Expoziție și vernisaj în luna Basarabiei Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 63 Vizualizări

Expoziție și vernisaj în luna Basarabiei

Asociația Dacii Liberi, în colaborare cu Asociația Obștească “Monumentum” și Biblioteca Județeană Mureș, organizează expoziția Asociației și lansarea celui de-al treilea volum al cărții “Războiul Monumentelor”.

Între 18 și 22 martie, expoziția este deschisă în holul Bibliotecii Județene Mureș, iar în perioada 22-24 martie, expoziția va fi găzduită în holul Palatului Culturii.

“Începem săptămâna cu o expoziție atipică, atât prin conținut, cât și prin grafică, o expoziție axată pe restaurarea monumentelor, care ne duc înapoi în timp, la momente de bază din istoria noastră. Modul în care au fost realizate aceste monumente selectate, rațiunea care a dus la selecția lor, tot ceea ce a presupus munca din spate, fac obiectul unei cărți ce va fi lansată duminică, la Sala Mică a Palatului Culturii, eveniment care va marca finalul acestei expoziții. E un moment foarte apropiat de Unirea Basarabiei cu România și, practic, este felul organizatorilor de a sărbători ediția din acest an. Vorbim de un parteneriat îndelungat, relațiile sunt foarte deschise și avem multe proiecte comune“, a menționat dr. Monica Avram, director al Bibliotecii Județene Mureș.

Pe harta Chişinăului, în 1996, s-a deschis Biblioteca “Târgu-Mureş”, ctitorie a instituţiei judeţene Mureş. An de an, acest spațiu a devenit loc cald de întâlnire şi dialog. Mureşenii s-au îngrijit de constituirea zestrei acestei instituţii printr-o riguroasă selecție de carte şi permanenta ei actualizare.

Un nou volum al trilogiei

Seria de volume “Războiul monumentelor” reprezintă un studiu istoriografic original, util și necesar publicului interesat de istoria Basarabiei. Volumul III, proaspăt publicat, continuă această explorare fascinantă a trecutului, aducând în prim-plan monumentele care își strigă istoria și tradiția.

Autorul cărții, avocatul Iulian Rusanovschi, este un promotor al cunoașterii istoriei regiunii istorice românești, Basarabia, prin intermediul monumentelor publice. Prin Asociația Obștească “Monumentum”, acesta se implică în indexarea, restaurarea și, uneori, reconstrucția acestor simboluri ale istoriei românești.

Noul volum din trilogia „Războiul monumentelor” va fi lansat pe 24 martie 2024, în Sala Mică a Palatului Culturii. Astfel, într-un cadru elegant și primitor, cei interesați vor avea ocazia să descopere istoria zbuciumată a simbolurilor românești din Basarabia.

Cei de-al treilea volum „Războiul monumentelor” este dedicat operelor comemorative de război ale Armatei Române, ridicate în cinstea eroilor căzuți pentru integritatea României și păstrarea credinței ortodoxe în nordul Bucovinei și Basarabia.

În cele peste 1100 de pagini, cartea prezintă hărți de epocă, liste de eroi, fotografii de arhivă, istoricul monumentelor de război, dar și fotografiile cimitirelor Armatei Române din Republica Moldova care s-au păstrat până astăzi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE