Ierbar cu flori-de-colț culese în 1935, prezentat la Muzeul Județean Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 93 Vizualizări

Ierbar cu flori-de-colț culese în 1935, prezentat la Muzeul Județean Mureș

Publicul mureșean, dar nu umai, a fost invitat, marți, 5 martie, de către Muzeul Județean Mureș să admire un ierbar care datează încă din anul 1935 de Ziua Națională a Florii de Colț, ierbar în care se află, printre altele, câteva flori-de-colț culese de pe Vârful Ghilcoș (Gylkos) din Munții Hășmaș în urmă cu aproape 100 de ani.

Florile prezentate în ierbarul de la Muzeul Județean Mureș au fost culese de la o altitudine de 1.483 de metri, la doi ani de la declararea florii-de-colț ca monument al naturii. „Cu ocazia Zilei Florii de Colţ (5 martie), vă invităm să descoperiţi şi să admiraţi frumuseţea şi raritatea unei plante speciale. Floarea de colţ (Leontopodium nivale subsp. alpinum (Cass.) Greuter), originară din stepele Asiei, este o specie rară din flora montană şi este declarată monument al naturii, fiind ocrotită prin lege, pe care o puteţi admira la Secţia de Ştiinţele Naturii, în vitrina dedicată plantelor protejate. Această plantă perenă, cu o frumuseţe aparte, creşte în munţii calcaroşi, pe versanţii abrupţi şi însoriţi sau pe stâncării. În tradiţia românească, floarea de colţ este un simbol al dragostei şi purităţii, fiind cunoscută şi sub diverse denumiri precum: floarea reginei, albumeală, albumiţă, edelvais, flocoşele, steluţă, floarea-doamnei, tudeliţă sau floarea Bucegilor. Floarea de colţ prezintă o tulpină dreaptă, fără ramificaţii, şi formează o rozetă de frunze, din mijlocul căreia se ridică tulpina ce poartă inflorescenţa compusă din antodii grupate în cime dense capituliforme, înconjurate de numeroase bractee lungi, alb-argintii, lânoase-păroase”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Muzeului Județean Mureș.

Potrivit muzeului, floarea-de-colț poate fi zărită, în România, în lunile călduroasă de vară, și anume lunile iulie și august, perioadă în care înflorește pe stânci aproape inaccesibile omului, în Munții Rodnei, Maramureșului, Rarău, Ceahlău, Bistriței, Hăghimașului, Giurgeului, Vrancei, Bârsei, Ciucașului, Bucegi, Țarcu, Făgăraș, Retezat, Trascău, Godeanu etc.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: Facebook – Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE