Tinerii artiști mureșeni. INTERVIU cu Bogdan Orban, interpret de muzică populară: „Muzica a devenit pentru mine o dependență” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 156 Vizualizări

Tinerii artiști mureșeni. INTERVIU cu Bogdan Orban, interpret de muzică populară: „Muzica a devenit pentru mine o dependență”

Bogdan Orban este un tânăr interpret de muzică populară în vârstă de 20 de ani. În prezent student al Universității de Arte din Târgu Mureș, Bogdan se consideră o persoană simplă, care, prin intermediul muzicii, aspiră la a le transmite ascultătorilor săi din bucuria și calmul care îl caracterizează. Fiind prezent pe scenele mureșene încă de la vârsta de nouă ani, interpretul se dedică complexității muzicii în totalitate, fie prin studiile sale, fie prin pasiunea pe care o nutrește pentru această ramură artistică. Cântând atât pentru publicul mureșean, cât și pentru iubitorii de folclor din alte județe ale țării, Bogdan Orban se poate mândri cu o sumedenie de realizări, obținând un amalgam de diplome și premii frumoase în cei unsprezece ani de activitate artistică.

Rep.: Cum ți-ai găsit această îndemânare, pasiune?

B.O.: Am descoperit muzica populară undeva în jurul vârstei de șapte ani, când mama m-a dat la dansuri populare în Ansamblul de copii „Miorița”. Acolo am întâlnit copii care făceau canto și, fără să vreau, am început să le fredonez piesele. Așa că la vârsta de opt ani am fost dat și eu la canto, iar la nouă ani am urcat prima dată pe scenă în fața unui public și am cântat prima mea piesă populară din repertoriul domnului Ciprian Istrate.

Rep.: Unde ai studiat muzica?

B.O.: Am început la Palatul Copiilor, cu domnul profesor Marian Someșan, apoi am aprofundat studiile cu doamna Ioniță Alina. Din clasa a V-a am studiat la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș oboiul, iar din clasa a IX-a am continuat cu canto popular cu doamna Anca Branea. Am absolvit Liceul Vocațional de Artă și am continuat studiile la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, unde studiez și în momentul de față, fiind în anul II de studiu pentru licență.

Rep.: Ai vreun model-interpret care te inspiră?

B.O.: Nu am neapărat un model, deoarece îmi plac mai mulți artiști mureșeni și aș dori să îmi creez propriul stil, dar îmi plac foarte mult: Ovidiu Furnea, Ionela Moruțan, Maria Sântean Faghiura, Maria Butilă și așa mai departe.

Rep.: Ce înseamnă muzica pentru tine?

B.O.: Muzica a devenit pentru mine o dependență. Ador să ascult toate genurile muzicale, să le analizez și să încerc să îmi dau seama ce avea în gând compozitorul în momentul creației. Intrând mai adânc în lumea muzicii prin studiile pe care le-am urmat, am început sa aud unele detalii muzicale, care îmi fac sufletul să vibreze. Totodată, mă și uimește cât de complexă poate fi muzica.

Rep.: Cum faci față emoțiilor dinainte de spectacole?

B.O.: Urcând de atâta timp pe scenă, am învățat să folosesc emoțiile într-un mod constructiv. Singurele emoții mai puternice le am când cânt pricesne în biserică, deoarece sentimentele sunt foarte puternic resimțite.

Rep.: Vorbind de spectacole, pe ce scene ai mai urcat?

B.O.: Am fost invitat în foarte multe spectacole, în special la festivalurile locale ale satelor din județul Mureș – Suseni, Dumbrăvioara, Rușii Munți, Răstolița, Băla, Sărmaș, Miheș, Zau de Câmpie și așa mai departe –, dar și la Zilele Târgumureșene și la Zilele Moineștene în județul Bacău.

Rep.: Ai participat la concursuri?

B.O.: Am participat în concursuri în toată țara: Ploiești, Oradea, Alexandria, Bacău, Craiova, Brăila, București și tot așa.

Rep.: Ce diplome ai obținut?

B.O.: La primul concurs la care am participat a fost în Ploiești, la vârsta de nouă ani, unde am câștigat premiul I la concursul „Trandafir de pe răzoare” – primul meu premiu important. Alt premiu important a fost Trofeul Festivalului-concurs „Moineșteanca” în județul Bacău. Un alt premiu drag mie a fost trofeul concursulei „Fii Star În Țara Ta”, județul Arad și multe alte premii și trofee în cei 11 ani de concursuri.

Rep.: Vorbeşte-mi despre Festivalul-concurs la care recent ai fost prezent, „Miss Moineşteanca”. Cum a fost această experiență?

B.O.: Am fost invitat în ultimii ani să cânt în recital la concursul „Miss Moineșteanca”, precum și în recital la concursul de folclor „Moineșteanca”, fiind deținător al Trofeului în anul 2018 și având în Moinești un grup de susținători care se bucură și mă apreciază, cerându-mă în fiecare an. Fiind tânăr am acceptat anul acesta sa fiu partenerul unei fete din Suceava care nu avea partener și căreia se pare că i-am purtat noroc deoarece a câștigat titlul de „Miss Moineșteanca”. Ca de fiecare dată a fost o plăcere să cânt pentru publicul din Moinești, simțind bucuria celor prezenți. Țin să-i mulțumesc doamnei Marinica Ifrim, organizatoarea acestor evenimente culturale pentru ca nu uită niciodată de mine.

Rep.: Vorbește-mi și despre grupul „Mureşenii”. De cât timp faci parte din acesta?

B.O.: Grupul „Mureșenii” s-a înfințat de aproximativ 2 ani, când realizatorii emisiunii „Tezaur Folcloric” au venit în Târgu Mureș să facă o emisiune cu artiști din toată țara. Fiind filmat la Târgu Mureș, era necesar să existe și un grup al mureșenilor. Eu am fost contactat către unul din fondatorii grupului și am acceptat cu mare drag fiind onorat să fac parte din acest grup.

Rep.: Ce alte proiecte pregătești publicului?

B.O.:  În momentul de față pregătesc noi piese care sper să ajungă la sufletul iubitorilor de folclor, dar încerc să nu neglijez studiile care au un rol foarte important în dezvoltarea mea artistică și culturală.

Rep.: A fi interpret de muzică populară este ceea ce dorești să faci și în viitor? Te vezi cântând toată viața?

B.O.: Eu cânt de plăcere și accept cu drag orice invitație, dar, din păcate, un tânăr solist nu poate trăi din muzică folclorică deoarece el are nevoie să-și construiască un repertoriu și ținute tradiționale care sunt foarte scumpe, deci trebuie să îmi construiesc o carieră, așa că cântatul rămâne pe planul doi, deși este pasiunea mea.

Rep.: Cine te-a sprijit în demersul tău artistic?

B.O.: Cei mai mari susținători au fost și vor rămâne părinții mei cărora le sunt recunoscător că au făcut eforturi uriașe să mă susțină în acest demers, dar au avut un foarte mare impact și persoanele care m-au ajutat să urc pe scenă – cum ar fi relizatorul de emisiuni TV și Radio Andrei Romanică, solista îndrăgită de muzică populară Maria Sântean Faghiura, realizator și prezentator de emisiuni în cadrul TVR, domnul Cristian Țăran, solistul Ovidiu Furnea, doamna Marinica Ifrim de la Asociația „Mândră Ie Românescă”, doamna Iuliana Carnaru din Alexandria precum și publicul fără de care noi nu am mai avea rost; le mulțumesc tuturor.

Bogdan Orban

Alexandra BORDAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE