilor se ridică la 50 de milioane de lei, totul din bugetul propriu al municipiului Târgu Mureș, explică primarul. Ba mai mult de atât, acesta spune că în aproximativ 8 ani, suma va fi recuperată „din taxa de parcare”.

Fiecare nivel al parcării va fi dotat cu stații de încărcare pentru automobilele electrice, locuri dedicate persoanelor cu dizabilității locomotorii, ascensoare pentru un acces facil al pietonilor în interiorul parcării, existând inclusiv grupuri sanitare, echipament de supraveghere și un sistem de ventilație pentru a elimina fumul și gazele de eșapament. Suma totală a lucrărilor se ridică la 36 de milioane de lei net, împreună cu TVA și toate avizele cheltuite de Primărie, suma finală se va ridica la 50 de milioane de lei, totul din bugetul propriu al municipiului Târgu Mureș. Se estimează că în aproximativ 7-8 ani, suma să fie recuperată din taxa de parcare, astfel că, pentru aceste tipuri de investiții nu există fonduri europene sau fonduri guvernamentale”, spune el.

Promisiuni de 2021 înfăptuite abia în 2024

Studiul de fezabilitate a fost introdus în anul 2021, iar până în prezent, proiectul a trecut „de pe o masă pe cealaltă” într-un șir birocratic parcă interminabil, subliniază Soós Zoltán.

Această investiție care tinde să remodeleze centrul orașului este prima investiție de mare anvergură de după anii 70. Studiul de fezabilitate a fost introdus în luna aprilie 2021, când s-a votat primul buget SF, urmând ca procedura de achiziție pentru SF și semnarea contractului de achiziție s-a semnat în decembrie 2021. Proiectul cu studiul de fezabilitate cu toate avizele de trebuință s-a semnat în luna septembrie a anului 2022. În bugetul din 2023 s-a aprobat finanțarea proiectului tehnic plus execuția acestuia, s-a pornit licitația în iunie 2023 la care a participat trei firme. Licitația s-a încheiat în ianuarie 2024 cu un singur câștigător, Geiger Proiecte Construcții SRL, iar până în prezent am așteptat semnarea și aprobarea bugetului pe anul 2024”, a continuat să afirme edilul.

În discuție a intervenit și directorul firmei care se va ocupa de lucrări, Alexandru Radu, care a vorbit despre facilitățile parcării, dar și despre căile de acces în interiorul acesteia.  

Ne propunem ca în următoarele patru luni să demarăm procesul de proiectare, urmând o perioadă de avizare și autorizare, după care 18 luni de execuție, așa cum spunea și domnul primar. Estimăm că la final de 2025 proiectul să fie finalizat și funcțional. Parcarea va avea toate facilitățile necesare pentru a deveni unul dintre proiectele cele mai bune pe acest plan. Accesul spre parcare se va face din intersecția Cuza Vodă – Libertății,singura cale de acces spre cele patru niveluri fiind rampa pentru autovehicule, dispuse în mod circular pe fiecare nivel. Liftul va fi exclusiv pentru pietoni”, a explicat suplimentar Alexandru Radu, directorul  Geiger Proiecte Construcții SRL.

Lorena PINTILIE

Foto: Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE