Descoperire: Uneltele de piatră din Ucraina – Dovezi uimitoare ale primei prezențe umane în Europa Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 89 Vizualizări

Descoperire: Uneltele de piatră din Ucraina – Dovezi uimitoare ale primei prezențe umane în Europa

Specialiștii au stabilit că mai multe instrumente din piatră, găsite în vestul Ucrainei, au o vechime de peste un milion de ani. Ele ar putea fi cea mai veche dovadă a prezenței umane pe continent.

Potrivit biziday.ro, în anii 1970, într-o carieră din Korelovo, la poalele Munților Carpați, au fost găsite pietre din rocă vulcanică cioplite în diverse forme. Utilizând metode arheologice avansate, cercetătorii au reușit să dateze straturile de rocă sedimentară care au acoperit aceste unelte, stabilind că acestea au o vechime de peste un milion de ani.

„Acestea sunt cele mai vechi dovezi care atestă prezența oamenilor în Europa”, a declarat Mads Faurschou Knudsen, geofizician la Universitatea Aarhus din Danemarca și autor al studiului publicat în revista Nature.

Descoperirile sugerează că teritoriul actual al Europei era locuit cu sute de mii de ani înainte de ceea ce s-a presupus anterior pe baza descoperirilor anterioare.

Potrivit aceleiași surse, Knudsen a subliniat că nu poate fi determinată cu exactitate specia primilor strămoși umani care au fabricat aceste unelte, însă există posibilitatea ca acestea să fie asociate cu Homo erectus, prima specie care a adoptat mersul biped și a utilizat focul.

Homo erectus a apărut aproximativ acum două milioane de ani și a colonizat Africa, Asia și Europa, dispărând în urmă cu aproximativ 110 mii de ani, conform explicării din Reuters. Un alt cercetător sugerează că aceste obiecte ar fi putut fi folosite pentru tăierea cărnii și răzuirea pieilor de animale.

Alți experți indică faptul că metodologia studiului sugerează că uneltele ar putea avea o vechime de puțin peste un milion de ani, ceea ce le plasează în aceeași perioadă cu altele descoperite în Spania. Cele mai vechi unelte din piatră au fost găsite în estul Africii și au fost realizate acum peste 2,8 milioane de ani.

Specialiștii subliniază importanța sitului din Ucraina, deoarece este „cel mai timpuriu sit aflat la o distanță atât de mare spre nord”, sugerând că strămoșii umani care au migrat din Africa cu aceste unelte au fost capabili să se adapteze și să supraviețuiască în medii diverse.

(D.C.)

Sursa foto: Roman Garba/Nature

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE