FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 597 Vizualizări

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Apei, serbată anual la data de 22 martie, prin care a dorit să atragă atenția asupra importanței păstrării apelor curate, dar s-a discutat și despre importanța igienei sanitare în rândul școlarilor. Evenimentul a afost organizat In Memoriam dr. Mihail Liebhart, membru onorific al clubului, care a trecut în neființă anul trecut.

Proiectul „Educația privind apa și igiena sanitară”, care face parte din calendarul anual al Rotary International și care a fost dezvoltat cu scopul de a educa tinerii din România și Republica Moldova, a fost organizat cu scopul de a serba Ziua Apei. Evenimentul de joi, 21 martie, care s-a desfășurat la Școala Gimnazială „Friederich Schiller” face parte din proiectul anterior menționat. Potrivit președintelui Rotary Club Târgu Mureș, Alina Solovăstru, evenimentul s-a realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Direcția de Sănătate Publică Mureș.

Ziua Mondială a Apei, marcată anual de Rotary Club Târgu Mureș

Formatul proiectului îi va ajuta pe cei implicați să înțeleagă mai bine elementele de bază legate de consumul și calitatea apei, de igiena mâinilor și la final să identifice problemele existente la nivel de comunitate și școli. Apa și igiena sanitară este una din cele șapte arii de acțiune ale Rotary International și este marcată în fiecare an în luna martie, în preajma Zilei Mondiale a Apei, 22 martie”, a explicat Alina Solovăstru pentru început.

Prezenți la evenimentul de joi au fost și inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Paula Maria Dărăban, și directorul Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan. Alături de oaspeții de la prezidiu s-a aflat și directoarea Școlii Gimnazială „Friederich Schiller” Târgu Mureș, Dana Maria Bendriș.  

Astăzi, ne bucurăm și avem oportunitatea să sărbătorim Ziua Mondială a Apei, iar în acest sens elevii noștri s-au mobilizat și au luat parte la un proiect minunat coordonat în parteneriat cu Clubul Rotary Mureș. Îi felicit pe toți profesorii și elevii care au luat parte la acest proiect și, totodată le mulțumesc pentru interesul deosebit acordat acestor tipuri de evenimente”, au fost cuvintele directorului unității de învățământ.

Directorul Școlii Gimnaziale „Friederich Schiller”, Dana Maria Bendriș

Mă bucur tare mult că astăzi, aici, mă aflu alături de voi pentru a marca o zi atât de importantă. O apă curată și o igienă adecvată ne asigură sănătatea și ne ajută să prevenim îmbolnăvirea. Prin astfel de activități și prin implicarea activă a elevilor putem construi un viitor mai sănătos și mai durabil. Iar dacă tot vorbim despre implicare, vreau să le mulțumesc și prietenilor noștri de la Clubul Rotary care ne sunt mereu aproape și ne sprijină. Vă felicit pe toți pentru organizarea frumoasă, pentru implicare și pentru modul prin care ați marcat această zi crucială. Să nu uitați că în fiecare picătură de apă este o poveste de viață”, au fost cuvintele adresate de către inspectorul școlar general, Paula Maria Dărăban, elevilor prezenți.

Inspector școlar general al ISJ Mureș, Paula Maria Dărăban

„Pentru a trăi sănătos trebuie să avem o educație sănătoasă”

Una dintre atribuțiile noastre principale este cea de prevenție și de a lua măsuri în direcția aceasta. În fiecare lună avem contact cu școlile din județul Mureș pe partea de prevenție, pentru că suntem conștienți că totul începe din școală cu ajutorul educației. Apa este un element primordial fără de care nu există viață, tocmai de aceea este extrem de important cât, cum și ce fel de apă consumăm. De asemenea, la fel de importantă este igiena. Apa și săpunul pot să facă mai mult decât orice medicament, căci cu ajutorul lor previ și, bineînțeles, eviți orice fel de boală transmisă de igiena necorespunzătoare. Pentru a trăi sănătos trebuie să avem o educație sănătoasă, iar primele noțiuni și deprinderei le învățăm de la școală, tocmai de aceea este atât de important să fim alături de voi, cei mai tineri, pentru a vă explica încă de mici ce e bine și ce nu”, a explicat dr. Iuliu Moldovan, directorul Direcției de Sănătate Publică Mureș.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan

Nu în ultimul rând, președintele Clubului Rotary Mureș, Alina Solovăstru, a vorbit despre importanța comunicării propice între asociațiile de tipul celei pe care o conduce și școlile din județ, nu înainte de a le aminti celor prezenți de impactul social pe care l-a avut regretatul dr. Mihail Liebhart, unul dintre cei mai importanți membrii ai asociației.

De un an de zile ne-am pus în plan să desfășurăm această acțiune, oarecum mai specială, datorită persoanei pe care o comemorăm astăzi. Este vorba despre domnul doctor Mihail Liebhart care a fost membru onorific al Clubului Rotary Mureș și un fidel urmăritor al școlii în care ne aflăm. Astăzi am decis că toate aceste baloane pe care scrie numele dumnealui să le înălțăm spre cer, alături de gândurile noastre bune, să știe că el va fi veșnic în memoria noastră”, și-a exprimat aceasta mulțumirea față de regretatul doctor Mihail Liebhart.

Președintele Rotary Club Târgu Mureș, Alina Solovăstru

„Dr. Mihail Liebhart va fi veșnic în memoria noastră”

Am simțit până în adâncul sufletului tot ceea ce s-a întâmplat în acest proiect și vreau să  vă mulțumesc, atât profesorilor coordonatori, cât și elevilor care au înțeleș și au muncit pe brânci. Apa este al doilea cel mai important element de pe pământ, nici nu știți cât de importantă este până ce o pierdeți. Tocmai de aceea este extrem de important să o prețuiți și să aveți grijă de ea, să o folosiți corespunzător și zilnic în igiena voastră personală”, a mai adăugat Alina Solovăstru.

Ulterior, copiii și-au prezentat lucrările cu tema „Importanța apei și a igienei personale”, expuse în fiecare sală de curs, iar la finalul evenimentului baloanele inscripționate In Memoriam dr. Milail Liebhart au fost lansate spre cer.

Text & foto: Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE