Zi de Zi 20 de ani / Cotidianul Zi de Zi și detașarea de traumele trecutului Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 238 Vizualizări

Zi de Zi 20 de ani / Cotidianul Zi de Zi și detașarea de traumele trecutului

Când mă gândesc la presă, în minte îmi revin experiențele politice ale anilor ’90, cu multă violență, cu mineriade, cu complicatul drumul al țării spre democrație, când cei din generația mea ne căutam un rost în viață, grăbiți să prindem timpul din urmă. Presa liberă era, din păcate, prea grăbită să preia toate informațiile, intrând de multe ori în jocul  manipulărilor, cărora le-au căzut victimă mulți oameni de mare onestitate, cum au fost Doina Cornea, Corneliu Coposu, Ioan Rațiu ș.a. În acei ani, la Târgu Mureș, când cei mai mulți trăiam  bucuria evadării din regimul comunist falimentar, s-a născut un conflict interetnic dramatic, despre care s-a scris foarte mult, și în țară și în străinătate, fără ca azi să putem ști cu certitudine care au fost toate interesele politice, geopolitice care l-au creat; cu mențiunea, că memoria colectivă a mureșenilor a fost de multe ori încărcată și bruiată cu amintiri ale trecutului. Prea multe interese  se susțin prin istorie, pentru ca tentația deformărilor brutale ori mai subtile, să nu se manifeste.

Treptat, peste multe dintre amintirile trecutului, ale anilor postcomunismului românesc, s-a așternut uitarea, în fața  noastră la începutul mileniului al III-lea apărând alte priorități, NATO și mai ales aderarea la UE, în care românii identificau o adevărată Țară a Canaanului. În acel context a apărut la Târgu Mureș cotidianul Zi de Zi, o alternativă la presa locală, o provocare la adresa mentalității concitadinilor noștri.

Cotidianul Zi de Zi l-am descoperit pur și simplu la chioșcul de ziare, atras de grafica, încărcată cu imagini color, și  titlurile mai „provocatoare”, ieșite din tiparele ziaristicii monotone, cu mult mai multe articole fixate în cotidianul mureșean. Era un semn că târgumureșenii se despărțeau tot mai mult de vremurile traumatizante ale anilor ’90. Știrile și editoriale ziarului erau tot mai mult conectate la dinamica orașului, la profilul social, cultural al Târgu Mureșului, Reghinului, Sighișoarei și al altor orașe din județ. Nu am date concrete despre impactul cotidianului Zi de Zi în rândul cititorilor, dar ca istoric, bazat pe observarea fenomenului public, constatam că se contura, treptat, profilul unui public special, că ziarul devenea un concurent important al mass-mediei mureșene.
Ca urmare, firme, companii, oameni politici și instituții publice îi căutau tot mai mult colaborarea, știind foarte bine că oficialii încearcă adesea să creeze opinia publică, să dobândească influență. Orice guvernare, locală sau națională, este sensibilă la opinia publică. Discret, ziarul participa la  crearea unei conștiințe publice, fie prin modul de recuperare a istoriei, cum a fost documentarul ”Eroi mureșeni în Marele război”, fie prin cultivarea unei mondenități publice creatoare, capabilă să evidențieze nașterea unei lumi tot mai mult conectată la un model citadin de viață, la lumea confortului și a bucuriei de a trăi frumos. O lume pe care, aproape fără să vrem, o asociem cu Belle Epoque, cu stilul Secession de la începutul secolului al XX-lea, epoca încrederii nelimitate a omului în cultură și progres. Asemenea secvențe ale cotidianului au sugerat crearea unei conștiințe a alterității, înțelegerea faptului că am trăit și vom trăi între „ceilalți”, că doar asumarea alterității poate garanta pacea, bineînțeles, cu  recunoașterea faptului că fiecare comunitate umană se bazează pe o conștiință istorică. Până la urmă, istoria este un interminabil discurs despre noi și ceilalți.

O prezență constantă în paginile ziarului a reprezentat-o viața universitară,  reflectată ca principal suport al dezvoltării economice a arealului mureșean, ca spațiu al cunoașterii și excelenței. Cadru didactic, mulți ani cancelar general, apoi președinte al Senatului Universității „Petru Maior”, în ultimii ani director al Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș, am avut șansa de a avea un partener special în cotidianul Zi de Zi, care poate, peste ani, va reprezenta o importantă sursă de reconstituire a vieții universitare de la Târgu Mureș din ultimii 20 de ani. Proiecte și evenimente precum Deschiderea Anului Universitar, Festivitatea de Consacrare Publică a Absolvenților, festivitățile de decernare a distincției de Membru „Honoris Causa” a UPM, sau după 2019 a UMFST „George Emil Palade”, au ocupat pagini întregi în ziarul Zi de Zi. Personalități ale științei și culturii, istorici precum Keith Hitchins și Dennis Deletant au acordat interviuri, au beneficiat de prezentarea biografiei lor în ziarul Zi de Zi.

Personal, am avut o colaborare de aproape 20 de ani cu Redacția cotidianului Zi de Zi, prin publicarea unor articole, interviuri, prin prezentarea proiectelor de cercetare, a volumelor publicate ca istoric. Pe parcursul anilor între mine și conducerea cotidianului s-a născut o relație de prietenie, împărtășind deseori opinii comune când erau puse în discuție evenimente, momente din istoria României. Regret că la încheierea studiilor, absolventul Facultății de Istorie și Filosofie, Aurelian Grama, a optat pentru o carieră în presă, sacrificând, cred, o carieră în cercetarea istorică. Dar, presa, acest laborator al conștiinței publice, are nevoie de  istorici cu vocație.

La mulți ani!

Prof. univ. dr. Cornel SIGMIREAN,                                                           

Director al ICSU „Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE