Elevul Leonard Buta, în concert la Palatul Culturii Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 174 Vizualizări

Elevul Leonard Buta, în concert la Palatul Culturii

Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit joi, 21 martie, de la ora 19.00, un concert susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, dirijor Theo Wolters, solist Leonard Buta. Evenimentul stă sub genericul „The Talents of Tomorrow”, un proiect prin care Filarmonica de Stat din Târgu Mureș oferă periodic șansa manifestării talentului în concertele sale de joi seara, în compania unor dirijori consacrați.
Leonard Buta a captivat atenția auditoriului interpretând Concertul pentru pian și orchestră nr. 3, op. 37, de Beethoven, prin maturitatea execuției, stârnind mult entuziasm datorită abilităților sale tehnice, exersate în ani de zile și a sensibilității prin care a pus în valoare frumusețea concertului, depășind dificultățile din cuprinsul său.
Tânărul care a evoluat pe podium este pianistul Leonard Buta, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național de Artă din Târgu Mureș, care a început studiul pianului cu profesoara Dorina Gherman, ulterior, din anul 2015, lucrând sub îndrumarea profesoarei Carmen Popescu, recunoscută pentru nenumăratele sale succese pedagogice și abnegația cu care îi îndrumă pe elevii pianiști.
Pe parcursul anilor, solistul a obținut numeroase premii și distincții la concursuri naționale și internaționale de pian precum, Concursul Internațional de Pian „The Muse”, Premiul II; Concurul Internațional de Pian „ Piano Masters- Rudolf Kehrer Edition”, Premiul II; Concursul Național de Interpretare „Șansă Egală”, participând la toate edițiile câștigând în anul 2022 trofeul competiției și premiul pentru cea mai bună interpretare a unui studiu romantic; Concursul Internațional de Pian „Piano ArtIs”, Premiul III; Concursul Național de Interpretare „Tineri Pianiști”, unde în anii 2017 și 2021 câștigă trofeul concursului; Olimpiada Națională de Muzică 2018, Etapa regională, Premiul I.
O impresie deosebită a produs cu ocazia participării la cursurile de măiestrie ale unor pianiști din țară și din Europa precum cele susținute de Dana Borșan-România, Anna Fedorova-Ucraina, Krisztina Fejes-Ungaria, Anthony Ciaccio-Italia. Pe podiumul concertistic a evoluat sub bagheta dirijorilor Shinya Ozaki și Remus Grama, interpretând partea întâi a Concertului în la minor de Grieg, în anul 2023.
Este o mare performanță, aceea de a cânta la vârsta sa pentru prima dată în public, una dintre acele partituri care intră în palmaresul artiștilor consacrați. Remarcabilă a fost și interpretarea la bis, a Sonatei în do minor de Scarlatti. Stăpânirea scenică și pasiunea pentru muzică și pian îi vor asigura un viitor promițător pe acest tărâm, fapt susținut deja de reușita la admiterea la prestigioasa universitate „Sam Houston State University-School of music” din Texas, SUA.
Cel care i-a fost alături cu multă dăruire la pupitrul dirijoral, a fost maestrul Theo Wolters, cunoscut publicului târgumureșean din concerte anterioare.
În prima parte a concertului a fost interpretat Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 în do minor de L. van Beethoven. În partea a doua, publicul s-a bucurat de Simfonia nr. 5 în do diez minor de G. Mahler. Printre invitații speciali ai serii domnul Vasile Dub, reprezentant al Comunității Evreiești din Târgu Mureș, a împărtășit publicului povestea sărbătorii Purim.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE